• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem csak a piros kör árulkodhat!

Lyme borreliosis 2020.10.14 Forrás: Weborvos
Nem csak a piros kör árulkodhat!

Minél több furcsa tünete van a betegnek, annál inkább érdemes arra gondolnia az orvosnak, hogy Lyme borreliosisa lehet.

Számos, más krónikus fertőzésben is megjelenő bőrtünetet képes okozni a Lyme-borreliosis: a csalánkiütéstől kezdve a bőrre lokalizált szisztémás érgyulladásokon át az ekcémáig – tájékoztatta a Weborvost dr. Esztó Klára, aki bőrgyógyász, klinikai allergo-immunológus szakorvosként 45 éve foglalkozik a Lyme-kór tüneteit mutató betegekkel.

A csalánkiütés gyakori bőrgyógyászati kórkép, ilyenkor az egész testen különböző nagyságú, kissé kidudorodó viszkető bőrelváltozások jelennek meg. A szisztémás érgyulladás gyűjtőnév. Ilyenkor az ér által érintett szerv károsodhat, és az elváltozás a szervezet bármely részén kialakulhat. Elsődleges és másodlagos érgyulladásokat lehet megkülönböztetni, az utóbbi kialakulhat vírusos és bakteriális eredetű fertőzések következtében is. Az ekcéma is a közismertebb bőrbetegségek körébe tartozik, ilyenkor a bőrön hámlás, hólyagcsák, duzzanat, bőrpír, nedvedzés, pörkképződés, stb. jelentkezik kellemetlen viszketéssel. Mindezen túl olyan, kevésbé ismert bőrbetegségeket is okozhat a Lyme borreliosis, amelyeket jellemzően csak a bőrgyógyász szakorvosok tudnak diagnosztizálni.

A fentebb említett bőrbetegségek a ritkább, nem specifikus tünetei közé tartoznak a Lyme borreliosisnak. A tipikus tünet a csípés helyén keletkező pirosság/vörösség: a Lyme folt vagy erythema migrans, ami bár egyértelmű tünete a Lyme-kórnak, a hiánya nem zárja ki a fertőzés fennállását. A Lyme folt később koncentrikusan terjed a bőrön, az elváltozás közepe pedig egyre halványabbá válik– hívja fel a figyelmet dr. Esztó Klára. A másik jellegzetes bőrtünete a Lyme-fertőzésnek főként a gyermekeknél a rendszerint fülön vagy az emlőbimbón megjelenő vörös csomó, amely panasszal nem jár. Az elváltozás neve: Limfocitoma. Harmadik specifikus bőrtünet a régóta fennálló Lyme-betegségre utal: a kezeken és a lábakon jelentkezik, latin neve acrodermatitis chronica, és az jellemzi, hogy a bőrben elpusztuló rostok miatt elvékonyodik és ráncolható, pergamenszerűen vékony lesz a bőr.

A nem specifikus tüneteknél, de többféle tünet együttesének fennállása esetében is fontos, hogy az orvosok gyanakodjanak a Lyme-kórra, még akkor is, ha az orvosi tapasztalat elsősorban pszichoszomatikus okot sejt a háttérben.

Fontos, hogy gondoljunk a Lyme borreliosisra! – ajánlja a Lyme-kór specialista. Ebben segítenek az internetes keresők is betegeink számára: szerencsére már egyre több olyan megbízható szakmai weboldal található, ahol a Lyme-kór tünetei pontosan és részletesen megtalálhatóak: aki fáradékony, fejfájás gyötri, ízületi panasza van, zsibbad, érzékzavara vagy idegfájdalma van, szemhéja tikkel, nem mindig jutnak eszébe a dolgok, és mindezeket beírja a keresőbe, akkor az szinte biztosan a Lyme borreliosist fogja megtalálni. Dr. Esztó Klára a Weborvosnak elmondta: praxisában sok olyan beteg volt, aki így jött rá arra, hogy kullancs fertőzhette meg. Mindezek ellenére, nagyon fontos lenne, hogy a beteg ne önmaga vesse fel a Lyme borreliosis gyanúját, akármilyen komoly szakmai tartalommal rendelkező weboldal alapján, hanem a kezelőorvos már a betegség korai szakaszában megvizsgálja ennek lehetőségét.

Javasoljuk ezt az orvos kollégáknak is: aki még ritkán találkozott páciensei között Lyme-kórral, annak érdemes hiteles online szakmai forrásokból tájékozódnia, hogy minél pontosabban ismerje fel a betegség tüneteit.

A Lyme-specialista szerint az egymástól függetlennek látszó tünetek sok esetben olyanok, mint egy puzzle. Ha jól rakjuk ki, akkor kiadják az eredményt, kiderül, hogy Lyme borreliosis a betegség. Minél több furcsa tünete van a betegnek, annál inkább érdemes erre a betegségre gondolnia az orvosnak is! – tanácsolja dr. Esztó Klára.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

Legolvasottabb cikkeink