• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Kétgyermekes fiatal házaspár vagyunk.A teljes családi összeomlás határán. Férjem két évvel ezelőtt számomra sajnos ismeretlen okból elvesztette munkahelyét, attól kezdve, mintha 180 C-ot fordult volna. Nem érdekelték a számlák, hónapokkal elúsztunk minden csekkel, nem érdekelte, hogy nincs étel a hűtőben és én ha megmertem kérdezni, hogy miért nem keres már munkát, rámüvöltött és nagyon agresszívvá vált. (közben már a második kisfiunkkal voltam terhes). A nagyobbik fiunk nagyon sok vitánkat látott.
Fél év otthon ülés után daccosan, de egy isdmerősnél elhelyezkedett fele annyi pénzért. Sajnos ott nagyon kihasználják és emiatt minden nap úgy jön haza, mint egy időzített bomba. Hozzá kell tennem, hogy aaz utóbbi fél évben minden hétvégén dolgozott másodállásban csak, hogy megéljünk. Sajnos a gyedem a minimálbérből jön így nagyon kevés.Szörnyű estéket okoz nekünk mert egy pillanat alatt begerjed bármin és üvölt csapkod káromkodik a gyerekek előtt. Nem tudom mi tévő legyek, a gyerekek szempontjából mi lenne jó? Ő is feismeri magán, hogy beteg és iratott fel a háziorvosával nyugtatót, de nem hiszem, hogy ez megoldja a
problémánkat.Utánaolvastam az interneten és nekem a tünetek alapján az az érzésem, hogy mániás depresszióban szenved. De nem hiszem, hogy rátudom venni, hogy menjen el pszihiáterhez, ahhoz túl büszke. Minden másnap beakarja adni a válópert, azt mondja, hogy én üldözöm el. Én kértem, hogy tartson ki szept.-től én is visszamegyek dolgozni akkor sokkal könnyebb lesz. Sajnos sorolhatnám a tetteit, mondatait, de hosszú lenne a lényeg, hogy kifordult önmagából. Kérném, hogy valami támpontot kaphassak mi tévő legyek? Köszönettel

Tisztelt Asszonyom!
Az ön által leírt helyzet sajnos nem egyedi jelenség. Semmiképp sem mániás depresszió kórképével állnak szemben. A munkahely elvesztése az Ön férje esetében igen nagy lelki traumát okozott, zaklatott állapota, dühkitörései is inkább ezzel magyarázhatók. Nehezen tudja feldolgozni ezt a veszteséget, új munkájával sem elégedett, jelentős jövedelemcsökkenése tovább frusztrálja. Minden bizonnyal érzi a ráháruló, családja iránti anyagi felelősséget. Valószínüleg jelen állapotát csapdahelyzetként éli meg, melyből nem talál kiutat. A válással való fenyegetés is arra utal, hogy szeretne menekülni ebből a helyzetből.
A megoldás nem ez!
Egy nyugodt légkörű négyszemközti beszélgetés alkalmával, józan fejjel, higgadtan kell kiértékelni a jelen helyzetet és ekkor már körvonalazható a megoldás is. Fel kell tenni azt a kérdést, hogy milenne az az állapot ami megnyugvást hozna mindannyiójuk számára és a család is megmenthető lenne. Ezután taktikát kell kidolgozni a megoldandó -fontossági sorrendbe állított- problémákra. Nyílvánvaló, hogy első és legfontosabb egy megfelelő munkahely megtalálása, ami amai helyzetben sok utánajárást és nagy türelmet, kitartást igényel. A nyugtató hatású, feszültségoldó gógyszerek átmenetileg segítenek, bár nem érdemes rászokni, a legfontosabb az Ön részéről a türelem, a megértés, a probléma empátiás kezelése.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink