• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Üdvözlöm Doktor Úr/Doktor Nő!
29 éves vagyok. Egy 5,5 éves kisfiam van. 3 Hónappal ezelőtt fedezett fel a nőgyógyászom a jobb oldali petefészkemben egy: „10 mm-es, jól körülhatárolt hyperechogén gömbölyded képletet"

Az ultrahang képet leírva így látszik: Sötét részben egy fehér gömb ! Nem tudja, hogy mi lehet ez… De rávágta, hogy nem ciszta; Talán valami meszesedés a petefészekben. (?)
Elküldött laborba, CA-125 tumormarker-re. Minden érték jó lett… (A Ca-125: 7,23 lett) A rákszűrésem: P2.
Citológiai eredmények után volt méhszájseb kezelésem (fagyasztás) és 2 hónap múlva hívott vissza kontrollra. Így múlt héten mentem vissza, a méhszájam doktor úrt idézve szebb, mint új korában viszont a gömbölyded képlet még mindig ott van a petefészkemben, és ugyanakkora
Ezután elküldött a Miskolci Semmelweis kórházba is nőgyógyászati uh-ra, hátha ott többet lántak nem láttak Viszont az egyik orvos kinyögte, hogy akkora mint egy fog, erre az asszisztens szava: Dermoid ciszta? (doktor úr azt mondta, hogy dermoid ciszta esetén nem emelkedik meg a Tumormarker szint)
Jelenleg az Ambuláns lap javaslatára ez van írva:  A kórkép tisztázása céljából laparoscopos beavatkozás felajánlva.Tehát ha úgy döntök, akkor kérhetem.
Babát szeretnénk, de nem tudom, hogy ez befolyásolhatja-e, illetve jobb lenne tényleg ki műttetni onnan? Nagyon idegesít, hogy ott van, hiszen azért csak nem természetes…. :( És félek, nehogy későbbiekben rosszra forduljanak a dolgok :( Tényleg létezik ilyen kis méretű dermoid ciszta? És létezik meszesedés a petefészekben? Köszönöm válaszát.


VÁLASZ


Véleményem szerint egy laparoszkopos beavatkozásnak, az elváltozás esetleges eltávolításának a kockázata rendkívül kicsi. Az elváltozás lényegét az eddigi vizsgálatok nem tisztázták, de erre szükség lenne, mert veszélyforrást jelenthet. Az azonban lehetséges, hogy eltávolítása csak a petefészekkel együtt lehetséges, is így a teherbeesés valószínűsége csökken. De az is lehetséges, hogy ez a petefészek megtermékenyülésre alkalmas petéket már nem tartalmaz, vagy más ok miatt csak az ellenoldali petefészek petéiből származhat megtermékenyülés. A dermoid ciszta is eleinte kicsi, az idők folyamán lassan növekszik. Meszesedést ez is és más elváltozás is tartalmazhat. Úgy vélem ezeket a részleteket a műtétet végző orvossal kell pontosan tisztázni és akkor tud dönteni arról, hogy a műtétet elvégzik vagy sem. Megjegyzem, hogy bizonyos kifejezések és méretek helyett csak szám-betü kombinációk jelentek meg a szövegben, ami a megértést és a válaszadást is zavarja.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink