• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

8 évesen pjzsmirigy-alulműködő

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Úr!

Kislányomat az iskolai szűrésen pajzsmirigy vizsgálatra küldték elhízás miatt.8 évesen 46kg,és 132cm.A vizsgálatra el fogom vinni,de csak később...

... Természetgyógyásznál jártunk,Joalis -állapotfelmérésen,ahol (talán biorezonanciával,de nem vagyok benne biztos)rögtön meg tudta mondani,hogy az elhízás jódhiány miatti pajzsmirigy alulműködés miatt van.Sőt,azt is megtudtam,hogy a szervezete nem tolerálja a tejzsírt,az rakódik le a szervezetében.Nagymértékű vitamin hiánya is volt,hiába adtam neki multivitaminos rágótablettákat, amik manapság elég népszerűek.A természetgyógyász a Fito Mineral nevű cseppet ajánlotta,ami kolloid formában tartalmazza az ásványi anyagokat,és így képes annak 99%-a felszívódni.Vettem jódozott sót,és jódos-szelénes ásványvizet is(napi 2dl-t adok).Nem szeretnék felelőtlen szülő lenni, de természetes úton szeretnék a lányomnak segíteni,és nem rögtön hormongyógyszert adni.Három hét alatt,amíg zsíros tejtermékeket(tejcsokit és édességeket sem) evett, négy kilót fogyott, és látványosan csinosodott.Szeretném tudni,hogy követhetem-e ezt a módszert pár hónapig,amikor is elvinném pajzsmirigy vizsgálatra.Mennyi jódra van szüksége egy nyolc éves, pajzsmirigy-alulműködő kislánynak?Válaszát előre is köszönöm.


VÁLASZ


Kedves Mária! Válaszom az egyik kérdésére, miszerint felelőtlen szülő-e, ha nem vizsgáltatja ki a gyermekét valamely betegség fennállásának gyanújánál, igen. Felelőtlen, mert diagnózis nélkül próbál kezelni, felelőtlen, mert nem követ egy orvosi javaslatot. Valójában nem csak Ön felelőtlen, hanem az a magát gyógyítónak tartó is, aki diagnózis nélkül kezel. Mint alternatív gyógyászattal is foglalkozó orvos mondom ezt, és végtelenül elszomorít a kolléga, vagy diplomával nem is rendelkező "gyógyító" ez irányú tevékenysége. Félreértés ne essék, nem a hormonok mellet teszem le a voksomat, pusztán a bizonyított diagnózist hiányolom. Ennek birtokában lehet "kezelni" alternatív gyógymóddal, és a hiány állapot súlyosságának ismeretében megtagadni a hagyományos gyógyászatot.
Hogy mennyi jódra lenne szüksége, azt is csak egy kivizsgálás után lehetne megmondani, Ön pedig enélkül adja a jóddal dúsított italokat.
A túlsúly miatt a zsíros ételek és a szénhidrátok fogyasztásának csökkentése helyes, de ezzel még nincs biztonságban a kislánya.
Az a természetgyógyász, aki orvosi diagnózis nélkül kezel egy 8 éves gyereket, megfosztva őt a korrekt ellenőrzés lehetőségétől felelőtlen és veszélyes.
Mint a Komplementer Medicina Szakmai Kollégiumának tanácstagja is csak ezt mondhatom.

Üdvözlettel dr.Sebő Zsuzsanna

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink