• nátha
    • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

      Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

    • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

      Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

    • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

      Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • melanóma
    • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

      Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

    • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

      Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

    • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

      Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

      Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

    • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

      Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

    • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

      Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

Aggodalom

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Kislányomnak sokat fáj a hasa, ezért évek óta járjuk az orvosokat. Eddig minden eredménye negatív, kivéve a tavalyi és az idén márciusban vett véreredménye...

... Tavaly az Anti-streptolizin 456 U/mL, most márciusban 462 U/mL, és a Kreatin-kináz 2167 U/L, ami minden esetben többszöröse a normál értéknek. Ismét csak annyi történik, hogy fél év múlva kontrollra kell mennünk. Nem kellene tenni valamit? Nagyon aggódok, hiszen a 1/2 éves kontrollokon kívül semmi nem történik.
Segítő válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: egy aggódó édesanya


VÁLASZ


Önálló labor leletet nem értékelünk, mert félreértések forrása lehet, de az AST emelkedés pl egy lezajlott torokgyulladás után sokáig fennállhat, több hónap, mire normalizálódik. A kreatinin kináz is számos ok miatt lehet emelkedett (szívinfarctus, fizikai megterhelés, injekció, aspirin, kalmopyrin, bélgyulladás stb). Önmagában az emelkedése, egyéb tünetek nélkül ellenőrzésre szorul. Üdvözlettel

dr. Sebő Zsuzsanna

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink