• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Terápia antibiotikummal, de nem mindegy, melyikkel

Lyme borreliosis 2020.10.14 Forrás: Weborvos
Terápia antibiotikummal, de nem mindegy, melyikkel

A kezelésben sehol sincs konszenzus, ráadásul több tényező befolyásolja a terápiát.

A diagnózis után következik a gyógyítás, ám a Lyme borreliosis kezelésében nincs még általánosan elfogadott séma, csak irányelvek, mivel több tényező befolyásolja a terápiát. A nemzetközi szakmai társaság (ILADS – International Lyme and Associated Diseases Society) maga felsorol húsznál több terápiára vonatkozó variációt – tudtuk meg dr. Esztó Klára bőrgyógyásztól, klinikai allergo-immunológustól, Lyme-kór specialistától.

A gyógyszeres terápia antibiotikum-kezelés, a Lyme-kór ellen hatásos szereknek különböző fajtái vannak, mint például az amoxicillin, cefuroxim, ceftriaxon és a doxycyclin. Van egy olyan alaki formája a Lyme borreliosisnak, amire a metronidazol hat.

Magyarországon (sőt: egész Európában) legalább nyolc fajta Lyme-kórt okozó Borrelia baktérium van, és mindegyik kicsit másképp érzékeny az antibiotikumra. Nem mindegy tehát, melyik fajtát kapja meg a beteg a tünetei alapján, valamint az esetleg meglévő betegségei szerint. Másképp kell kezelni például azt, akinek reumatoid artritisze is van, mint azt, akinek csak éppen fáj egy kicsit az ízülete. A paletta olyan széles, hogy nem igazán lehet sémákban gondolkodni. Ezt igazolja, hogy a szakmai társaságok által kiadott irányelvek sokszor egészen különbözőek, hiszen ennél a betegségnél ez nincs letisztázva, és lehet, hogy évtizedeket kell még várni a sémákba sorolásra. 

A Lyme borreliosis-szal fertőzött betegek eloszlási görbéje Gauss görbe szerű: általában könnyen kezelhető és gyógyítható a betegek több mint nyolcvan százaléka. Kevés fertőzött van, aki soha nem lesz beteg, és kevés fertőzött van, aki nagyon beteg lesz, és akinek a gyógyítása nagy szaktudást igényel.

A negyvenöt éves szakmai tapasztalattal gyógyító dr. Esztó Klára azt mondja, hozzá csak a súlyosabb páciensek jönnek és nem az egyszerű esetek. Az, hogy ki mennyire lesz beteg, kettőn áll: a baktériumon és az immunrendszeren. A fő gondot általában a páciens genetikai hajlamai, betegségei, mérgezései (például dohányzás, alkohol, drog, gyógyszerek) okozzák.  Összességében – hangsúlyozza a specialista – az emberek nyolcvan százalékának nem kell félnie a Lyme borreliosis következményeitől és a kullancsveszélytől, de az orvosoknak fontos gondolniuk erre az eshetőségre is!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

Legolvasottabb cikkeink