• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

NB II: izomsorvadás helyett ''csak'' Lyme-kór

Lyme borreliosis 2022.08.16 Forrás: m.magyarnemzet.hu
NB II: izomsorvadás helyett ''csak'' Lyme-kór

Végső kétségbeesésemben bukkantam egy német cikkre, amelyben a Lyme-kór és az ALS hasonlóságaira hívták fel a figyelmet.

Gyógyíthatatlan betegnek hitte magát Hudák Dávid, a Gyirmót FC Győr labdarúgója, mígnem egy pozsonyi klinikán elvégzett vizsgálat megállapította, hogy „csak” Lyme-kórban szenved. Kálváriája 2021 tavaszán kezdődött, akkor egy korábbi vállficam miatt elkerülhetetlenné vált a műtét, amelyen át is esett, miután biztossá vált, hogy csapata feljutott az élvonalba - írta a nemzetisport.hu.

„A műtét után két héttel elkezdtek remegni a lábaim, nem tudtam irányítani egyiket sem    – mondta el lapunknak a 29 esztendős belső védő. – Először csak a vádlimban éreztem, aztán a combomban, végül már a vállamban is. Elmentem orvoshoz, mert ijesztő volt a remegés terjedése. A különböző MRI- és vérvizsgálatok mellett Budapesten, a Semmelweis Egyetem ritka betegségek intézetében is jártam, mindenféle tűket szúrtak az izmaimba, azt vizsgálták, hogy az agyam hogyan továbbítja a jeleket, hogyan mozgatja a végtagjaimat. Kiderült, az agy nem küld ingereket, vagyis lényegében kikapcsolta főleg a bal lábamat. Megesett, hogy egy kávézóban ültem, de képtelen voltam felállni, és két emberre támaszkodva tudtam csak hazamenni. Mivel a pontos diagnózist nagyjából egy év múlva ígérték, utánanéztem magamtól, s a tünetek alapján az ALS nevű gyógyíthatatlan betegségre gyanakodtam. Mivel az orvosok sem cáfolták ezt, abban a hitben éltem, hogy nem húzom sokáig” - mesélte a lapnak a sportoló.

Gyógyszerekkel legfeljebb öt évig tartható úgy-ahogy kordában, de utána lélegeztetéssel lehet csak életben maradni. Végső kétségbeesésemben hasonló orvosi anyagokat kezdtem el olvasni, ekkor bukkantam egy német cikkre, amelyben a Lyme-kór és az ALS hasonlóságaira hívták fel a figyelmet. Pozsonyban egy klinikán elvégeztek rajtam egy speciális tesztet, amelynek eredményeként megállapították, hogy a Lyme-kórnak olyan variánsát kaptam el, amely az agyat támadja meg. Rejtély, hogyan kaptam el, mert kullancs legutóbb tizennyolc évesen csípett meg. A lényeg, hogy november óta antibiotikumos kezelést kapok, az izomremegésem megszűnt, és egyre erősebbnek érzem magam.”

Legolvasottabb cikkeink