• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Milyen hatása van az éghajlatváltozásnak a kullancsokra?

Lyme borreliosis 2023.04.20 Forrás: University of Virginia
Milyen hatása van az éghajlatváltozásnak a kullancsokra?

A globális felmelegedés következtében korán kezdődik a kullancs szezon és lassan egész éves eseménnyé válik.

A téli időjárás idén szeszélyes volt az Egyesült Államokban. A rekord havazás megdöbbentette a kaliforniaiakat. Pusztító viharok száguldottak át az országon, tornádókat, árvizeket és viharos szeleket hozva a Dél- és Középnyugati régió egyes részeire. Északkeleten a melegebb tél másfajta zavart okoz. Virginiában a kullancsok is korán, még tavasz előtt megjelentek. Egészségügyi szakértők szerint a globális felmelegedésnek van egy másik, pusztító hatása is: a kullancsszezon egész éves eseménnyé vált és a kullancsokkal együtt jár a betegségek veszélye az emberek és az állatok számára.

Dr. Christopher Holstege a Virginiai Egyetem Orvosi Toxikológiai Osztályának vezetője. 30 éves orvosi pályafutása során számos beteget látott kullancsok által terjesztett betegséggel, köztük Lyme-kórral, ehrlichiosissal, Rocky Mountain foltos lázzal és a déli kullancsok által okozott kiütéses betegséggel. „Hat gyermekem közül az egyiknél Lyme-kór alakult ki, és a tünetek között szerepelt általános rossz közérzet, láz, szédülés, fejfájás, izomfájdalom és ízületi fájdalom, amely különösen a térdét érintette” - mondta. Az UVA Today felkereste Holstege-t, hogy többet tudjon meg arról, hogy a melegebb időjárás hogyan befolyásolja a kullancs-szezont, mit jelent ez, és hogyan védekezhetnek az emberek.

Mi történik most a globális felmelegedéssel és a kullancsokkal kapcsolatban északkeleten, és különösen Virginiában?

A kullancsoknak való kitettség egész évben előfordulhat, de a kullancsok a melegebb hónapokban, általában áprilistól szeptemberig a legaktívabbak. A globális hőmérséklet emelkedésével a kullancsok aktivitása a kevesebb hideg nap miatt kevésbé lesz akadályozott.

Le tudná írni a virginiai szarvas kullancsok életciklusát?

A szarvas kullancs, más néven feketelábú kullancs vagy Ixodes scapularis életciklusa általában két-három év. Ez idő alatt négy életszakaszon megy keresztül: tojás, lárva, nimfa és kifejlett egyed. Miután a tojás kikelt, a lárvának, majd a nimfának vérforrást kell találnia, hogy a következő életszakaszba fejlődjön. A lárva és a nimfa kullancsok akkor fertőződhetnek meg a Lyme-kór baktériumával, ha fertőzött vadon élő gazdatesttel, általában rágcsálóval táplálkoznak. A nimfák vagy a kifejlett nőstények a következő vérfogyasztásuk során terjeszthetik a baktériumot. A szarvasok fontos vérforrást jelentenek a kullancsok számára, és fontosak a kullancsok túlélése és új területekre való átvándorlása szempontjából. A szarvasok azonban nem fertőzöttek a Lyme-kór baktériumával, és nem fertőzik meg a kullancsokat.

A szarvas kullancsok egyetlen csípéssel is átadják a Lyme-kórt?

Az Egyesült Államok keleti területein, ahol gyakoriak a Lyme-kóros megbetegedések, az embereket tavasztól őszig megcsíphetik a baktériumot hordozó kullancsok. Áprilistól júliusig a nimfák aktívan keresnek gazdatesteket a környezetben, a kora tavaszi és az őszi szezonban pedig a kifejlett egyedek a legaktívabbak. A nimfa kullancsok különösen nagy kockázatot jelentenek, mivel nagy számuk és kis méretük - körülbelül mákszem nagyságúak - miatt nehéz észrevenni őket. A Lyme-kóros betegek gyakran nem is tudnak kullancscsípésről, mielőtt megbetegednének. A kifejlett nőstény kullancsok szintén képesek a baktérium átvitelére, de nagyobb méretük miatt - körülbelül szezámmag nagyságúak - nagyobb valószínűséggel veszik észre őket és távolítják el az emberekről.

Milyen veszélyeket jelentenek a szarvas kullancsok az emberekre és az állatokra?

Számos kullancsok által terjesztett kórokozó van, amelyek a fertőzött kullancsok csípése révén átadhatók az embernek. A kullancsok baktériumokkal, vírusokkal vagy parazitákkal fertőzhetnek. Az Egyesült Államokban a kullancsok által terjesztett leggyakoribb betegségek közé tartozik a Lyme-kór, a babéziózis, az ehrlichiosis, a Rocky Mountain foltos láz, az anaplazmózis, a déli kullancsokkal összefüggő kiütéses betegség, a kullancsok által terjesztett visszaeső láz és a tularémia. Az Egyesült Államokban egyéb kullancsok által terjesztett betegségek közé tartozik a coloradói kullancsláz, a Powassan-encephalitis és a Q-láz. A kullancsok számos betegséget képesek okozni más állatokban, beleértve háziállatainkat is. Sok olyan betegség, amely az embert is megfertőzi, háziállatainkat is megfertőzheti.

Vannak-e más kullancsfajták is az államban, amelyekkel az embereknek tisztában kell lenniük, és milyen veszélyeket jelentenek?

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok kiváló forrást tartanak fenn arról, hogy mely kullancsok milyen emberi betegségeket terjesztenek. Virginiában a szarvas kullancsok anaplazmózist is okozhatnak, ami fejfájással, hidegrázással és izomfájdalmakkal jár. A sziklás hegyi foltos lázat az amerikai kutyakullancs közvetíti. A magányos csillagos kullancs a déli kullancsokkal összefüggő kiütéses betegséget terjesztheti, amelynek gyűrűszerű kiütései összetéveszthetők a Lyme-kórral. A magányos csillagos kullancs az alfa-gal szindrómát is átviheti, amely egy súlyos és potenciálisan életveszélyes allergiás reakció, amelynek tünetei vörös hús fogyasztása után jelentkeznek.

Milyen tünetei vannak a Lyme-kórnak, és mit kell tenniük az embereknek, ha azt hiszik, hogy megbetegedtek?

A korai, lokalizált Lyme-kór jellemzője a kokárda-mintázatú kiütés, amely érintésre meleg lehet, és akár 30 centiméteresreszélesre is terjedhet. Jellemzően 7-14 nappal a kullancs leválása után jelenik meg. A betegek lázat és fájdalmat is tapasztalhatnak. A kiütést jellemzően makulaszerű, erythemás, kerek vagy ovális bőrelváltozásként írják le, amely napok alatt fokozatosan kiterjed, és eléri az 5-20 centiméteres átmérőt. A kiütés általában nem fájdalmas vagy viszket, de érintésre meleg lehet.

Mi történik, ha a Lyme-kórt nem észlelik korai stádiumában?

A Lyme-kór későbbi stádiumban is kialakulhat, és általában 3-12 héttel a kezdeti fertőzés után alakul ki. Jellemzői lehetnek az általános gyengeség; láz; neurológiai tünetek, beleértve a szédülést és a fejfájást; izomfájdalom; és szívtünetek, például mellkasi fájdalom, szívdobogás és légszomj. A térd, a boka és a csuklóízület gyakran érintett. A Bell-bénulás a betegek körülbelül 5%-ánál fordul elő. Ritkán előfordulhat agyvelőbántalom, amely a koncentráció, a megismerés, a memóriazavar és a személyiség megváltozásával jár, amely extrém ingerlékenységet és depressziót is magában foglalhat.

Mik a legjobb módszerek a kullancsoknak való kitettség enyhítésére az emberek és a háziállatok számára?

Érdemes tudni, hol kell kullancsokra számítani. A kullancsok füves, bozótos vagy erdős területeken élnek, és a háziállatokról emberre tapadhatnak és átvihetők. Sokan a saját udvarukon vagy szomszédságukban kapnak el kullancsokat. Ha ösvényeken járunk, járjunk középen. Kezeljük a ruházatot és a felszerelést 0,5%-os permetrint tartalmazó termékekkel. Használjunk a Környezetvédelmi Ügynökség által regisztrált rovarriasztót, amely DEET, pikaridin, IR3535, citromos eukaliptusz olaj, para-mentán-diol vagy 2-undekanon tartalmú. Ellenőrizzük magunkat és ruházatunkat kullancsok után, miután a szabadban tartózkodtunk. A kullancsok a ruházaton bejuthatnak a házba. A talált kullancsokat el kell távolítani. Szárítsuk a ruhákat a szárítógépben magas hőfokon 10 percig, hogy elpusztítsa a kullancsokat a száraz ruhákon is, miután azokon esetleg bekerültek a házba. Ha a ruhákat előbb ki kell mosni, forró vízzel ajánlott. És ne felejtsük el háziállatainkat is ellenőrizni kullancsok után.

Forrás: University of Virginia

Legolvasottabb cikkeink