• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Miért kell tudniuk a mentális szakembereknek a Lyme-kórról?

Lyme borreliosis 2023.09.30 Forrás: Lymedisease.org
Miért kell tudniuk a mentális szakembereknek a Lyme-kórról?

A Lyme-kór akár pánikbetegségre, súlyos depresszióra, bipoláris zavarra és szorongásos zavarokra emlékeztető epizódokat is kiválthat.

A nyár langyos és olykor perzselő ölelése a szabadba vezet minket, de egy csendes ellenféllel is megismertet bennünket: a kullancsokkal. Ezek a parányi lények többek egyszerű irritáló állatoknál. Számtalan fertőzés átvitelének lehetőségét hordozzák magukban, amelyek mindegyike egyedi kihívásokat jelent.

Talán nem gondolnánk, hogy a pszichoterápiához szükség van ezeknek a betegségeknek az ismeretére, de néha mi vagyunk a legjobb helyzetben ahhoz, hogy észre vegyük a finomabb pszichiátriai megjelenési formákat. Az alulkezelés veszélye felerősítheti a kockázatokat, és hosszú távon legyengítő következményekhez vezethet - figyelmeztetett David Aronson, aki Lyme-specialista pszichoterápiás praxist folytat Maine államban..

A Lyme-kór, az egyik leggyakoribb kullancs által terjesztett betegség pszichiátriai megnyilvánulásai mélyrehatóak és sokrétűek lehetnek. Kognitív károsodások, hangulatingadozás, sőt súlyos pszichiátriai zavarok is előfordulhatnak.

A Lyme-kór akár pánikbetegségre, súlyos depresszióra, bipoláris zavarra és szorongásos zavarokra emlékeztető epizódokat is kiválthat. Az alvászavarok és a fáradtság tovább súlyosbítják az egyén szorongását, beleértve az öngyilkossági hajlam magasabb arányát is.

Ráadásul ezek a tünetek gyakran elmossák a neurológiai és pszichiátriai területek közötti határokat. A betegség például emlékezetkiesésekkel, koncentrációs nehézségekkel vagy akár kényszerbetegségekkel is járhat.

Ha ezek a dolgok hirtelen jelentkeznek, különösen későn, és krónikus fizikai betegségekkel párosulnak egy endémiás területen, akkor az klinikai vészjelző állapot. (Szerkesztői megjegyzés: egész Közép-Európa endémiás terület.) Az ilyen neuropszichiátriai megnyilvánulások félrevezetőek lehetnek, mivel saját klinikai tapasztalatom szerint ezeket a betegeket nagyon gyakran orvosaik utalják be.

Diagnosztikai és kezelési kihívások

A kullancsok által terjesztett betegségek, köztük a Lyme-kór alulkezelése nem csak a tünetek elhúzódását eredményezheti. Ez potenciálisan felerősítheti a betegség testre és elmére gyakorolt hatását, lehetővé téve, hogy a fertőzés mélyebb gyökeret eresszen. Idővel a kezeletlen vagy alulkezelt fertőzések olyan szövődményeket eredményezhetnek, amelyek kezelése még nagyobb kihívást, demenciát, szívizomgyulladást, neuropátiát és még sok más betegséget eredményezhet.

A Lyme-kórban szenvedők sok milliárd dollárba kerülnek a gazdaságnak, a betegség megjelenése, lefolyása és kezelése dilemmákat okoz, nem tanítják és nem értik jól. Ez jelentős közegészségügyi hiányosság és teher. Ennek a költségnek részben az az oka, hogy a Lyme-kór és kullancsok által terjesztett társfertőzéseinek diagnosztizálásához és kezeléséhez vezető út továbbra is bonyolult. Az átlagos beteg éveket veszít és több szakorvost is igénybe vesz, mire kezelhető diagnózishoz jut. A különböző vizsgálati módszerekből és az adatok időnkénti félreértelmezéséből ellentmondások adódnak.

Mind a betegek, mind az egészségügyi szakemberek egységes útmutatás nélküli utat járnak be, szembesülve a kezelési lehetőségek sokaságával és a konszenzus hiányával. Az összehangolás hiánya gyakran kommunikációs szakadékot eredményez, és sokakat hagy az orvosi bizonytalanságban.

Az ellátás és a tudatosság javítása

Ezeket a tapasztalatokat több éves kutatásból, pácienseimmel való beszélgetésekből és saját személyes próbálkozásaimból tudom. A megmagyarázhatatlan tünetek, a számos konzultáció és a lehetséges diagnózisok labirintusa rávilágított arra, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznem - írta David Aronson.

A Lyme-kór és a kullancsok által terjesztett társfertőzések bonyolultságának megértése a mentális szakemberek számára kiemelkedően fontos. A Lyme-kórral kapcsolatos neuropszichiátriai tünetek önálló pszichiátriai rendellenességként való félreértelmezése szükségtelen és néha kontraproduktív beavatkozásokhoz vezethet. Ahelyett, hogy a betegek enyhülést kapnának, a kezelés mókuskerekében találhatják magukat, amely nem foglalkozik a kiváltó okkal.

Az ilyen tévedések nemcsak az egyén gyógyulását akadályozzák, hanem a rosszul elosztott erőforrások miatt az egészségügyi költségeket is növelik. Tágabb társadalmi keretben a Lyme aluldiagnosztizálásának vagy rossz kezelésének következményei továbbgyűrűznek, ami az egészségügyi rendszer megterhelését, kiesett munkanapokat és a közösség jólétének csökkenését okozza. A kullancsok által terjesztett betegségek éles, tájékozott szemmel történő kezelése nem csupán orvosi, hanem társadalmi szükségszerűség is.

A Lyme-kórról szóló viták kakofóniája közepette egy hangzatos igazság rajzolódik ki: a kullancsok által terjesztett betegségek sokrétűségének felvállalása és a nem megfelelő kezelés következményeinek megértése kiemelkedően fontos.

Az egészségügy egy olyan utazás, amely gyakran tartalmaz nem bináris megoldásokat. Az együttműködés, a nyitott gondolkodásmód és a tudás fáradhatatlan keresésének elősegítésével közelebb kerülünk a mindenki számára elérhető jobb ellátás és egymás megértése felé.

Forrás: lymedisease.org

Legolvasottabb cikkeink