• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem a bunyó hozta a sötét felhőt, hanem a Lyme-kór

Lyme borreliosis 2024.02.19 Forrás: mmafighting.com
Nem a bunyó hozta a sötét felhőt, hanem a Lyme-kór

Jim Miller 2015 és 2017 között jelentős memóriavesztést szenvedett el a Lyme-kór miatt.

Jim Miller tényleg készen állt arra, hogy befejezze a karrierjét. A súlyos fájdalmakkal, agyi köddel és rendkívüli kimerültséggel küszködő New Jersey-i születésű férfi úgy gondolta, hogy az idő és a sérülések végül utolérték. Minden bunyós vállalja a kockázatot, ha a munkájának része, hogy a megélhetésért fejbe verik, de csak évekkel később tudta meg, hogy valójában Lyme-kórt kapott – egy olyan betegséget, amely a fertőzött kullancsok által terjed, és számtalan egészségügyi problémát okozhat.

Miután végül megkapta a kezelést, Miller megkezdte a hosszú utat, hogy visszanyerje egészségét, ami egy második életet adott neki, amely magában foglalta a lehetőséget, hogy folytassa bokszolói karrierjét. Most, néhány évvel a diagnózis után Miller nemcsak jobban érzi magát, mint valaha, de 40 évesen bepótolja az elvesztegetett időt.

„Tudom, hogy az én utam olyan, mint senki másé” – mondta Miller az MMA Fightingnak a Gabriel Benitez elleni UFC Vegas 84-es mérkőzése előtt. "A világ top 10-es ranglistáján szerepeltem, majd megcsípett egy kullancs, amely Lyme-kórt hordozott, és ez felforgatta a világomat. Jobban, mint amiről beszéltem.”

Korábban számos problémával foglalkozott, amelyekkel a Lyme-kórral való megfertőzése során szembesült, azonban most felfedett egy másik, a kezelés utáni problémát, amely ijesztő és váratlan módon gyötörte. Mintha a fizikai panaszok nem lennének elég rosszak, a Lyme-kór olyan mellékhatása is jelentkezett nála, amely a fertőzöttek körülbelül 10-20 százalékánál fordul elő, és amely a demenciával összefüggő állapotok tüneteit utánozza.

„Létezik egy agyi probléma, amely a Lyme-kórral jár, és amely pontosan úgy néz ki, mint az átkozott Alzheimer-kór” - mondta. „Az én emlékezetem körülbelül 2015-től talán 2017 elejéig veszett el, van, amikor a feleségem felhoz valamit, és nincs semmi. Nincs ott semmi. De emlékszem dolgokra 2010-ből, 2008-ból, 2006-ból. Vissza tudok menni egészen a múltba. De van egy sötét felhő egy kis idő, amikor a dolgok nagyon nehezen mentek. Nagyon nehéz volt edzeni. Nem voltam önmagam.”

Miután megkapta a kezelést – öt évvel a kezdeti kullancscsípés után, amely megfertőzte – Miller nemcsak  önmagára talált újra, hanem a karrierje is fordulatot vett. Még mindig győzelmekkel és vereségekkel küzdött, de újra magas szinten teljesített.

A teljes egészségének visszanyerése óta eltelt öt év alatt Miller összességében 8-5-ös mérleget ért el, és a UFC történetének legtöbb mérkőzéssel és győzelemmel rendelkező harcosaként is beírta nevét a rekordok könyvébe. Ezt a rekordot szeretné tovább növelni. Nem tervezi, hogy egyhamar visszavonul.

Valójában a kitartás képességének egy részét annak tulajdonítja, amit a Lyme-kór diagnózisával magáról tanult.

Ami az elismeréseit illeti, Miller nem ül a Wikipedia-oldalát bámulva, és csodálkozva azon, amit karrierje során tett. Nagyra értékeli, ha az emberek dicsérik őt ezekért az eredményekért, de valószínűleg nem fog sok időt szánni az elmélkedésre, amíg valóban örökre szögre nem akasztja a kesztyűjét.

Ugyanakkor tudja, hogy ő egy ritkaság egy olyan sportágban, ahol a bunyósok gyakran egy szempillantás alatt ott vannak és el is tűnnek. Az MMA-ban versenyző több ezer és ezer harcos közül csak néhány kiválasztott jut el a UFC-be, és még kevesebben maradnak ott néhány évnél tovább.

Miller azonban már több mint 15 éve van a UFC-ben, 42 meccsel és eddig 25 győzelemmel, és ez mindenképpen számít valamit.

Forrás: mmafighting.com

Legolvasottabb cikkeink