• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Páciensétől hallott a DualDurról

Lyme borreliosis 2022.11.03 Forrás: Weborvos
Páciensétől hallott a DualDurról

A kullancscsípést rögtön észrevette, fontos volt számára, hogy teszteltesse magát.

Egy éjjel a bal bokájánál jelentkező égető fájdalomra ébredt, amikor májusban Costa Ricán nyaralt a férjével. Kis fekete bogarat talált a csípésnél, amelyet le is tudott pöckölni még, először azt hitte, talán ágyi poloska, de kiderült, hogy kullancs volt. Ahogy máskor is, most is nagyon érzékenyen reagált a rovarcsípésre a gyógytornász-manuálterapeutaként dolgozó fiatal nő. Lefotózta a kullancsot, követte a csípés állapotát. Napokig nagyon érzékeny, égetően fájdalmas volt a csípés helye, szinte minden lépésnél érezte, s emiatt gondolkodott el azon, hogy el kellene végeztetnie egy vizsgálatot néhány napon belül, miután hazaértek.

Végül is miért döntött amellett, hogy Lyme borreliosis tesztet végeztessen?

A csípés után pár nap elteltével bal oldali idegi húzódást éreztem, nem tudtam eldönteni, miből adódik, a csípés miatti fertőzésből vagy a sok ülésből. Fontosnak tartottam, hogy tudjam, mi okozza a problémámat, hogy ha kell, idejében kezeltethessem.

Hogyan szerzett tudomást a DualDur tesztről?

Az egyik páciensem még korábban mesélt a DualDurról, és június közepén el is mentem a vizsgálatra. Először a Western Blot tesztet kaptam meg, ami pozitív lett, s egy hét múlva el kezdtem szedni az antibiotikumot, miután a kezelőorvosom utánaolvasott a Lyme-fertőzésnek, és felírta a megfelelő gyógyszert. Sajnos, allergiás lettem a gyógyszerre nyolc nap múlva, ami teljes testre kiterjedő bőrkiütés formájában jelentkezett. Elmentem az ügyeletre, ahol antihisztamint kaptam, illetve másik antibiotikumot írtak fel. Aztán egy Lyme-specialistával egyeztettem, aki összesen 45 napos kúrát javasolt, amit végig is szedtem.

Mit mutatott ki a DualDur teszt?

Már tartott az antibiotikum-kúra, amikor ezt a tesztet is megkaptam. Sajnos, erősen pozitív eredmény jött ki. Nagyon csalódott voltam, hogy ennyire elszaporodott a szervezetemben a kórokozó, hiszen jó az immunrendszerem, nagyon odafigyelek az étkezésemre, az életmódomra, ritkán vagyok beteg.

Hogyan alakult a terápiája?

Annak örültem, hogy kaptam egy biztos diagnózist, és folytatódhatott a célirányos kezelés. Hatásosnak éreztem, a kúra befejezése után sem volt nagyobb problémám, kivéve a fáradtságérzetet, és hogy néha nehezen kapcsoltam, nehezen találtam a szavakat. Augusztus közepére befejeztem az antibiotikumkúrát, figyeltem magam, van-e tünetem, de nehéz volt elkülöníteni, hogy mi mitől lehet.

Akkor most minden rendben van?

Mivel gyermekvállalást tervezünk, nagyon szeretném tudni, hogy nem adom-e át a fertőzést a babának. Most teljes bizonytalanságban élünk, ezért várakozó állásponton vagyunk. Úgy döntöttem elvégeztetek még egy DualDur tesztet, hogy megnyugtassam magam: mindent megtettünk, ami lehetséges ez ügyben. 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legolvasottabb cikkeink