• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Shania Twain kitárulkozott a Lyme-kór tüneteiről

Lyme borreliosis 2023.03.15 Forrás: Weborvos
Shania Twain kitárulkozott a Lyme-kór tüneteiről

Sok évnyi betegség után egy orvos végül megerősítette, hogy közvetlenül a Lyme-kór okozta az énekesnő hangszálainak károsodását.

Az ismert kanadai énekesnő, Shania Twain végre beszélt arról, hogy mennyire „lehangoló és lesújtó” volt azt gondolni, hogy a Lyme-kór miatt soha többé nem lesz képes énekelni, de most annyira hálás, hogy ki tudja fejezni magát.

Az 57 éves énekesnő 2003-ban éppen turnéra készült, amikor egy életét megváltoztató lovagláson vett részt az erdőben, ahol megcsípte egy kullancs. A Lorraine február 9-i epizódjában Twain megosztotta, hogy új albuma, a Queen of Me az első azóta, amióta megműtötték a hangszálait.

„Elég lehangoló és lesújtó volt elképzelni, hogy soha többé nem fogok énekelni” – emlékezett vissza. „A Lyme-kór miatt még a beszéd is nehezemre esett”. Twain megkönnyebbülten, széles mosollyal nyújtogatta karjait, majd hozzátette: „Annyira hálás vagyok, hogy végre énekelhetek és kifejezhetem magam!".

Lorraine – aki elmondta, hogy ébren kell lenni annak a beavatkozásnak a során, amelyen Twain átesett – megjegyezte, hogy nagyon ijesztő lehetett a műtét. „De tudod mit, jobban féltem attól, hogy soha többé nem énekelhetek, mint attól, hogy túl legyek azon a műtéten” – válaszolta Twain.

Twain korábban a júliusban megjelent, „Not Just a Girl” című Netflix-dokumentumfilmjében beszélt arról, milyen ijesztő tüneteket szenvedett el a színpadon, miután megertőződött a Lyme-kórral. 

„A tüneteim elég ijesztőek voltak, mert mielőtt diagnosztizálták volna, nagyon szédültem a színpadon. Elvesztettem az egyensúlyomat, féltem, hogy leesek a deszkákról... Ezredmásodperces ájulásaim voltak rendszeresen, percenként vagy 30 másodpercenként.”

A betegség a kanadai sztár azonnal felismerhető hangjára is hatással volt, mivel kezdte elveszíteni az uralmat a hangszálai felett. „A hangom sem volt a régi” – mondja. „Azt hittem, örökre elveszítem a hangomat. Azt hittem, hogy ennyi volt, és soha, de soha többé nem fogok énekelni”.

„Elkezded kerülni a telefonbeszélgetéseket, elkezded kerülni a környezeti zajokkal teli helyeket, ahol hangsosabban kell beszélned, ez nagyon legyengít” – mondta korábban a Loose Women című műsorban.

„A hangunk hatalmas része az önkifejezésünknek, különösen egy énekesnek, egy énekesnőnek... ez sok szempontból nagyon ijesztő.”

Sok évnyi betegség után egy orvos végül megerősítette, hogy közvetlenül a Lyme-kór okozta a hangszálai károsodását, de aztán kitartóan próbált gyógyulni és újra zenélni. Mivel ez a folyamat műtétekkel is járt, a Sunday Today Willie Guesttel című műsorban adott interjújában elmondta: „Soha többé nem lesz saját hangom - ezzel nincs bajom. Találtam egy új hangot, és szeretem”.

Áprilisban Shania Twain az amerikai Coachellán Harry Styles-szal közös meglepetés-duettjével döbbentette meg a tömegeket, megmutatva, hogy mennyit küzdött a Lyme-kórral vívott harcban.

Forrás: Yahoo News

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink