• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Megtanultam elfogadni, hogy ez velem történik

Lyme borreliosis 2021.04.06 Forrás: Weborvos
Megtanultam elfogadni, hogy ez velem történik

A felvidéki Teplicky Nagy Rita 20 éve küzd a Lyme-kórral.

Hogyan kapta meg a betegséget?

Teplicky Nagy Rita vagyok, nehéz feldolgozni de 20 éve Lyme-kóros. Ez a betegség sok mindent elvett az életemből, de megtanított küzdeni és értékelni. 15 éves voltam, majdnem az erdőben egy tanyán nőttem fel. Volt bennem több kullancs, az utolsó után megjelent egy folt. Nem rohantunk sehova, akkor talán még nem is volt tudomásunk, hogy miféle betegségeket terjeszt ez a rovar. Már azon a télen nagyon rosszul lettem, láz, ízületi gyulladások. Mindezt megnehezítette, hogy az iskolába napi 10 km-t kellett kerékpároznom télen a fagyban is, már amikor lábra tudtam állni, mert volt, hogy hetekig nem. Egyik ilyen alkalommal a nagy hóesésben elsötétült minden.

Mik voltak a tünetek?

Amikor először orvoshoz mentünk, akkor már 56-ról -40 kg-ra fogytam, és állandó ízületi gyulladások, merev nyak, és elviselhetetlen fejfájás kínzott. Kikérdeztek, elmondtam még a csípést is. Levették a vért, és negatív lett. Kivették a torokmanduláim, azt mondták biztos az okozza, majd jobb lesz. Nem, nem lett jobb. Végigjártam 20 éves koromra a neurológiát, de ekkorra már olyan fájdalom kínzott, mintha leestem volna egy emeletről. Mindeközben leérettségiztem. Találtam jó munkahelyet, és mellette fodrász voltam. Rengeteget dolgoztam. Kolléganőim tudták, ha rosszul vagyok, cserélünk napot vagy hetet, így oldottam meg, hogy soha nem voltam betegszabadságon. Viszont kezdett az írásom leromlani, és a kezem egyre gyengébb lenni. Régen sokat rajzoltam, mára teljesen feladtam. Megint neurológia, MRI, ahol találtak két gócot az agyamon. Kórház, gerincvíz vizsgálat, multiplex sclerosis gyanú.

Hogyan jöttek rá, hogy mégsem multiplex sclerosis?

Vártam az eredményre, minden jó, negatív. Akkor már rosszul voltam a melegben, és időnként elfelejtettem hol vagyok, vagy éppen ki vagyok, és gyakran volt áramütés-szerű érzésem a végtagokban. Belenyugodtam, nem képzeltem a fájdalmaimat, de nem találtak semmit. Állkapocs ízület gyulladással kerültem legközelebb orvoshoz, már majdnem 30 éves voltam, iszonyatos fájdalom napi szinten, mindegyik közül ez volt a legfájdalmasabb az arcom, volt, hogy bizsergett és nem éreztem. Megint MRI, amitől már semmit nem vártam. Neurológus írt vitaminokat, és átadta az eredményt, mondván nincs semmi. Hazamentem, megnéztem: a koponya MR-lelet ezt tartalmazta: gócok az agyban, nagy valószínűséggel Lyme borreliosis. Utánanéztem, sírtam minden stimmelt, és minden tünet. Ekkor már 30 éves voltam egy kislány édesanyja, a terhességem komplikált volt, 2 hónapot kórházban töltöttem, és koraszülés lett…

Ki diagnosztizálta végül a Lyme borreliosist?

Felkerestem egy Lyme szakértőt. Soha nem felejtem el a szavait. „Jó helyen jár, köszönje az életét annak a radiológusnak, aki ráírta az MRI-re”. Es akkor még kiderült az is, hogy már a gerincvízben kimutatható egy fehérje, ami a Lyme-kórt okozó baktériumban van jelen. Hosszú évek antibiotikum kúrája kezdődött ezzel. Eltelt 5 év, és bevallom nagyon nehéz volt, de jó úton járok, volt egy hosszú tünetmentes időszakom is. A fodrászatot teljesen feladtam, nem tudtam melyik nap hogyan leszek, és nehéz volt állni. Arra büszke vagyok, hogy betegen is fodrászversenyekre jártam, és hajfonó bajnok lettem, bár minden este nagyon sírtam, annyira fájt a karom. Nyitottam egy saját vállalkozást, újra tudok rajzolni, festeni, és még motort is vettem.

Sikerült teljesen kigyógyulni?

A Lyme-kór, ahogy sok embernél, így nálam is autoimmun folyamatokat és táplálékérzékenységet indított be. Sajnos időnként vannak rossz napok, de a gyógyulás útjára léptem, és megtanultam elfogadni, hogy ez velem megtörtént. Addig amíg nem tudtam mivel küzdök ijesztőek voltak a tünetek, most már tudom, hogy jönnek-mennek és hogy mivel állok szemben. Talán ez egy életen át tartó harc, de megtanul az ember küzdeni, és amikor jól van értékelni az életet. Es végre vannak új fejlesztések, új gyógyszerek és Remény. És kettő csodálatos orvos.

Mit üzen betegtársainak?

Sajnos, a tesztek gyakran adnak hamis eredményt, így teljesen kizártam a Lyme-kórt a folt ellenére is. Az a baj, hogy az orvos is. Ezért nagyon jó hír, hogy a közeljövőben végre elérhető lesz egy pontos teszt, ami rengeteg embert kímél majd meg a hosszú, évtizedes szenvedéstől. Teljes gyógyulásról egy évtizedekig küzdő betegnél talán nem is beszélhetünk, de a tünetmentessèg elérhető. Ha valaki napi szinten fájdalommal küzd, már az a furcsa, amikor jönnek azok a napok, amikor nem fáj. Minden beteg más és más, de minden egyes betegnek joga van gyógyulni. Ezért kell ezekről a problémákról beszélni, hogy minden egyes Lyme-beteg kapjon megfelelő diagnózist, kezelést és jó orvost.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legolvasottabb cikkeink