• Pollen
    • Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

      Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

    • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

      Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

    • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

      OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

  • melanóma
    • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

      Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

    • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

      Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

    • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

      Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

  • egynapos sebészet
    • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

      Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

    • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

      Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

    • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

      Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

alacsonynövés

Orvos válaszol Szerző:

Üdvözlöm!

Mindkét lányom magassága erősen eltér a kortársaiétól.
Nagylányom 13 éves, 147 cm. Kisebb korában voltunk vele gasztroent. vizsgálaton, ott minden rendben volt. 8 évesen endokrinológián megállapították, hogy csontkora 5 év 9 hósnak felel meg ....

... Teendő nem volt a D vitamin szedésén kívül. 12 évesen kezdett menstruálni.
Kisebbik lányom 6 és fél éves, 107 cm. Gasztro vizsgálaton minden rendben, csontkora kb. 4 évesnek felel meg. Endokrinológián vele még nem voltunk.
Hozzátenném, hogy én is mindig kicsi voltam, magasságom 152 cm (apukájuké 179 cm).
Kell-e aggódnom a lányok növése miatt? Vajon fog-e még a nagyobbik lányom nőni vagy ez már a végleges magassága?
Válaszát köszönöm!


VÁLASZ


Úgy tűnik, családi vonás az alacsony termet, de nem biztos. Ismét menjenek el mindkét gyermekkel az endokrinológiára, ahol-ha kell- növekedési hormont is tudnak nézni. A növekedés serdülőkor után már befejeződik, záródnak a csontoknál a növekedési zónák, ezért a nagylány gyors vizsgálata fontos lenne. A kicsit is meg kellene nézetnie. 

Üdvözlettel dr.Sebő Zsuzsanna

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink