• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Lyme-kór: Ötből egy menhelyi kutya fertőzött

Lyme borreliosis 2023.09.26 Forrás: Lymedisease.org
Lyme-kór: Ötből egy menhelyi kutya fertőzött

A felmérések szerint minden ötödik menhelyi kutya Lyme-kórral, társfertőzésekkel és/vagy szívférgességgel fertőzött.

A kullancsok és a szúnyogok, amelyek már régóta a háziállatok tulajdonosainak bosszúságai, a felmelegedés miatt egyre nagyobb földrajzi területen jelennek meg, és gyakran betegségeket is hoznak magukkal. A Georgia Egyetem új tanulmánya szerint az USA keleti részén a menhelyi kutyák viselik ennek fő terhét.

A kutatók az Egyesült Államok keleti részén, 19 államban összesen 3750 menhelyi kutya vérmintáját elemezték, hogy meghatározzák a szívférgesség és három kullancs által terjesztett baktérium előfordulását.

A tanulmány szerint a kutyák közül tízből egy volt szívférgességgel fertőzött. A kutyák több, mint 8%-a volt kitéve a Lyme-kórt okozó baktériumnak, a Borreliának. További 10% fertőzött volt az anaplazmózist vagy ehrlichiózist okozó baktériumokkal, amelyek kevésbé ismert, kullancsok által terjesztett betegségek kórokozói

A kutyák csaknem 5%-a többszörösen fertőzött volt, ami azt jelenti, hogy sokan közülük egynél több betegséget okozó kórokozónak voltak kitéve.

Ezek a betegségek könnyen elkerülhetők a megelőző gyógyszerek használatával. Ehhez azonban gyakran szükséges az állatorvosi ellátáshoz való hozzáférés. Sajnos, sok elhanyagolt vagy kóbor állat, amely a menhelyekre kerül, hosszú ideig nem kapta ezeket a megelőző szereket, ha egyáltalán kapta őket. A szívférgesség esetében a fertőzések gyógyszeres kezeléssel, sőt, akár műtéttel is kezelhetők, de ez költséges megoldás.

A megelőzés fontossága

„A tanulmány megmutatja, hogy mennyire fontosak ezek a megelőző gyógyszerek” – mondta Corinna Hazelrig, a tanulmány vezető szerzője, aki jelenleg a UGA Állatorvosi Főiskolájának doktorandusza. A kutatás idején Hazelrig a UGA Warnell School of Forestry and Natural Resources (UGA Erdészeti és Természeti Erőforrások Iskolája) egyetemi hallgatója volt.

„A megelőző szerek drágák lehetnek, és egyes gazdák nem akarnak, vagy nem tudnak beruházni. Ezek a kórokozók azonban gyakoriak az Egyesült Államok keleti részén, és a legjobb kezelési stratégia a háziállatok egészségének megőrzése érdekében a megelőző gyógyszerek rendszeres használata.”

Az éghajlatváltozás növeli a betegséget terjesztő szúnyogok és kullancsok elterjedését. A szívférgek kezelés nélkül maradandó károsodást okozhatnak az állatok szívében, tüdejében és más artériákban. A Lyme-kór általában étvágytalansággal, fáradtsággal és járási nehézséggel, ízületi tünetekkel jár, de károsíthatja a veséket is – a kutyáknál.

A szívférgesség az emberek számára nem jelent nagy gondot, de a Lyme-kór lázzal, kiütésekkel, ízületi és izomfájdalmakkal is járhat. Az anaplazmózis és az ehrlichiozis tünetei az embereknél a láztól és a súlyos fejfájástól a súlyosabb állapotokig, például agykárosodásig és szervi elégtelenségig terjednek. Mindhárom kullancs által terjesztett baktérium esetében antibiotikumokra van szükség a fertőzés megszüntetéséhez.

„Az USA északkeleti részén élő emberek nem gondolják, hogy a szívférgesség az ő régiójukban megtalálható, és az USA délkeleti részén élő emberek pedig nem gondolják, hogy a Lyme-kór az ő régiójukban is létezik” – mondta Hazelrig. – „Azonban Maine-ben kimutattuk a szívférgességet, Virginiában pedig kimutattuk a Lyme-kór kórokozójának való kitettséget. Éghajlatunk változása lehetővé teszi, hogy a kullancsok és a szúnyogok földrajzi elterjedési területe bővüljön”.

A betegséget terjesztő kórokozók veszélyt jelentenek az emberekre

Még a háziállattal nem rendelkező emberek számára is aggasztó a betegséget terjesztő kullancsok és szúnyogok növekvő jelenléte. Egy korábbi, a Clemson Egyetemmel együttműködésben készült UGA tanulmány megállapította, hogy azokon a területeken, ahol több kutya van kitéve a Lyme-kórt okozó baktériumnak, magasabb az emberi fertőzések aránya is.

„E tanulmányok együttesen rávilágítanak a kutyák jelentőségére, mint az embereket megfertőző egyes kórokozók, köztük a Lyme-kór kórokozójának őrszemére” – mondta Michael Yabsley, az említett tanulmány társszerzője és a mostani tanulmány levelező szerzője, az UGA Warnell School of Forestry and Natural Resources és az Állatorvosi Főiskola professzora. – „Ezek az adatok segítenek megérteni ezeknek a kórokozóknak az elterjedését, azt, hogy hogyan változik az élőhelyük, és hol számíthatunk emberi fertőzésekre”.

A kutatás a Companion Animal Parasite Council (CAPC) nevű szervezettel együttműködve készült, amely 2012 óta több, a kutyák és macskák kórokozóinak előfordulására vonatkozó térképet készített. A térképeket havonta frissítik, és megmutatják, hogy mi történik minden megyében, beleértve azokat a területeket is, ahol egy évtizeddel ezelőtt még nem volt kockázatos néhány ilyen kórokozó előfordulása. A CAPC a havi kutyás adatokhoz való hozzáférést a prevalencia-térképeken teszi elérhetővé, online és ingyenesen.

A havonta, számos kutyából gyűjtött mintegy egymillió vizsgálati eredmény alapján ezek a térképek lehetővé teszik az állatorvosok, orvosok, állattartók és utazók számára, hogy felmérjék a háziállatok kitettségének kockázatát az Egyesült Államok és Kanada egész területén.

Kiegészítő információ háziállat-tulajdonosoknak:

Amennyiben háziállata van, az alábbiakra érdemes odafigyelni a kullancsok és más kórokozók által terjesztett betegségek megelőzése érdekében:

•        Bútorra való felengedés korlátozása: kerülje el, hogy a kutya felmenjen a bútorokra, ezzel csökkentve a kórokozók terjedésének esélyét otthon.

•         Rendszeres ellenőrzés: ellenőrizze a kutyát rendszeresen a séták és a szabadban töltött idő után, hogy megállapítsa, nem került-e kapcsolatba kullancsokkal vagy más kártevőkkel, parazitákkal

•         Spot-on kezelések és tabletta használata: használjon megelőző gyógyszereket, spot-on kezeléseket és tablettákat, hogy megvédje kutyáját a parazitáktól és a fertőzésektől.

•         Riasztó nyakörv: a riasztó nyakörvek segítenek távol tartani a kullancsokat és más kártevőket.

•         Rendszeres fésülés és fürdetés: rendszeresen fésülje és szükség esetén fürdesse meg kutyáját, hogy eltávolítsa a parazitákat és minimalizálja a fertőzés kockázatát.

Ezek az egyszerű lépések segíthetnek abban, hogy kutyája egészséges maradjon és biztonságban legyen, miközben minimalizálják a fertőzések kockázatát.

Forrás: lymedisease.org

Legolvasottabb cikkeink