• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Már óvatosan sportol, elővette a hegedűjét is

Lyme borreliosis 2022.04.01 Forrás: Weborvos
Már óvatosan sportol, elővette a hegedűjét is

A DualDur igazolta fertőzöttségét, az elsők között végeztetette el a tesztet.

Mindig egészséges embernek gondolta magát a szociális gondozó és ápolóként dolgozó fiatalasszony, Léna (nevét nem szerette volna közzétenni), aki egy határ menti városban él a Dél-Alföldön. A Lyme-kór leírásával akkor találkozott, amikor egy rokona SM betegsége után kutakodott az interneten.

Miért tartotta fontosnak, hogy Lyme borreliosis tesztet végeztessen?

Tavaly májusban kullancs csípett meg, tipikus tüneteim mutatkoztak, bár a tesztjeim negatívak lettek, ezért egy ideig nem is foglalkoztak velem. Ahogy rosszabbul lettem, Szegedre kerültem, ahol újabb tesztet végeztek rajtam: a Lyme határértéken volt, de kimutattak egy ritka társfertőzést, ezért antibiotikum kúrát kaptam nyártól kezdve egy évre szólóan.

Hogyan szerzett tudomást a DualDur tesztről?

A neten keresgélve olvastam Bózsik doktor úrról, így találkoztam a DualDurról szóló írásokkal. Július végén lehetőségem volt a központi laboratóriumban megcsináltatni a tesztet, így az elsők között kerültem a vizsgálatra.

Hogyan zajlott a vizsgálat?

A mintavétel lényegében egy egyszerű vérvétel, ami előtt zsírmentes diétát kell tartani egy napig. Három órát utaztam a mintavételre, hiszen messze lakom, de nagyon pontosan behívtak, minden rendben zajlott. Két hét múlva kaptam meg az eredményemet.

Megnyugodott vagy ideges lett az eredményt látva?

Láttam, hogy ott van a véremben a kórokozó… bebizonyosodott, hogy igazam van, nem hagytam el magam. Sajnos sokan hitték, hogy csak beképzelem a betegségemet.

Mit mutatott ki a teszt?

A Lyme-fertőzöttséget megerősítette, és az is kiderült belőle, hogy a szervezetem elkezdett védekezni. A Bartonellát is kimutatta a vizsgálat. Az eredmény birtokában nagyon nehezen, de karácsonykor bekerültem Esztó Klára doktornőhöz, akivel alaposan átbeszéltünk mindent. Vélhetően már korábban is volt fertőzött kullancscsípésem, amit a Covid aktivizált vagy esetleg az újabb csípés ért. Tavasszal ugyanis átestem a Covid-fertőzésen, és főként idegrendszeri tüneteim voltak.

Mennyire tartja megbízhatónak a DualDur tesztet?

Mivel elvégeztettem egy amerikai tesztet is Lyme-kórra, és az is igazolta a fertőzöttségemet, abszolút megbízhatónak tartom a DualDurt.

Segített a teszt a megfelelő terápia kiválasztásában?

Egyelőre annál a terápiánál maradtunk, amit 2021 nyarán Szegeden kaptam egy évre szólóan, emellé kaptam Esztó doktornőtől kombinált antibiotikumokat. Ezeket karácsonykor kezdtem, de máris jelentős javulást tapasztaltam. Kaptam ajánlást gyógynövényes kúrára, illetve mozgásterápiára, infraszauna használatára, vitaminok szedésére, ezek ugyanis javítják az általános állapotot, közérzetet, valamint diétát tartok. Sok segítséget kaptam a betegtársaktól, akikkel a Facebookon betegcsoportokban tartom a kapcsolatot.

Hogyan képzeli a továbbiakban a gyógyulását?

Ez egy csendes pandémia, de nagyon kevés orvos foglalkozik vele itthon, ezért vagy Németországban, vagy Belgiumban szeretném tovább kezeltetni magam. Ehhez hitelt veszünk fel… Egyébként óvatosan sportolok, bár vannak fájdalmaim, és végre a hegedűt is újra a kezembe tudtam venni, ugyanis tagja vagyok egy amatőr zenekarnak, és egy nyári koncertre készülök. Nagyon hálás vagyok a férjemnek, a háziorvosomnak és Bózsik doktor úrnak azért, mert maximálisan segítettek. 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legolvasottabb cikkeink