• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Tisztelt Cím!
57 éves, 95 kg-os férfi vagyok (közelmúltban közel 10kg-ot fogytam). 2012 nyarán egyik este a vacsorát követően nem tudtam emészteni, éjszaka diszkomfort érzés lépett fel, végül...

... csak hányással tudtam magamon könnyíteni. Az elkövetkezendő 1-2 napban emésztési nehézséget és renyhe bélmozgást tapasztaltam, mindemellett fellépő jelentős gázosodással, amely nem szűnt és távozni sem tudott. A rossz közérzethez közel normális vérnyomás, azonban aritmia és irreálisan magas pulzus társult (150/ perc). Felkerestem egy belgyógyászt, aki rögtön beutalt a közeli kórház belgyógyászati osztályára, ahol egy hétig feküdtem bent.
Eközben szívultrahang (ECHO) és Holter- vizsgálat készült, szívgyógyszereket írtak fel (béta blokkolót, ACE gátlót, vérhígítót, antiaritmiás gyógyszert).
Ezután pár hónapig tünetmentes voltam, azonban idővel újra kezdődtek a panaszok, az elmúlt 2-3 hónapban többször is előfordult, hogy hajnalban, reggel ébredésnél annyira rosszul éreztem magam, hogy be kellett mennem a kórházba/ ügyeletre. A pulzus szintén nagyon magas volt, illetve össze-vissza járt a szívem, gyakran ki-kihagyott. Ingerületvezetési zavarra gondoltak illetve pitvar rendellenességre, kaptam újabb gyógyszereket is. Felkerestem több kardiológust, belgyógyászt, stb., a szívemmel végül mindent rendben találtak, de kielégítő választ sehol sem kaptam.
Valamilyen gerinc/ idegi eredetű okra gyanakszom, mivel a nyaki csigolyáim és a lapockám közötti gerincszakasz gyakran akkorákat roppan, hogy rossz hallgatni. Felkerestem vele ideggyógyászt, aki röntgen alapján elmondta, hogy a csigolyáim meg vannak kopva, illetve, hogy főleg a fent említett szakaszokon a legrosszabb a helyzet, azonban ezzel tanuljak meg együtt élni.
Elküldött gyógytornára, rehabilitációra, végeztek rajtam masszázst, de érdemleges javulást nem tapasztaltam. Később önszántamból felkerestem egy gyógymasszőrt, ő rendesen átmozgatta, egy-egy alkalom után 2-3 hétig jobb is a helyzet.
Jelenleg ott tartok, hogy a szénsavas italokat elhagytam, nem későn és csak keveset vacsorázom, ébredésnél még csak kelek ki az ágyból és mégis szüntelen böfögés lép fel, mint valamiféle előjel. Mintha be lenne állva a gerincem az izmaim, nyom, ilyenkor mindegy mit eszem (szinte nem is merek reggelizni), a böfögés nem szűnik, rövid időn belül jelentkezik az aritmia, a magas pulzus, amely gyakran gyógyszerre sem csökken. Kitapasztaltam, hogy ha valaki meg tud rendesen roppantani, 2-3-at roppan a gerincem és egyből helyreáll minden, lecsökken a pulzus 75-80-ra és a böfögés is elhagy, azonban ha a roppanás nem sikerül homályos a látásom és minden kínoz.
Lehet Ön szerint összefüggés az általam említett dolgok között illetve főleg, hogy lehet-e ezzel valamit kezdeni? Legjobban az dühít, hogy bár már számtalan helyen jártam, a roppanást és a böfögést figyelmen kívül hagyták eddig bárkit kérdeztem.
Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel és tisztelettel


VÁLASZ


Panaszainak forrását a felületes ismertetés alapján nem tudom adni. Két dolgot állíthatok:a panaszok oka nem minden esetben a szervben, a szívben keresendő. A másik, azt biztosan merem állítani, hogy a panaszai nem függenek össze a nyakcsigolya, feltehetően kismértékű elváltozásával. Különös a megfigyelése, hogy a fennálló böfögést, szapora szívműködést a „gerinc roppantása" megszünteti és ha a „roppantás" nem sikerül, homályos látás és „minden" kínozza. A magyarázatát nem tudom adni. A nyaki gerinc „roppantásával" kapcsolatban ( ha valóban ott történik, ez nem derül ki pontosan) óvatosságot ajánlok, mert avatatlan kezekkel bajt is lehet okozni. Visszatérve a panaszaira, azt gyanítom, hogy a táplálkozás módjával, mennyiségével, minőségével esetleg az életmóddal lehetnek összefüggésben.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink