• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Már tudja, mi az a félelem

Lyme borreliosis 2022.08.05 Forrás: Weborvos
Már tudja, mi az a félelem

Tizenötféle étrendkiegészítőt szed, tej-, cukor-, és gluténmentes étrendet követ, ágymelegítőben alszik.

Zsuzsanna egy nyugat-dunántúli kisvárosban él, imádja a kutyákat neki is van négy. Nem véletlenül választotta a hivatását sem, 28 éve kutyakozmetikusként dolgozik. Ebből a hosszú időből 27 évig eszébe sem jutott, hogy félnie kellene bármitől. Azonban amióta megjelent rajta az egyre növekvő piros folt, beköltözött életébe a rettegés.

Emlékszik hogyan és mikor kaphatta el a Lyme borreliosist?

Pontosan nem. Mivel elég rendszeresen át szoktam vizsgálni magam, és utoljára 5-6 éve találtam kullancsot, úgy gondolom akkor, hiszen tudomásom szerint akár ennyi ideig is lappanghat tünetmentesen a kór. Ennek ellenére lehet, hogy tévedek, és máskor fertőződtem meg. Ugyanis négy kutyám van, ráadásul kutyakozmetikus vagyok és az állatokról, sőt a lenyírt szőrükről is bármikor átkerülhetett rám egy fertőző vérszívó. Egy biztos, tavaly májusban vettem észre először a piros foltot, ami napról-napra egyre nagyobb lett és egyértelműen a fertőzés jele volt. Mivel a testem hátsó felén jelentkezett, ahol nehezebben lehet észrevenni a csípést.

Rögtön tudta, mi a baj?

Sejtettem, már csak azért is, mert korábban anyukámnak is volt Lyme-kórja. Elmentem azonnal a háziorvosomhoz, aki meg is erősítette, hogy ez a bajom, és antibiotikumot írt fel 25 napra. Mivel korábban a mamámnak használt az antibiotikum, és nekem a piros folton kívül akkor még más tünetem nem volt, reméltem, hogy ez a kúra elég lesz. Sajnos nem lett elég.

Ezek szerint más tünetek is előjöttek…

Még szedtem a gyógyszert, amikor egyszer csak iszonyúan nehéz lett a kezem, a lábam, alig tudtam menni, nem tudtam felemelni a karjaimat. Minden végtagom zsibbadt, úgy éreztem hangyák mászkálnak rajtuk. Ez nagyon megnehezítette a munkámat, hiszen házhoz is jártam, de két hónnap után már csak otthon, ülve tudtam nyíri a kutyákat, annyira szédültem. Állandóan gyengének éreztem magam, volt, hogy nappal elaludtam, éjszakánként pedig kivert a víz, miközben egész életemben fázékony voltam.

Elment ismét az orvoshoz?

Persze, de ő is, és a Lyme betegek Facebook csoportjában a többi sorstársam is türelemre intett. Hiába vártam azonban a javulást, egyre rosszabbul lettem. Úgy éreztem, valamit tennem kell, ezért elmentem és csináltattam egy DualDur-tesztet, hogy megtudjam mekkora a baj. Kiderült, hogy az antibiotikum kúra ellenére hemzseg a véremben a Borrelia, szerencsére a teszt azt is kimutatta, hogy nincs társfertőzésem. Míg a tesztre, illetve az eredményre vártam, gondoltam addig is megpróbálom magamat kezelni. A Lyme-csoportban, ahol nagyon sok hasznos információhoz jutottam, egy beteg leírta, hogy mitől lett jobban, úgyhogy ezeket a vény nélkül kapható, főleg táplálékkiegészítőket én is kipróbáltam. Vettem fokhagyma kapszulát, propolisz és grépfrútmag cseppet, csalánteát. Áttértem a tej-, cukor-, és gluténmentes étrendre. Amikor elkezdtem ezt az új életformát, tavaly augusztusban, még potyogtak a könnyeim, mert elmentem a gyerekemmel kirándulni Sümegre és minden lépés nehezemre esett. Októberben egy osztálykiránduláson már minden ment simán.

Tehát ezektől a természetes szerektől és az étrendváltástól meggyógyult?

Azt azért nem mondanám, azóta is vissza-visszatérnek a tünetek például a végtagzsibbadás. De ilyenkor még több fokhagyma-kivonatot szedek be és jól befűtök, mert úgy tudom a meleg a Borrelia nagy ellensége.

A Weborvos azért javasolja a szakemberekkel való konzultációt! Orvoshoz nem is ment többet?

Amikor megjött a DualDur-teszt eredménye, tavaly szeptemberben, visszamentem a háziorvosomhoz. Pont akkor kezdtek már hatni ezek a természetes gyógymódok, tehát jobban voltam. Az orvosom azt mondta, hogy ha jobban vagyok, akkor nem kell tenni semmit. Azért azt is felajánlotta, hogy ha mégis szeretnék kezelést, felírja azokat az antibiotikumokat, megkapom azt az 50 napos kúrát, amivel hivatalosan kezelik a Lyme betegeket. Végül úgy döntöttem, maradok a bevált természetes szereknél.

Hányféle étrendkiegészítőt szed?

15 félét. Nem szedem be minden nap mindet, inkább csak négyet, de váltogatva. Ami állandó az a fokhagyma kapszula és a meleg.

Ha jól értem, eléggé megváltoztatta az életét a betegség…

Hát nem kicsit. Korábban sose féltem, most rettegek a kutyaszőrrel behozott kullancsoktól. Ez az én esetemben elég kemény dolog, hiszen a falusi kutyákat is évente egyszer, főleg tavasszal lenyíratják a gazdáik és ilyenkor főleg a nagytestű kutyák nyírásakor bokáig állok a szőrben. Persze igyekszem munka közben is tisztán tartani a környezetemet, de nem mindig sikerül. Így ilyenkor tavasszal egy dolog marad, szinte minden nap tüzetesen átvizsgálom magam.

Ugyanannyit tud dolgozni, mint korábban?

Amikor rosszul éreztem magamat, akkor is dolgoztam, elláttam magunkat a gyerekkel, amikor kellett, szüreteltem, a házfelújítás miatt murvát hordtam. Most ráadásul jól érzem magam, tehát rendesen dolgozom, csak ahogy mondtam, belém költözött a félelem.

Mit tanácsol sorstársainak?

Nagyon figyeljenek oda mit és hogyan esznek, az egészséges táplálkozás mellett pedig mozogjanak annyit, amennyit tudnak, legyenek mindig melegben, nem árt az elektromos ágymelegítő, a szauna, vegyenek gyakran forró fürdőt, és egyenek sok fokhagymát!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legolvasottabb cikkeink