• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

Shania Twain kitárulkozott a Lyme-kór tüneteiről

Lyme borreliosis 2023.03.15 Forrás: Weborvos
Shania Twain kitárulkozott a Lyme-kór tüneteiről

Sok évnyi betegség után egy orvos végül megerősítette, hogy a Lyme-kór közvetlenül okozta az énekesnő hangszálainak károsodását.

Az ismert kanadai énekesnő, Shania Twain végre beszélt arról, hogy mennyire „lehangoló és lesújtó” volt azt gondolni, hogy a Lyme-kór miatt soha többé nem lesz képes énekelni, de most annyira hálás, hogy ki tudja fejezni magát.

Az 57 éves énekesnő 2003-ban éppen turnéra készült, amikor egy életét megváltoztató lovagláson vett részt az erdőben, ahol megcsípte egy kullancs. A Lorraine csütörtöki epizódjában Twain megosztotta, hogy új albuma, a Queen of Me az első azóta, amióta megműtötték a hangszálait.

„Elég lehangoló és lesújtó volt elképzelni, hogy soha többé nem fogok énekelni” – emlékezett vissza. „A Lyme-kór miatt még a beszéd is mindig nehéz volt”. Twain megkönnyebbülten, széles mosollyal nyújtogatta karjait, majd hozzátette: „Annyira hálás vagyok, hogy végre énekelhetek és kifejezhetem magam!".

Lorraine – aki elmondta, hogy ébren kell lenni annak a beavatkozásnak a során, amelyen Twain átesett – megjegyezte, hogy nagyon ijesztő lehetett a műtét. „De tudod mit, jobban féltem attól, hogy soha többé nem énekelhetek, mint attól, hogy túl legyek azon a műtéten” – válaszolta Twain.

Twain korábban a júliusban megjelent, „Not Just a Girl” című Netflix-dokumentumfilmjében beszélt arról, milyen ijesztő tüneteket szenvedett el a színpadon, miután elkapta a Lyme-kórt. 

„A tüneteim elég ijesztőek voltak, mert mielőtt diagnosztizálták volna, nagyon szédültem a színpadon. Elvesztettem az egyensúlyomat, féltem, hogy leesek a deszkákról... Ezredmásodperces ájulásaim voltak rendszeresen, percenként vagy 30 másodpercenként.”

A betegség a kanadai sztár azonnal felismerhető hangjára is hatott, mivel kezdte elveszíteni az uralmat a hangszálai felett. „A hangom soha nem volt már a régi” – mondja. „Azt hittem, örökre elveszítem a hangomat. Azt hittem, hogy ennyi volt, és soha, de soha többé nem fogok énekelni”.

„Elkezded kerülni a telefonbeszélgetéseket, elkezded kerülni a környezeti zajokkal teli helyeket, ahol hangsosabban kell beszélned, ez nagyon legyengít” – mondta korábban a Loose Women című műsorban.

„A hangunk hatalmas része az önkifejezésünknek, különösen egy énekesnek, egy énekesnőnek... ez sok szempontból nagyon ijesztő.”

Sok évnyi betegség után egy orvos végül megerősítette, hogy a Lyme-kór közvetlenül okozta a hangszálai károsodását, de aztán kitartóan próbált gyógyulni és újra zenélni. Mivel ez a folyamat műtétekkel is járt, a Willie Guestnek adott Sunday Today című műsorban adott interjújában elmondta: „Soha többé nem lesz saját hangom - ezzel nincs bajom. Találtam egy új hangot, és szeretem”.

Áprilisban Shania Twain az amerikai Coachellán Harry Styles-szal közös meglepetés-duettjével döbbentette meg a tömegeket, megmutatva, hogy mennyit küzdött a Lyme-kórral vívott harcban.

Forrás: Yahoo News

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink