• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

a férjemmel szeretnék maradni

Orvos válaszol

Tisztelt Doktorúr/hölgy!

A problémám elég összetett. A férjem a legjobb dolog az életemben, és sokáig úgy tűnt, én is neki. Úgy érzem, több nehézséggel kell megküzdenünk, mint másoknak. Az egyik legnehezebb, hogy kb. másfél éve kiderült, hogy a 29 éves huga gyógyíthatatlan beteg. Sajnos a családi hátterük nem túl stabil...

... ezért még nehezebb feldolgozni. Mindenben próbálok mellette állni. Egy munkahelyen dolgozunk, nagyon sok munkahelyi problémánk van, amit sajnos sokszor haza is viszünk. A házasságkötés előtt már elterveztük, hogy szeretnénk kisbabát. Fél év múlva sikerült is, de sajnos 6 hetesen elveszítettük. Ezután már nem tudtam olyan lazán hozzáállni a baba témához, de szerintem a párom sem. Nagyon sok projekten dolgozunk a munkahelyünkön, a baba is elkezdett "projektté válni", túl sokat beszéltünk róla és túlságosan megterveztük, öszzeomlottam minden alkalommal, amikor nem sikerült. Aztán újra lett egy pozitív tesztem. Nagyon boldogok lettünk, biztosak voltunk benne, hogy minden rendben lesz. De sajnos megint elveszítettük, kb. ugyanolyan idősen. A következő hónapban (március), amikor a férjem azt mondta, mostantól védekezzünk, mert több baba elvesztését már nem bírjuk ki, újra sikerült. Már nem mertünk örülni. A 7. héten kiderült, hogy veszélyeztetett terhes vagyok, azóta feküdnöm kell. Emiatt sajnos minden rá hárul, házimunkák, hivatalos ügyek, stb. Nagyon nehezen viseli, mert persze az összes ismerősünk azt hajtogatja, hogy nagyon vigyázzon rám, mert nekem milyen nehéz. Szerinte őt senki nem látja a dologban, holott neki kell futkároznia miattam. Ezért ezt persze a szememre is veti, azzal együtt, hogy mennyire kevés a jövedelmem a táppénz miatt, és hogy neki kell majd megteremtenie mindent a babának. . Sokszor mondja, hogy haszontalan vagyok. A házasélet is tilos, ezt is többször elmondja, hogy ő nem bírja ki. Pedig amit ilyenkor egy nő megtehet, azt megteszem, ha érti.
Szörnyű dolgokat vág a fejemhez, és közben azt mondja, hogy én vagyok a rosszindulatú és bántom őt mindig. Valószínűleg tényleg ingerlékeny vagyok sokszor, de egy részére nem is emlékszem, ami biztosan terhességi dolog. De szerinte csak ráfogom, és most jön ki az igazi énem. Sajnos meghallotta, hogy édesanyámnak panaszkodtam ,mert nem bírtam már, beszélnem kellett valakivel. Azóta azt mondja, nem bízik bennem, mert elárultam.
Úgy érzem, segítségre van szüksége, ezért egy ideje kérlelem, hogy keressen fel egy pszichiátert. A családja és a főnökünk is, tőlem függetlenül már szinte könyrögnek neki. Szerinte ha szeretném, nem küldeném orvoshoz. Ma azt mondta, ő elmegy, de ha én innentől bármivel megbántom vagy bármit rosszul csinálok, azonnal elválik. Úgyis ő keresi a pénzt, abból majd elköltözik.
Mit tegyek? Nagyon szeretem, vele szeretnék maradni, De folyamatosan ellök, azt mondja, nem állok mellette, és már nem fog soha megbízni bennem. Egy telefon miatt, amit azóta is bánok... Kértem, hogy hozzuk rendbe a dolgokat, de nem hajlandó rá.
Elnézést a hosszú levélért és előre is köszönöm a segítséget.


VÁLASZ


Tisztelt Asszonyom!

Szomorú soraiból arra merek következtetni, hogy kilátástalannak érzi a helyzetét.
A legtöbb hasonló problémán lehet segíteni, de ehhez óriási türelemre és komoly kitartásra, tettekre lenne szüksége, szükségük. Ez azonban már ebben a helyzetben egyedül nem megy, külső szakember segítségét kellene igénybe venniük.
Ha elég bátornak érzik magukat, helyzetük megkönnyítésére érdemes lenne részt venniük közösen egy olyan konfliktuskezelési „eljáráson", ahol végre tisztázni tudják, hogyan vezethetett az út idáig. A mediáció a kapcsolatokban rejlő ezer és ezer ok feltárására, a konfliktus forrásának tisztán látására és annak orvoslására adhat segítséget. A folyamat közben képessé válnak arra, hogy a mediáció segítségével későbbiekben már önállóan tudják kezelni konfliktusaikat.

Budapesten rendelek a 13. kerületben.
Kérem, írjon a natonek.gabriella@upcmail.hu címre. A részleteket válaszomban megírom Önnek.
Üdvözlettel: Spielbergerné Natonek Gabriella
mobil: +36 30 9199 524
web: www.kibekitem.hu

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink