• nátha
    • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

      Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

    • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

      Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

    • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

      Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • melanóma
    • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

      Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

    • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

      Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

    • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

      Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

      Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

    • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

      Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

    • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

      Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

Andrea1980

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Én egy 30 éves nő vagyok, aki 2003 óta pánikbeteg. Akkor 2 évig szedtem rexetint, majd gyógynövényes bogyókkal felváltva elhagytam és tünetmentes lettem. Bizonyos helyzetek persze kihozták a pánikot, de amit megszűnt az ok megszűnt a panasz is. Szóval egészen pár hétig jó is volt minden. Most 3 hete megint szorongásos pánikrohamaim voltak, nappal éjszaka is elég csúnya rohamokkal tarkítva. Két hete szedek xanax 0,5 retard tablettát reggel-este. Azóta jobban vagyok, bár a munkahelyen eléggé szorongok még mindig. Rohamaim elvétve vannak elég kicsik. Otthon jobban vagyok, éjszaka már jól alszom. Kérdésem az lenne, hogy meddig kell-lehet szedjem a xanaxot, félek a hozzászokástól, de még nem érzem, hogy el tudnám hagyni. Nappali szorongásaim nehezen viselhetőek el. Lehet két hét szedés után még türelmetlen vagyok csak, hogy nem vagyok teljesen jól? Esetleg megint vissza kellene térni egy antidepresszánshoz?
Köszönöm a válaszát!
Andrea1980

Kedves levélíró!
A szorongás nem betegség, de kétségtelen, hogy szorongáscsökkentők, antidepresszansok nagyon előnyösek tudnak lenni a tünetek mérséklésében.
Egyébként jól érzi, én is azt hiszem, higy kicsit türelmetlen. Nincs értelme egyik embertől a másikig, az egyik féle gyógyítástól a másikig szaladgálnia ( bár tudom, hogy a szorongás nagyon hajtja az embert. ) Azt tanácsolom,hogy próbáljon egy segító mellett " kikötni" hosszabb időn át. Az a legfontosabb, hogy valami magyarázatot kapjon a szenvedése okára és megtanuljon okyan módszereket (akár gyógyszerrel együtt) ami egészen biztosan segít.
Nagyon pörög a világ, rengeteg felesleges terhet cipelünk és bizony egymást is alaposan szorongatjuk.
Ha kicsit eltávolítja magát a világ zajától, ha stabilizálja a kapcsolatait, ha rendszeresen gyakorol, azaz szabályozza és erősíti magát, higyje el lassan nyugodt emberré válhat.
Dehát ezt meg kell tanulni és ez az iskolában sajnos nem volt tantárgy.
Együttérzéssel: dr.Lajtavári László

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink