• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Miért érdekli az amerikai járványügyet a Lyme borreliosis?

Lyme borreliosis 2021.03.22 Forrás: Centers for Disease Control and Prevention
Miért érdekli az amerikai járványügyet a Lyme borreliosis?

Évente félmillió amerikait betegít meg a Lyme borreliosis.

Miért aggódik a CDC a Lyme-kór miatt?
A Lyme-kór a leggyakoribb vektor (állati közvetítő) által terjesztett betegség az Egyesült Államokban. A közelmúltban közzétett, biztosítási nyilvántartásokon alapuló becslés szerint évente körülbelül 476 000 amerikait diagnosztizálnak és kezelnek Lyme-kór miatt.

Mit tesz a CDC a Lyme-kór ellen?

Jobb rovarriasztók kifejlesztése
A CDC kutatói felfedezték, hogy a grapefruitban, az alaszkai sárga cédrusfákban és egyes gyógynövényekben található nootkatone nevű természetes vegyület képes elpusztítani vagy elriasztani a kullancsokat és rovarokat. 2020. augusztus 10-én a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) bejegyezte a nootkatonet, a DVBD által felfedezett és kifejlesztett hatóanyagot riasztókban és rovarölőkben való felhasználásra. A CDC partnerével, az Evolva-val végzett munka azt bizonyítja, hogy a nootkatone hatékonyan taszítja és megöli a szúnyogokat és kullancsokat a már piacon lévő termékekhez hasonló ütemben. Az összetevőt használó kereskedelmi termékek már 2022-ben elérhetőek lehetnek.

A nyilvánosság által használt termékek értékelése
A CDC és az egyetemi partnerek a permetrinnel kezelt ruházat hatékonyságát értékelték a kullancscsípés megelőzésének módjaként. A kísérleti tanulmány eredményei: egy kísérleti és egy nyomonkövetési teszt azt mutatja, hogy a kezelt szövet erősen irritálja a kullancsokat, emiatt leenek, és utána több mint 24 órán át nem folytatják a tevékenységet.

A nyilvánosság tájékoztatása
A CDC különféle oktatási anyagokat fejlesztett és terjesztett – kezdve a turista tábláktól a betegtájékoztató lapokig –, amelyek ingyenesen letölthetők a honlapon keresztül. A CDC Lyme-kór honlapja évente több mint 7 millió embert ér el, és az elosztási központunk az elmúlt 5 évben több mint 30 000 táblát, 350 000 prospektust és 400 000 prevenciós könyvjelzőt küldött ki.

Az együttműködésen alapuló megközelítések támogatása a Lyme és más kullancs által terjedő betegségek megértésében

Összehangolt kutatási erőfeszítések támogatása a TickNET-en keresztül
A CDC TickNET programját a CDC hozta létre 2007-ben, hogy összefogja az állami közegészségügyi partnerek, a CDC és a kutatók tudását. A TickNET elősegíti a kullancs által terjedő betegségek megelőzésének összehangolt megfigyelését, oktatását és kutatását. További információ: TickNET – Együttműködő közegészségügyi megközelítés a kullancs által okozott betegségek megfigyelésében és kutatásában.

Az állami egészségügyi osztályok finanszírozása a felügyelet és a megelőzés javítása érdekében
A CDC az epidemiológiai és laboratóriumi kapacitás fertőző betegségekhez (ELC) együttműködési megállapodás révén finanszírozást biztosít az állami egészségügyi osztályoknak a Lyme és a kullancs által okozott betegségek megfigyelésére. Ez a pénz, valamint a CDC tárgyi szaktudása segíti az állami közegészségügyi osztályokat abban, hogy megerősítsék képességeiket a Lyme és más kullancs által terjedő betegségek felderítésére, azokra való reagálására, ellenőrzésére és megelőzésére.

A vektor által terjedő betegségek kiválósági központjainak támogatása
A CDC csaknem 50 millió dollárt ítélt oda öt egyetemnek regionális kiválósági központok létrehozására, amelyek segítenek hatékonyan kezelni az egyre jobban terjedő,x vektor által terjesztett betegségeket az Egyesült Államokban. A Northeast és a Midwest Rregionális Kiválósági Központok tudósai és közegészségügyi szakértői erős kutatási komponenssel fognak rendelkezni, amely magában foglalja a betegséget hordozó kullancsok felügyeletét és ellenőrzését.

Nagyszabású prevenciós kutatások támogatása
A CDC finanszírozással és technikai szakértelemmel járul hozzá a The Tick Projectkutatáshoz, egy 5 éves tanulmányhoz, amelynek célja annak meghatározása, hogy a lakókerület alapú beavatkozások csökkenthetik-e az emberekben a Lyme és más kullancs által terjesztett betegségeket. A tanulmány meghatározza, hogy két külön-külön vagy együttesen alkalmazott kullancs-írtási módszer csökkentheti-e a Lyme-kór eseteinek számát a lakókerületek szintjén. Ez a nagyszabású kutatás 24 lakókerületet és több mint 1000 háztartást fog bevonni.

Új kullancsbetegségek felfedezése
A CDC együttműködik a minnesotai Egészségügyi Minisztériummal, a Mayo Klinikával, a Tennessee Egészségügyi Minisztériummal és a Vanderbilt Egyetemmel, hogy 3 év alatt akár 30 000 klinikai mintát szerezzenek kullancsfertőzés-gyanús betegektől. A CDC fejlett molekuláris detektálási (Advanced Molecular Detection – AMD) módszereket alkalmaz a kullancs által közvetített baktériumok azonosítására, amelyek ezeknek a betegségeknek az okai lehetnek. A kutatók már használták az AMD-t egy újonnan felfedezett baktérium, a Borrelia mayonii teljes genomjának szekvenálására, amely a Lyme-kór egyik okozója a felső középnyugati államokban.

A fejlett molekuláris detektálási (AMD) technikák alkalmazásával a CDC kutatói több mint 13.000 mintát elemeztek baktériumok jelenlétére olyan betegektől, akiknél kullancs által okozott betegséget gyanítottak. Tizenkét, kullancs által közvetített baktériumfajt fedeztek fel, amelyek emberekben betegséget okoznak, köztük kettőt, amelyek korábban nem társultak emberi betegséggel. Ez a nagyszabású tanulmány a Minnesota Egészségügyi Minisztérium, a Mayo Klinika, a Tennessee Egészségügyi Minisztérium és a Vanderbilt Egyetem kutatóinak bevonásával kimutatta, hogy egyetlen fejlett molekuláris detektálási teszt használható:

•        A kullancs által okozott betegségek kórokozóinak kimutatására klinikai mintákban

•        Fedezze fel azokat a baktériumokat, amelyek korábban nem társultak emberi fertőzéshez, és valószínűleg kullancscsípés útján terjednek át az emberre

•         Azonosítsa a kullancs által átvitt bakteriális társfertőzéseket

•         Értse meg, mely bakteriális fertőzések okozhatnak olyan tüneteket, amelyek összetéveszthetők a kullancs által terjesztett betegségekkel

Végül az AMD technikák segíthetnek a diagnosztikai tesztek egyszerűsítésében, valamint az új kullancs által okozott fenyegetések azonosításával informálhatják a kullancs által terjedő betegségek felügyeletét.

A Lyme-kór elleni oltáshoz való hozzáállás megértése
A CDC jelenleg kutatást folytat annak megértése érdekében, hogy az egészségügyi szolgáltatók és a lakosság aggályait megismerje egy esetlegesen kifejlesztendő Lyme-kór elleni oltással kapcsolatban.

Amerikai kérdések és válaszok a Lyme borreliosis kapcsán - 1. rész

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legolvasottabb cikkeink