• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Új kutatás a Lyme-baktériumok kapcsán

Lyme borreliosis 2023.11.09 Forrás: Weborvos
Új kutatás a Lyme-baktériumok kapcsán

A Bay Area Lyme Alapítvány által finanszírozott kutatás új vizsgálati terápiás kezelési módot azonosított.

A Bay Area Lyme Foundation, az Egyesült Államokban a Lyme-kór kutatásának egyik vezető támogatója ma bejelentette egy potenciális új gyógyszer, a HS-291 kifejlesztését, amely a Lyme-kórt okozó baktériumot, a Borrelia burgdorferit célozza meg és pusztítja el. A Cell Chemical Biology című szakfolyóiratban közzétett, szakértői értékeléssel rendelkező laboratóriumi tanulmány paradigmaváltást jelent a mikrobaellenes kezelések kutatásában, mivel ez az első, amely a Borrelia burgdorferi HtpG-t (magas hőmérsékletű fehérje G), a baktériumon belül a Lyme-kórt okozó enzim egy speciális típusát célozza meg és gátolja.

A kutatást a Duke University School of Medicine-ben végezték, az Észak-Karolinai Egyetem, a Tulane Egyetem és a Stanford Egyetem közreműködésével, és a HS-291 jelenleg preklinikai fázisban van.

„Mivel a Lyme-kórt jelenleg széles spektrumú antibiotikumokkal kezelik, és nincsenek célzott kezelések, különösen izgatottak vagyunk e felfedezés miatt, és reméljük, hogy az új Lyme-kór-terápiás HS-291 specifikusan elpusztítja a Lyme-baktériumot, anélkül, hogy a célon kívüli hatások vagy antibiotikum-rezisztencia jelentkezne” – mondta Timothy Haystead, PhD, a Duke University School of Medicine farmakológiai és rákbiológiai professzora, a Bay Area Lyme Foundation ösztöndíjasa és vezető társszerzője. „Ez a kutatás hihetetlen lehetőséget nyújtott arra, hogy az onkológiából származó ismereteket a Lyme-kórra is átültessük egy olyan vizsgálati terápiás szer megtervezése érdekében, amely egy napon Lyme-betegek százezreinek javára válhat”.

A felfedezésnek a Lyme-kóron túlmutató következményei is vannak, mivel azt mutatja, hogy a HS-291 hatóanyag felhasználásával a sejtméreganyagokat a HtpG-hez, egy olyan nem esszenciális enzimtípushoz juttatva, amely a nagy és összetett fehérjék össze- vagy kibontakozását segíti, nagymértékben kibővül az, ami bármely kórokozón belül gyógyszerezhetőnek tekinthető, és a fertőző betegségek kutatásának egy teljesen új területét nyitja meg.

Aktiválásakor a HS-291, a HtpG gátlója, amely a verteporfin nevű fotoaktív sejtméreghez kötődik, diszkrét fehérjemódosításokat okoz, ami pusztítást végez a Lyme-kór baktérium DNS-ében. Ez több folyamatra is hatással van, beleértve a nukleoid összeomlását és a sejtfal felbomlását. A HS-291 egyetlen dózisa, fény hatására aktiválva, visszafordíthatatlanul károsítja a Borrelia fehérjéket a Bb HtpG közvetlen közelében.

„A Lyme-kór kezelésére használt antibiotikumok nem mindig hatnak minden betegnél, ami miatt sokan évekig szenvednek a szélsőséges tünetekkel, beleértve a neurokognitív problémákat, mélyreható fáradtságot és az alvászavarokat” – mondta Linda Giampa, a Bay Area Lyme Alapítvány ügyvezető igazgatója. „A Bay Area Lyme Alapítvány az innovatív kutatások finanszírozására összpontosít, beleértve az olyan projekteket is, ahol a tudás az orvostudomány más területeiről is felhasználható. Reméljük, hogy ez a felfedezés másokat is arra ösztönöz, hogy csatlakozzanak hozzánk, és fektessenek be a hatásos, transzlációs kutatásokba, hogy megkönnyebbülést hozzanak a betegeknek.”

Ezt a kutatást a Bay Area Lyme Alapítvány 2020-as, több mint 2 millió dolláros támogatása tette lehetővé a Duke University School of Medicine számára, Dr. Neil Spector, egy neves onkológus tiszteletére, aki az évekig félrediagnosztizált Lyme-kór szövődményei miatt hunyt el. Arra ösztönözte a tudósokat, hogy az onkológiából származó, a rák stádiummeghatározási technikákat és immunterápiás tanulságokat alkalmazzák a Lyme-kutatásban. Dr. Spector a Duke Egyetem Orvosi Tanszékének docense, és a Bay Area Lyme Alapítvány Tudományos Tanácsadó Testületének is tagja volt.

Haystead és Spector azért egyesítették erőiket, mert Spector az onkológiában szerzett ismereteit igyekezett felhasználni a Lyme-kór jobb megértéséhez, Haystead kutatásai pedig a kémiai biológiai megközelítések alkalmazására összpontosítanak, a magas vérnyomás, az elhízás, a rák, a gyulladásos és fertőző betegségek kezelésére fókuszáló új gyógyszercélpontok meghatározására.

A Bay Area Lyme Foundation az Észak-Karolinai Egyetem munkatársának, Dr. Matt Redinbonak a HS-291-re vonatkozó kutatását is finanszírozta; laboratóriumának munkája nagyban hozzájárult a felfedezés folyamatához.

A Bay Area Lyme Foundation kutatási ösztöndíjprogramját a Fairbairn család, a Younger Family Fund és a Project Lyme támogatása tette lehetővé.

Forrás: Yahoo Finance

 

Legolvasottabb cikkeink