• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kedves Doktornő/Úr!

Kérem adjanak tanácsot, merre induljak, mi lehet a bajom?
33 éves, 75 kg-os, 175 cmmagas nő vagyok, káros szenvedélyektől (cigaretta, alkohol egyéb függőség) mentes. 4 gyermekem van: 5,5 éves ikerlányok, 3,5 éves kisfiú és egy másfél éves kislány. Ezeket azért írom, mert kellően fáradt és leterehelt vagyok...

... Összefoglalnám a történetem:
Panaszaim tavasszal kezdődtek.
Tüneteim (nem állandóak a nap folyamán, de minden nap bejelentkeznek): a nyakam bal oldala fáj és érzékeny -a fájdalom belülről jön, nem feküdtem el, nem húztam meg, olyan ez a nyakfájás, mintha belülről szorítanák, vagy mintha gombóc lenne ott, és az nyom belül valamit.
A fájdalom nem állandó jelleggel, de a kulcscsont alá és a felkarba, hónalj alá is kisugárzik (mintha szorítanák a karom), mellkasi szorító érzés is jelentkezik (volt, hogy éjjel háromkor mellkasi/szív-fájdalomra ébredtem), szegycsont mögötti fájdalom, állkapocs és fül felé húzódó fájdalom - mindez éppen elviselhető mértékű, de nagyon zavaró, mikor folyamatosan beszélek, és vagy hangosabban, akkor pár perc után jelentkezik a fura, kellemetlen érzés, sőt éreztem már nyelés közben, mintha a nagyobb falat belülről, a nyelőcsövön keresztül nyomná a bal oldali nyaki nyirokcsomókat (amik egyébként érzékenyek, ha megsimítom a nyakam) és a nyelőcsövem, légcsövem teljes hosszában fura érzés van. Ha mély levegőt veszek, olyan, mintha "nem férne el a mellkasomban" a beszívott levegő - kellemetlen érzés.
Tavaly decemberben rendbetetettem a fogaim, bal oldalra hátra ötös, jobb oldalra hátra hármas hidat kaptam - miután minden vizsgálat negatív lett, arra gondoltunk a háziorvosommal, fogorvossal, sőt a fül-orr gégész is javasolta, lehet ez lesz a bajaim okozója --> ezért a koronákat levetettem. Fémérzékeny vagyok (az allergiavizsgálatnál kijött a nikkel, kobalt, higany, amalgám), ezért cirkóniumból készül az új híd.
Végigjártam sok orvost, sokféle vizsgálaton vagyok túl, de a panaszaim nem szűntek, az okokat nem tudjuk.
Kardiológus (szív uh, EKG): negatív
Fül-orr gégész: negatív, novemberben nyelési röntgenre megyek
Nőgyógyász: negatív
Fogászat: híd levéve - egyébként minden negatív - semmi gyulladás, góc stb.
Allergiavizsgálat: semmi allergia összességében, a fogászati sorban kijött az amalgám, polivinil akrilát, kobalt, nikkel
Nyaki ultrahang (kétszer is voltam, májusban és szeptemberben): reaktív nyirokcsomók, nyirokcsomógyulladás (lymphadenitis) - ez volt májusban, szeptemberben már negatívnak mondták - semmi kórosat nem láttak - a nyirokcsomóm, a nyakam bal oldalán mégis nagyon érzékeny, ha megnyomom vagy csak hozzáérek.
Vérkép (szeptember): minden eredmény tökéletes,néztek CRP-t, CEA tumormarkert is, azok is negatívak, minden eredmény jó,vörösvrsejtek száma kicsit alacsony és a vas is - de éppen a határérték alatti.
A refluxot kizárta az orvosom.
Stressz? - kiegyensúlyozott, szerető családban élek, a férjem amiben csak tud, segít, a gyerekek gyerekek :), a munkahelyem (egyetemi tanársegéd vagyok) is jó, nem leterhelő a napi négy óra, heti négy nap munka.
Mi lehet a baj?
Milyen orvosohz menjek még?
Kérem segítsenek - aggódom, hogy valami komolyabb bajom van!
Szeretném ha elmúlnának a panaszaim, a férjemnek, gyerekeimnek szüksége van rám!
Köszönöm, hogy elolvasták!


VÁLASZ


A panaszai nagyon szerteágazóak, egy adott betegségre nem jellemzőek. A kivizsgálása nagyon részletesen, körültekintően, alapossággal történt meg. Ezek minden súlyosabb, komolyabb betegség lehetőségét kizárták, eddig. Nem hiszem, hogy a nyelés röntgenvizsgálata bármilyen eredménnyel fog járni, ami az ok tisztázását illeti. Négy gyermek ellátása még a hathatós (férj) segítség mellett is okozhat illetve vezethet mozgásszervi elváltozásokhoz. Ahogy írta, önmaga is úgy ítéli meg, hogy „kellően fáradt és leterhelt", ami ellene mond a későbbieknek, mely szerint minden rendben van. A külső tényezők, az aggodalom a gyerekekért, a jövőért, a szellemi, lelki és fizikai terhelés még kiegyensúlyozott és szeretet-teljes környezetben is okozhatja a lehetségesen pszicho-szomatikus eltérést, akár betegséget. Ezt alátámaszthatja az időszakosan jelentkező tünetek. Kicsit ellentmondóak az időpontok, mint írja, a panaszok tavasszal kezdődtek, de már decemberben javíttatta a fogait, mert azt gondolták a panaszok okának? Azt kell gondolnom, hogy a várhatóan negatív nyelésröntgen után próbáljon meg a „mókuskerékből" időnként egy-egy napra, ha teheti, kilépni, megnyugodni és várni, hátha olyan jellegzetes eltérések lépnek fel, amelyek alapján biztos diagnózishoz juthatnak orvosai. Bár tudom, hogy a várakozás a bizonytalanságban a legnehezebb.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink