• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Terápia antibiotikummal, de nem mindegy, melyikkel

Lyme borreliosis 2020.10.14 Forrás: Weborvos
Terápia antibiotikummal, de nem mindegy, melyikkel

A kezelésben sehol sincs konszenzus, ráadásul több tényező befolyásolja a terápiát.

A diagnózis után következik a gyógyítás, ám a Lyme borreliosis kezelésében nincs még általánosan elfogadott séma, csak irányelvek, mivel több tényező befolyásolja a terápiát. A nemzetközi szakmai társaság (ILADS – International Lyme and Associated Diseases Society) maga felsorol húsznál több terápiára vonatkozó variációt – tudtuk meg dr. Esztó Klára bőrgyógyásztól, klinikai allergo-immunológustól, Lyme-kór specialistától.

A gyógyszeres terápia antibiotikum-kezelés, a Lyme-kór ellen hatásos szereknek különböző fajtái vannak, mint például az amoxicillin, cefuroxim, ceftriaxon és a doxycyclin. Van egy olyan alaki formája a Lyme borreliosisnak, amire a metronidazol hat.

Magyarországon (sőt: egész Európában) legalább nyolc fajta Lyme-kórt okozó Borrelia baktérium van, és mindegyik kicsit másképp érzékeny az antibiotikumra. Nem mindegy tehát, melyik fajtát kapja meg a beteg a tünetei alapján, valamint az esetleg meglévő betegségei szerint. Másképp kell kezelni például azt, akinek reumatoid artritisze is van, mint azt, akinek csak éppen fáj egy kicsit az ízülete. A paletta olyan széles, hogy nem igazán lehet sémákban gondolkodni. Ezt igazolja, hogy a szakmai társaságok által kiadott irányelvek sokszor egészen különbözőek, hiszen ennél a betegségnél ez nincs letisztázva, és lehet, hogy évtizedeket kell még várni a sémákba sorolásra. 

A Lyme borreliosis-szal fertőzött betegek eloszlási görbéje Gauss görbe szerű: általában könnyen kezelhető és gyógyítható a betegek több mint nyolcvan százaléka. Kevés fertőzött van, aki soha nem lesz beteg, és kevés fertőzött van, aki nagyon beteg lesz, és akinek a gyógyítása nagy szaktudást igényel.

A negyvenöt éves szakmai tapasztalattal gyógyító dr. Esztó Klára azt mondja, hozzá csak a súlyosabb páciensek jönnek és nem az egyszerű esetek. Az, hogy ki mennyire lesz beteg, kettőn áll: a baktériumon és az immunrendszeren. A fő gondot általában a páciens genetikai hajlamai, betegségei, mérgezései (például dohányzás, alkohol, drog, gyógyszerek) okozzák.  Összességében – hangsúlyozza a specialista – az emberek nyolcvan százalékának nem kell félnie a Lyme borreliosis következményeitől és a kullancsveszélytől, de az orvosoknak fontos gondolniuk erre az eshetőségre is!

Legolvasottabb cikkeink