• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Már látja a fényt az alagút végén

Lyme borreliosis 2024.04.25 Forrás: Weborvos
Már látja a fényt az alagút végén

Renáta minden nap sportol, dolgozik, ellátja három kislányát.

Hatalmasat változott az élete Pataki Renátának, akit három éve még tolószékbe kényszerített a Lyme-kór. Miután a DualDur teszt kimutatta a véréből nemcsak a Lyme-kórt okozó Borrelia baktériumot, hanem a Bartonellát is, végre megkaphatta a megfelelő terápiát. Ma már, ha nem is az a korábbi megszállott futó, de minden nap sportol, dolgozik, ellátja három kislányát. Mindezt Felső-Ausztriában, ahova a család egy éve költözött. Valójában csak egy nagyon zavaró dolog maradt meg a kullancs okozta betegségéből: a korábbi természetrajongó Renáta most pánikszerűen retteg a fűtől, a fától, az erdőktől, mezőktől.

Két éve azt mesélte a Weborvosnak, hogy a DualDur teszt eredményének köszönhetően végre olyan kezelést kapott, ami elindította a gyógyulás útján. Most hogyan érzi magát?

Az állapotom nagyon sokat javult, de tudomásul kellett vennem, hogy vannak dolgok, amiben már soha többé nem leszek a régi. Például időszakonként, egyik pillanatról a másikra krónikus fáradtság tör rám. Rosszabbul reagálok a betegségekre is, sokkal súlyosabbak a szövődmények. Egy influenzát korábban meg sem éreztem, idén viszont tüdőgyulladásom is lett tőle. Maradtak idegrendszeri tüneteim is: az ujjaim olykor most is rángatóznak.

Ezek a maradványtünetek mennyire befolyásolják a mindennapi életét?

Esztó doktornő visszavarázsolt az életbe, funkcionálisan már teljesen ellátom a családom. Az most már nem fordul elő, hogy nem tudok elmenni a lányaimért az iskolába. Viszont a munkámat meg kellett változtatnom. A korábbi pörgős elfoglaltság helyett, át kellett képeznem magam egy gép előtt ülős, szellemi munkára. Olyan állás kellett, ahol én osztom be az időmet, ugyanis a krónikus fáradtság rohamok teljesen kiszámíthatatlanul törnek rám. Emiatt át kellett alakítanom a sportolási szokásaimat is: az intenzív mozgás helyett, inkább sétálok és bár minden nap edzek, de csak visszafogottan.

Gondolom, az is nagy változást jelentett, hogy elköltöztek Magyarországról?

Ez a betegségem szempontjából inkább jó döntés volt. Itt Ausztriában nagyon jó a levegő, és szerintem jobb az egészségügyi ellátás is. A magyar leleteim alapján, ha rosszabbul vagyok, kúraszerűen kaphatom az antibiotikum kezelést, ráadásul támogatottan. Szerencsére már ritkán van szükségem rá, és egy-egy ilyen kúra után teljesen visszatér az energiám akár több hónapra is.

Mi az, amiről a Lyme-kór miatt teljesen le kellett mondania?

Régen imádtam túrázni, rajongtam a természetért. Most a világ egyik legszebb turisztikai helyén élek, mégsem tudom élvezni, mert betegesen rettegek a kullancsoktól. Tudom, hogy ez nem reális, ez csak rám vonatkozik. Annak nagyon örülök, hogy a férjem, a gyerekeim rendszeresen járnak kirándulni, persze a megfelelő védelemmel – itt Ausztriában teljesen ingyen jár mindenkinek a kullancs elleni oltás [a kullancs okozta vírusos agyvelőgyulladás elleni oltás – a szerk.]. Én viszont egyelőre nem merek elindulni.

Hogy látja az életét egy-két év múlva?

Nagyon remélem, hogy az energiám, a kondícióm még jobban visszatér, ebben nagy segítséget kapok a családomtól. Már most is sokkal többet bírok, azt hiszem, látom a fényt az alagút végén.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legolvasottabb cikkeink