• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

Állandó orrfolyás, nem allergia

Orvos válaszol

2,5 éve állandó náthás tünettel küszködök, ami abban nyilvánul meg, hogy folyamatosan folyik az orrom, és állandóan szipogok, ez hideg környezetben erősödik...

... Sok esetben az orrfújás nem segít, mert nem elég a váladék ahhoz hogy kifújjam, viszont szipogásra késztet. 2-3 havonta előfordul a jobb szemem felső-belső sarkában a csontnál kellemetlen nyomásérzet, ami 1-2 nap után magától megszűnik.
Múlthéten voltam Fül-orr-gégészeten, és a helyi vizsgálattal nem állapítottak meg rendellenességet, polipot. Ezek után az allergológián nézettem meg magam, egy lehetséges allergia miatt. Itt sem állapítottak meg allergiát. Viszont írtak fel Nasorex 0,05% orrspray-t, és beutaltak jövőhónap végére CT-re, orrmelléküreg gyulladás, és orrpolip gyanújával.
Körülbelül egy hete használom a spray-t, és ez megnövelte az orrváladék mennyiséget, így ki tudom fújni annyira az orrom, hogy 1-2 órán át ne érezzek semmit, de reggelente, és esténként szokott fájni az arcom, illetve a spray használata után véres az orrváladék, ami napközben viszont tiszta szokott lenni. Ami még feltűnt, hogy a spray befújása után sosem érzem a torkomban azt a kellemetlen gyógyszeres ízt.
Sajnos az allergológushoz, és a fül-orr gégészetre majdnem 3 hét a várakozási idő, és a házi orvosom is továbbképzésre ment néhány hétre. Eléggé megijedtem a véres orrváladéktól.
Nagyon szoktam félni a komolyabb betegségektől, így szeretném megtudni azt hogy lehetséges hogy orrpolipom van mégis, vagy kell-e valami komolyabb problémától tartanom, setleg másra utalnak a tünetek? Illetve a Nasorex orrspray-t a mellékhatások ellenére is használhatom e tovább?
Válaszukat előre is köszönöm.


VÁLASZ

Az orrfolyás hátterében állhat allergia, legfeljebb nem tudjuk kimutatni. Az arckoponya CT-t átnézve lehet véleményt alkotni a melléküregek állapotáról, addig felesleges orrpolipokon gondolkodni.
A Nasonex-et nyugodtan alkalmazza tovább. Elképzelhető, hogy kiszárítja az orrnyálkahártyát. Ezért vegyen Coldastop orrolajat és abból használjon 1-1 cseppet, mint ahogy a betegtájékoztatóban leírják. Mivel 2,5 éve állnak fent a tünetek, a CT-ig azt a pár napot már ki lehet bírni.

dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink