• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
4-5 hónappal ezelőtt edzés közben (párhuzamos rúdon tolódzkodás) egy nagyon erős, késszűrás szerű fájdalom hasított a szegycsonton környékébe. Annyira intenzív volt a fájdalom, hogy hetekig nem tudtam aludni ...

... minden egyes mozdulat fájdalommal járt. Olyan hétköznapi toló mozdulatot igénylő feladatok mint a fürdőkádból vagy a karosszékből való kiszállás is gondot okoztak. Egy köhögés vagy tüsszentés erős fájdalommal járt. Nem fordultam orvoshoz, feltételeztem hogy rossz volt a mebelegítés, valami meghúzódhatott. Pár hónapig pihentettem, a helyzet lassan, de javult, így újra ezdeni kezdtem. Fájdalmat továbbra is csak a toló gyakorlatoknál éreztem, de közel sem volt elviselhetetlen. De szép lassan egyre rosszabb lett, újra abba kellett hagynom. Azóta is igyekszem nem terhelni a területet. Az életemet semmiben nem akadályozza, kizárólag akkor fáj ha afelsőtestem a csípőm felé mozdítom (mint egy felülés), vagy ha toló mozdulatot végzek. A fájdalom egy pontosan meghatározott helyen van. Mellbimbó magasságban a szegycsontomtól 1 centiméterrel jobbra. Körülbelül olyan alakban érzem mintha tényleg megszúrtak volna. Nem estem rá, nem érte ütés, külsö elváltozás nincs, tapintásra ill nyomásra nincs fájdalom, nem is érzékeny. Légzési nehézséget nem okoz, alaphelyzetben fájdalom sincs. Talán fontos lehet még: nem vagyok beteg, évek óta nem is voltam, nem szedek gyógyszert, sen tartósan, sem korábban, továbbá nem iszok és drogokkal sem éltem (élek).
Tudom hogy ennyiből nem lehet diagnózist felállítani, így csak annyi a kérdésem van-e valami ötlete? Van azon a környéken bármi ami a fent leírt gyakorlat közben megsérülhet, ne adj isten törhet, szakadhat, rándulhat, húzódhat stb.?
Köszönettel


VÁLASZ


Azt kell feltételezni, hogy sportsérülés következett be, de súlyosabb lehetett, mint Ön feltételezte, akár izomszakadás, akár szakításos törés (amikor az izom leszakítja a csontos tapadásának egy részét). A sérülés - a panaszok alapján, leginkább a borda-szegycsont határán következhetett be. Kimutatása fizikális vizsgálattal, ultrahangos vizsgálattal esetleg Ct-vel lehetséges. Hagyományos röntgen rendszerint nem visz előre a borda porcos része miatt. Ha valami ilyesmi történt volna, annak a gyógyulása 6-8 hetet szokott igénybe venni.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink