• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

antidepresszáns mellékhatásai?

Orvos válaszol

Segítségét szeretném kérni, korábban kaptam antidepresszánst, mivel elvesztettem egy közel álló személyt (rexetin 30mg + rivotril 0,5 mg) már több mint egy hete elfogyott. Az utóbbi időben csökkentett adagokat szedtem a leszokás miatt, mégis a gyógyszer elvonási tüneteket vettem észre magamon (tompaság, zsibbadtság, fejfájás, hasmenés, remegés, hányinger, étvágytalanság, hangulatingadozás)...

... Ez most pár nappal később enyhült, most már csak úgy mondanám csak zsibbadást érzek (a nyelvemen), illetve a gyomrom is kezd helyre állni (világos színű barna ürülék napi 2x a korábbi hasmenéssel szemben). Az utóbbi napokban még jobban figyeltem az étkezésemre - ahogy korábban is -, illetve a folyadék vesztésre is az esetleges kiszáradás miatt. A gyógyszerek helyett fokozatosan áttértem gyógynövény teákra (citromfű, levendula...), illetve homeopátiás szerekre.
Úgy tudom, hogy ezek a tünetek egy-két hét alatt csökkenek, ha nem akkor szükséges szakorvossal egyeztetni, aki korábban felírta ezeket a gyógyszereket. A kérdésem arra vonatkozna, hogy ezek a tünetek normálisak? - mivel nem szeretnék esetlegesen más szövődményt, illetve emellett folyamatosan figyelek arra, hogy ne kelljenek ezek a készítmények, mert a munkám során fontos a koncentráció.
Előre is köszönöm a válasz(uka)t.


VÁLASZ


Kedves levélíró,

Köszönöm szépen nagyon őszinte és felelősségteljes levelét.
Szerintem spontán módon rátalált a helyes útra, jobbat én sem tudnék tanácsolni.
Az emberi agy nagyon komplikált, érzékeny és a modern gyógyszerek alaposan beleavatkoznak a működési mechanizmusba. Az a tapasztalatom, hogy aki egy alacsony dózisú szerrel teljesen jól érzi magát és nincsenek mellékhatások, de a gyógyszerelvonás nagyon komoly tünetekkel jár, lehet hogy jobban jár, ha tovább szedi a szert és tudja viselni az élet gondjait. Ön már nagyon sokat szenvedett a gyógyszer elvonástól, magam részéről hagynék még egy kis időt,hogy elmúljanak az elvonási tünetek. De azt nem tudom megítélni, hogy az idegrendszeri működésébe milyen mélyen épült be a gyógyszer hatása. Feleslegesen ne kínlódjon. Ha úgy érzi gyógyszer nélkül képtelen jól vinni az életét, lehet, hogy a kisebbik rossz az a minimális mennyiségű szer további szedése.
Ami az elvonást illeti, nem tudnék jobbat javasolni, mint amit eddig is spontán tett. De feleslegesen szenvedni, annak sincs sok értelme. Nem tudom, hogy a kezelőorvosa mennyire képes mindezt átlátni. Én nem vagyok gyógyszerpárti, de tapasztalatból tudom, hogy milyen mély módon képes egy egyébként jól eltalált és hatékony szer beavatkozni az agyi működésbe. Elengedni mindent csak akkor lenne szabad, ha ez könnyen megy.

Együttérzéssel: dr.Lajtavári László

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink