• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
4-5 hónappal ezelőtt edzés közben (párhuzamos rúdon tolódzkodás) egy nagyon erős, késszűrás szerű fájdalom hasított a szegycsonton környékébe. Annyira intenzív volt a fájdalom, hogy hetekig nem tudtam aludni ...

... minden egyes mozdulat fájdalommal járt. Olyan hétköznapi toló mozdulatot igénylő feladatok mint a fürdőkádból vagy a karosszékből való kiszállás is gondot okoztak. Egy köhögés vagy tüsszentés erős fájdalommal járt. Nem fordultam orvoshoz, feltételeztem hogy rossz volt a mebelegítés, valami meghúzódhatott. Pár hónapig pihentettem, a helyzet lassan, de javult, így újra ezdeni kezdtem. Fájdalmat továbbra is csak a toló gyakorlatoknál éreztem, de közel sem volt elviselhetetlen. De szép lassan egyre rosszabb lett, újra abba kellett hagynom. Azóta is igyekszem nem terhelni a területet. Az életemet semmiben nem akadályozza, kizárólag akkor fáj ha afelsőtestem a csípőm felé mozdítom (mint egy felülés), vagy ha toló mozdulatot végzek. A fájdalom egy pontosan meghatározott helyen van. Mellbimbó magasságban a szegycsontomtól 1 centiméterrel jobbra. Körülbelül olyan alakban érzem mintha tényleg megszúrtak volna. Nem estem rá, nem érte ütés, külsö elváltozás nincs, tapintásra ill nyomásra nincs fájdalom, nem is érzékeny. Légzési nehézséget nem okoz, alaphelyzetben fájdalom sincs. Talán fontos lehet még: nem vagyok beteg, évek óta nem is voltam, nem szedek gyógyszert, sen tartósan, sem korábban, továbbá nem iszok és drogokkal sem éltem (élek).
Tudom hogy ennyiből nem lehet diagnózist felállítani, így csak annyi a kérdésem van-e valami ötlete? Van azon a környéken bármi ami a fent leírt gyakorlat közben megsérülhet, ne adj isten törhet, szakadhat, rándulhat, húzódhat stb.?
Köszönettel


VÁLASZ


Azt kell feltételezni, hogy sportsérülés következett be, de súlyosabb lehetett, mint Ön feltételezte, akár izomszakadás, akár szakításos törés (amikor az izom leszakítja a csontos tapadásának egy részét). A sérülés - a panaszok alapján, leginkább a borda-szegycsont határán következhetett be. Kimutatása fizikális vizsgálattal, ultrahangos vizsgálattal esetleg Ct-vel lehetséges. Hagyományos röntgen rendszerint nem visz előre a borda porcos része miatt. Ha valami ilyesmi történt volna, annak a gyógyulása 6-8 hetet szokott igénybe venni.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink