• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Növekszik az új kullancsfajok halálos veszélye

Lyme borreliosis 2023.05.10 Forrás: Weborvos
Növekszik az új kullancsfajok halálos veszélye

A szakértők szerint egész Németországot FSME-endémiás területnek kell tekinteni.

Senki sem szereti a kullancsokat. Ez érthető, hiszen a csípésük veszélyes. Agyhártyagyulladást és Lyme-kórt terjeszthetnek. Most a kullancsok egyre jobban terjednek és a kockázat is egyre nő.

Berlinből jelenti a merkur.de weboldal: egyre közelebb a nyár, és az április, a hónap, amikor az időjárás kiszámíthatatlan, máris ad egy kis ízelítőt: miután nemrég megmutatta hideg oldalát, most a mediterrán időjárás érkezik Németországba, akár 24 fokot is mérhetünk. Persze ennek nem csak szép oldalai vannak: rossz lesz az allergiásoknak . Könnyező szemek, állandó tüsszögés és egyéb kellemetlen kísérő körülmények várnak rájuk. Persze, ezek viszonylag apró problémák ahhoz képest, ami Németországot a változó éghajlat miatt fenyegetheti: a nagy veszély az erdőkben és a réteken: a kullancsok.

A kullancs problémája, amelynek csípése agyhártyagyulladást válthat ki az emberben, nem új keletű. A klímaváltozás azonban kedvez az új kullancsfajok terjedésének, amelyet az is elősegít, hogy idén enyhe volt a tél. Az eredmény: Németország egész területén fennáll a FSME-meningitis veszélye.

A kullancscsípés agyhártyagyulladást okoz – most már nem csak Németország déli részén

A kullancsveszély miatt a Robert Koch Intézet (RKI) már 2021-ben kiterjesztette az úgynevezett FSME-kockázati területeket Németországban. A trópusi kullancs 2022-ben teljes Németországban elterjedt. És nemrég, 2023-ban az RKI ismét három új területet jelölt ki, ahol fennáll a kullancsok által terjesztett FSME-meningitis betegséggel való fertőződés kockázata. Korábban,  a FSME-meningitis csak Dél-Németország egyes részein volt elterjedt. Mostanra azonban egész Németországban jellemző. Ráadásul a szakértők szerint négy másik kullancsfaj is új otthonra talált Németországban.

A Robert Koch Intézet szerint a tarka kullancs, a barna kutyakullancs és a Hyalomma kullancs mellett az eredetileg Oroszországból és Kelet-Európából származó reliktum kullancs is elterjedt Németországban. A reliktum kullancsot, amely agyvelőgyulladást, valamint bakteriális fertőzéseket is terjeszthet, eddig főként Brandenburg keleti részén azonosították. A tarka kullancs, a barna kutyakullancs és a Hyalomma-kullancs többek között a foltos lázat, a babéziózist vagy a Q-lázat is terjeszti, és a természetben való időtöltést a közönséges kullancs mellett még inkább kockázatossá teszi. A közönséges kullancs a Lyme-kórt és a FSME-t is terjeszti.

Miért terjednek egyre jobban a kullancsok Németországban?

Németországban tehát egyre több a kullancs – például Dél-Németországtól távol, Észak-Rajna-Vesztfáliában is. Ami még rosszabb: nem csak a különböző kullancsfajok növekvő száma miatt nő a kockázata annak, hogy egy kullancscsípés következtében agyhártyagyulladást, amely akár halálos kimenetelű lehet, vagy más kellemetlen betegséget kaphatunk el. A rendelkezésre álló új adatok azt mutatják, hogy különösen az őshonos kullancsfajok már szinte egész évben aktívak. „Ahhoz, hogy a kullancs télen ne maradjon életben, valóban roppant alacsony hőmérsékletre van szüksége, amely hetekig is eltarthat” – magyarázza Ute Mackenstedt, a Hohenheimi Egyetem munkatársa.

De ilyen tél nem volt mostanában Németországban. Ezért a kullancsok számára kiváló feltételek állnak rendelkezésre, hogy Németországban elterjedjenek. Ez viszont arra engedi következtetni a szakértőket, hogy egész Németországot FSME-endémiás területnek kell tekinteni. Az RKI szerint a kullancsok ma már szinte mind a 16 német tartományban előfordulnak. Ami feltűnő, hogy Dél-Németországban számos különböző FSME-törzs terjedt el és telepedett meg. A kullancscsípés által jelentett veszélyt pedig a jelek szerint néha még mindig alábecsülik.

Új kullancsfajok Németországban: miért javasolják a szakértők a védőoltást?

A kullancscsípés okozta kora nyári meningoencephalitis fertőzéseket már nem mindig a tipikus tünetek jelzik, hanem ma már a nyári influenza atipikusabb tünetei – például fejfájás, láz vagy hányás – is jelzik a FSME-fertőzést. Még az ember bélrendszerében jelentkező tüneteket is okozhat FSME-fertőzés. A kullancsfajok számának növekedésével és azzal, hogy a kellemetlen kullancsok már nem csak fázisokban, hanem szinte egész évben aktívak, valami más is növekszik.

A szakértői tanács, nevezetesen, hogy oltassa be magát FSME ellen – különösen, ha rendszeresen vagy legalábbis gyakran tartózkodik a szabadban. A Lyme-kórral ellentétben, amelyet szintén kullancsok terjesztenek, és azonosítani ugyan nehéz, de antibiotikummal kezelhető. Az FSME-re, ez nem igaz, a védőoltás ezért tanácsos. A FSME elleni védőoltást Németországban az egészségbiztosítók fizetik.

Forrás: merkur.de

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink