• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mit tesz egy amerikai állam a kullancsok ellen?

Lyme borreliosis 2023.05.24 Forrás: Weborvos
Mit tesz egy amerikai állam a kullancsok ellen?

Bár sokan azt gondolják, a legnagyobb eséllyel egy parkban találkozhatnak kullanccsal, a valóságban leginkább erre a saját kertünkben van esély.

Pennsylvania amerikai viszonylatban, az államok között az első helyen áll a Lyme-kór előfordulása terén. Az állam új kullancsvizsgálatokkal, kutatással és oktatással reagál erre. A PA Tick Research Lab, amely az Amerika szerte működő három kullancsvizsgálattal és - kutatással foglalkozó laboratórium egyike, 2019-2021 között Pennsylvania államban 30 ezer kullancscsípés adatait elemezte.

A maga nemében a legnagyobb, kullancsokra összpontosító vizsgálat folyik Pennsylvaniában. A teljes tanulmány, amelyet várhatóan idén nyáron tesznek közzé, nemcsak a kullancsokról szóló információkat foglalja össze, hanem előrejelzési modelleket is készít, amelyek célja, hogy segítsen csökkenteni az emberek kullancsoknak való kitettségét, ezáltal csökkentve a Lyme-kór jövőbeli előfordulását. Ez azért fontos, mert Pennsylvania az előrejelzések szerint az éghajlatváltozás következtében melegebb és nedvesebb lesz, és a kullancsok ilyen körülmények között igazán jól érzik magukat.

„Megpróbálunk élen járni az egészségügyi válsághelyzet leküzdésének következő legjobb módjának megtalálásában. Ez az eddigi legnagyobb mintaméretű tanulmány” – mondta Dr. Nicole Chinnici, a PA kullancskutató laboratóriumnak otthont adó Northeast Wildlife DNA Laboratory igazgatója. A laboratórium az East Stroudsburgi Egyetemen működik, és részben a pennsylvaniai egészségügyi minisztérium finanszírozza, elsősorban azért, mert az amerikai járványügyi hivatal, a CDC adatai szerint az elmúlt 12 évből 11-ben Pennsylvaniában volt a legmagasabb a Lyme-kór előfordulása az országban.

A kullancskutatásban első

Chinnici, aki vadon élő állatokkal foglalkozó minősített törvényszéki szakértő és közegészségügyi doktori címmel is rendelkezik, nyolc éve végez kutatásokat a laboratóriumban. „A tanulmány sok értékes kulcsinformációt nyújt nekünk, amelyeket felhasználhatunk a nyilvánosság felvilágosítására is” – mondta Chinnici. „Egy statisztikai megközelítést használtunk arra, hogy meg tudjuk jósolni, hol jelennek majd meg kullancsok, annak alapján, hogy milyen típusú tevékenységben vettek részt. Az eredmények sokak szemét fel fogják nyitni. Bár sokan azt gondolhatják, hogy a legnagyobb valószínűséggel egy állami parkban találkoznak kullanccsal” – mondta Chinnici – „a valóságban a leggyakoribb kitettségünk saját kertünkben van”.

A magas kockázatú kullancsos helyek előrejelzése csak a kezdet. A kullancs-előrejelző modellek által generált további információk az időjárással kapcsolatosak. „Ha megnézzük azokat a területeket, ahol magas a kullancsok által terjesztett betegségek és a kullancsoknak való kitettség aránya, és ez az északkeleti és a felső középnyugati régió, ennek nagy része az éghajlatunkkal függ össze” – mondta Chinnici. „Pennsylvaniában magas a relatív páratartalom, és ez lehetővé teszi a kullancsok számára, hogy a túléléshez nedvességet vonjanak el a levegőből, így nem száradnak ki. A kullancsok nem nagyon tudnak alkalmazkodni a száraz vagy sivatagszerű meleghez. A mérsékelt éghajlatú környezet viszont lehetővé teszi számukra a túlélést.”

Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség szerint a kullancsok élőhelye az éghajlatváltozással összefüggő felmelegedés miatt folyamatosan bővül. A kullancspopuláció bővülését támogató további tényezők a gazdafajok, például a szarvasok és a fehér lábú egerek, amelyek mindketten bőségesen előfordulnak Pennsylvania egész területén. Ezért a PA Tick Lab egy második, folyamatban lévő tanulmánya a fehér lábú egerekre összpontosít négy pennsylvaniai megyében.

„Részben a fehér lábú egerek az okai a Lyme-kór terjedésének” – véli Chinnici. – „Ezért beoltjuk őket kullancsok ellen, és megvizsgáljuk, hogyan csökkenthetnénk az ezeken az emlősökön táplálkozó kullancsok számát, hogy végső soron csökkentsük a kullancsok számát a környezetben, valamint a kullancsokban előforduló kórokozókat.”

Chinnici és kutatócsoportja kiszámította a kullancsok sűrűségét az egyes területeken, hogy nyomon követhesse az ingadozásokat. A vizsgálatban részt vevő négy megyét stratégiai okokból választották ki: ezekben a régiókban jelentették a legtöbb Lyme-kóros esetet 100 ezer lakosra vetítve. Elmondta, hogy azon dolgoznak, hogy pályázati forrásokat kapjanak további régiók tanulmányozására.

Mindkét tanulmány új területet jelent a laboratórium számára: az információgyűjtésen és a tesztelésen túl a kutatás irányába való elmozdulást. „A kullancsokkal foglalkozó kutatásunk a kullancsok és az általuk terjesztett betegségek csökkentésére irányuló stratégiákat vizsgálja” – mondta Chinnici – „és az az egyik fő küldetésünk, hogy proaktívan, nem pedig reaktívan reagáljunk a kórokozókra, és megelőzzük a csípést”.

A PA Tick Research Lab vizsgálataihoz szükséges adatok postai levélben érkeznek. E borítékok cipzáras műanyag zacskókba zárt kullancsokat tartalmaznak, amelyeket egy számozott kód kísér, amely azonosítja az adott kullancsmintát.

A laboratórium honlapja tartalmazza az utasításokat arra vonatkozóan, hogyan lehet eltávolítani a kullancsot, elküldeni a laboratóriumba, és 72 órán belül megkapni a patológiai jelentést, amelyből kiderül, hogy a kullancs Lyme-kórt vagy más kórokozókat hordozott-e. Míg Pennsylvania lakosai számára a vizsgálat ingyenes, az államon kívüliek számára díjköteles.

2019 óta a laboratórium országszerte több mint 100 ezer, amerikaiak által felfedezett kullancsot elemzett. A genetikai és qPCR tesztek adatai valós időben, államonkénti bontásban elérhetők a weboldalon. Pennsylvaniában az eddig vizsgált 65 135 kullancs 29%-a volt Borrelia burgdorferi vagy más baktériummal fertőzött.

A betegség diagnosztizálása

Eric Huck Pennsylvaniát a Lyme-kór „nullpontjának” nevezte. Huck a PA Lyme Resource Network nonprofit szervezet, egy a Lyme-fertőzéssel kapcsolatos tudatosság, oktatás és támogatás érdekvédelmi csoportjának elnöke és társalapítója. A PA Tick Research Labhez hasonlóan ezt is részben az állami egészségügyi minisztérium finanszírozza. Huck közel 15 évvel ezelőtt kapta el a betegséget, és miközben továbbra is küzd a tünetekkel, küzd a megoldásokért is.

A szervezet márciusban, immár ötödik alkalommal, orvosi konferenciát rendezett. Az esemény célja az volt, hogy az orvosok megismerjék, hogyan diagnosztizálják és kezeljék a Lyme-betegeket. A konferencián 75, elsősorban Pennsylvaniából és a környékbeli államokból származó egészségügyi szakember vett részt, akik továbbképzési kreditpontokat szereztek.

A résztvevők között volt Dr. Robert Mauss, a Gettysburg Osteopathic Family Health Center munkatársa is. „Az ismétlés a tudás anyja” – mondta Mauss, aki becslése szerint 2012 óta több ezer Lyme-beteget kezelt. Páciensei 200 kilométeres körzetből érkeznek, és a legtöbbjük már féltucat vagy annál is több orvosnál járt. Azt mondják: „Senki sem tudja kideríteni, hogy mi a bajom” – mondta Mauss. – „Sokan a tünetek összetett listájával járkálnak, és nem tudják, hogy Lyme-kórjuk van”.

Tekintettel a kullancsok sokaságát támogató környezet és éghajlat látszólag „tökéletes viharára”, a pennsylvaniai orvosoknak különleges terhet kell viselniük, amikor meg kell tanulniuk, hogyan diagnosztizálják és kezeljék a kullancsok által terjesztett betegségekben szenvedő betegeket. „Legnagyobb bajunk az, hogy a legtöbb pennsylvaniai háziorvos számára hiányzik a megfelelő oktatás – ezért csodálatos, amit Eric Huck és csoportja tesz” – mondta Mauss.

A kullancsok által terjesztett betegségek bonyolultak. A Lyme-kór mellett minden kullancscsípés közel 20 további baktériumtörzs bármely kombinációját hordozhatja magában. „A kullancsok nyálmirigyei elég piszkosak – így bár a Lyme-kór miatt kell aggódnunk, valójában rengeteg más dolognak is ki lehetünk téve” – mondta Mauss. „A korai kezelés fontos, mert a baktérium a szervezetbe kerülve próbál elterjedni. Ha megöljük a baktériumot, mielőtt megvetné a lábát, akkor potenciálisan megelőzhetjük az egész életen át tartó kezelést. Ez hatalmas különbséget jelenthet a beteg hátralévő életében.”

Chinnici szerint nagyon fontos a kullancsokkal, a kullancsok által terjesztett betegségekkel, valamint az éghajlatváltozással, az időjárással és a vadon élő állatokkal való összefüggésekkel kapcsolatos nagyobb tudatosság. „Mind állami, mind szövetségi szinten sokkal több beszélgetés kezdődik a kullancsok és a kullancsok által terjesztett betegségek okozta egészségügyi válsághelyzet leküzdéséről” – mondta. – „Öt évvel ezelőtt ez a párbeszéd még nem létezett, de ma már lehetővé teszik számunkra, hogy több finanszírozást, több kutatást és több választ követeljünk kérdéseinkre.”

Forrás: WHYY.ORG

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink