• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megfelelő finanszírozásért harcol a Lyme-kóros veterán

Lyme borreliosis 2022.12.27 Forrás: Weborvos
Megfelelő finanszírozásért harcol a Lyme-kóros veterán

Katonai kiképzése során megfertőződött amerikai állatorvos a Lyme-kór „valódi” finanszírozását sürgeti.

Apa, férj, barát, ohiói választópolgár, szoftvervezető, egykori NCAA sprinterből lett ultramaraton futó és az amerikai hadsereg veteránja vagyok. Most már, nem önszántamból, hanem a körülmények miatt, Lyme-harcos és a Lyme és a kullancsok által terjesztett betegségek közösségének szószólója is vagyok. Egy amerikai veterán és állatorvos története.

Saját Lyme-utam, tudtomon kívül, 1989-ben kezdődött, a hadsereg harci alapkiképzése alatt, a New Jersey állambeli Dix táborban. Három kullancs csípett meg. Az ezt követő 7 év szolgálati időm alatt a kullancscsípések gyakoriak voltak, többek között a Missouri állambeli Ft Leonard Woodban is.

Fiatal katonaként semmit sem gondoltam az apró kártevőkről, és nem voltam kiképezve arra, hogy fenyegetésként kezeljem őket. Egyszerűen nem tartott itt a tudomány, nem ez volt a prioritás. Soha nem lettem beteg a csípésüktől. Soha nem láttam szokatlan kiütéseket. Továbbmentem, mint minden más katona. Röviden, azok a csípések nem voltak eseménydúsak.

Csak egy 2015-ös vállműtét után vált világossá a kullancscsípések hatásaSzombat reggel még futottam és 5000 méteres távon nyertem. Hétfőn reggel nem tudtam felmenni a saját lépcsőmön. Szó szerint több száz vizsgálaton vettem részt. A gerinccsapolástól kezdve az alvásvizsgálatokon át a vérvizsgálatokig, májvizsgálatokig, agyi szkennerekig, endoszkópiáig, amit csak akarsz. Az eredmények mindig „normálisak” voltak és vagy háziorvosok, vagy szakorvosok végezték őket.

Hétéves fejfájás

Az elkövetkező 7 évben a tünetek csak súlyosbodtak, mint például extrém fejfájás (igen, ez egy több mint 7 éves fejfájás), remegés, extrém fáradtság, memóriavesztés, „eltévedés” a rutinszerű ügyintézések során, például elmenni a gyerekekért az iskolába, szinte heti rendszerességgel jelentkező helyi rohamok, hallásvesztés és, állandó fájdalom az ízületekben és a kötőszövetekben. Mindezek gyakoriak a Lyme-kórban és más kullancs által terjesztett betegségben szenvedő betegeknél. Röviden, ezek a betegségek hónapokig, évekig vagy akár évtizedekig is kínozhatják a hétköznapi embereket.

Továbbá, ez alatt az idő alatt minden egyes szakembertől kipróbáltam az összes testre szabott kezelést. Több tízezer dollárt költöttem zsebből a kezelésekre, az orvosok és a vizsgálatok önrészére.

Ennek a járványnak a családokra, a gazdaságra és a katonai felkészültségre gyakorolt költségei felbecsülhetetlenek. A kullancsok által terjesztett betegségek milliókat érintenek az Egyesült Államokban (és világszerte). Ez a lista évente több, mint 400 ezer új fertőzöttel bővül. A helyzetet tovább súlyosbítja a biztosítás megtagadása vagy akár a probléma létezésének megtagadása. Ez nemcsak anyagilag terheli meg az amerikai családokat, hanem a gazdaságot is nehéz helyzetbe hozza. Ráadásul a katonai személyzet a környezetükből adódóan a kullancsok által terjesztett betegségeknek leginkább kitett személyek közé tartozik.

Mit kell tenni az Egyesült Államokban?

Először is, el kell ismernünk a Lyme-kór klinikai diagnózisát. A tesztelésről széles körben ismert, hogy nem teljesen megbízható. Ezek a tünetek valósak, és semmilyen más környezetben nem mondanánk, hogy a tünetek nem igazolják a diagnózist. A megfelelő teszt hiánya nem indokolja a diagnózis vagy a kezelés megtagadását. Ez képtelenség.

Másodszor, a biztosítót kötelezni kell arra, hogy ugyanúgy fedezze ennek a betegségnek a költségeit, mint bármely más betegségnek. Ennek hatására csökkennének a költségek, bővülne a kutatás és javulna mind a polgári, mind a katonai lakosság általános egészsége és jóléte.

Végül pedig VALÓDI finanszírozásra van szükségünk a megbízható vizsgálatok és kezelések létrehozásához. Nem milliókról, nem tízmilliókról, nem is százmilliókról beszélek. Ez egy olyan súlyos járvány, mint a COVID, a mellrák és az AIDS - és ennek megfelelően kellene finanszírozni a tesztelésre és gyógymódokra irányuló kutatásokat milliárdokkal.

Forrás: Lymedisease.org

Legolvasottabb cikkeink