• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

apósom gyógyulása

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr!
Az apósommal való problémáink miatt kérem segítségét, tanácsát.
Lassan három éve lesz annak, hogy apósom combnyaktörést szenvedett. A kórházi kezelés alatt cukorbetegséget állapítottak meg nála...

... (gyógyszerrel karban is tartja), továbbá egyik veséjében daganatot találtak, eltávolítottak, utókezelésre nem volt szükség. Mindkét felfedezett betegségnek voltak korábban is tünetei, de mivel egész életében rettegett az orvosoktól, soha nem vizsgáltatta ki. Meggyőződése, hogy orvoshoz, vagy kórházba meghalni járnak az emberek. A felfedezett betegségei is csak bizonyítékul szolgálnak az elmélete igazságához, hiszen ő annak előtte nem volt beteg, kórházban pedig már neve is lett a betegségének.
A probléma azóta csak tovább súlyosbodott. Annak idején felállítottak neki egy magasított ágyat a nappaliban, hogy könnyebben fel és le tudjon szállni róla, a mai napig azt használja. A lábai fokozatos terhelésére soha nem volt hajlandó, hosszú hónapokat töltött fekve. Az alvás-ébrenlét ciklusa a teljesen ingerszegény életmód, és az egész napok ágyban töltése mellett teljesen felborult. Az izmai a terheletlenségtől teljesen elgémberedtek, folyton fájlalja valamijét, a mozgás és a torna helyett mindenféle csodakrémekkel kenegeti magát, és televíziós vásárlási műsorokból rendel csodagyógyeszközöket. Sehová nem hajlandó menni, mert volt pár pánikrosszulléte, és retteg, hogy ismét az lesz. Hamar ideges, ingerlékeny, kötekedő és megállás nélkül panaszkodik, beszélgetni sem lehet mellette, mert közbevág, hogy a saját panaszait mondogathassa.
Az elmúlt közel 3 év alatt mindent megpróbáltunk, de semmivel nem sikerült kimozdítani ebből az állapotból. Idén volt némi áttörés, amikor eljárt bevásárolni anyósommal, autót vezetett, de két hete ismét ezekre sem hajlandó. A családját a végletekig kizsigereli az állandó érzelmi zsarolásával. Ki kell őt szolgálni, haptákba kell állni, mert fáj, mert nincs jól, de mindent azonnal, különben rosszul lesz, és ők(felesége és fia, a párom) gyógyítsák őt meg. Azt piszkálásnak érzi, ha meg akarják vele értetni, hogy önmagán is tud segíteni, hogy mozogjon, mozduljon ki, kezdjen élni. Véleményem szerint a problémája pedig inkább pszichés, mint fizikai jellegű.
Egész életében megkövetelte, hogy mindent, de mindent megkapjon, lényegében most sincs ez másként. Egy igazi despota. Anyósom ebbe szokott bele, párom ebben nőtt fel, így érzik kötelességüknek. Így pedig csak tovább táplálják azt a feneketlen kutat, amiből ez az állapot táplálkozik. Igazából nem csak őt magát, de anyósom és a párom sem tudom kimozdítani innen. Ebbe mindenki tönkre fog menni, ő pedig soha nem fog meggyógyulni.
A fentiek alapján várom szakértő tanácsát. Félek, hogy apósom rávenni arra, hogy szakrendelésre járjon nem tudjuk (a saját unokájához sem volt hajlandó eljönni hónapokig), de talán kapunk Öntől támpontot, hogy hogyan és merre kéne haladni a továbbiakban.
Válaszát előre is köszönöm!
Jelige: apósom gyógyulása


VÁLASZ


Tisztelt Kérdező!

Az apósával kapcsolatos problémát a család csak együtt tudja megoldani.
Ehhez azonban fontos dolgokat kell eldönteniük. Levelének olvasása közben temérdek kérdés fogalmazódott meg bennem, amit személyesen lenne jó Önöknek feltennem. A kapott válaszok alapján lehetne kidolgozni a megfelelő tervet Önökkel közösen apósa meggyógyítása érdekében.

Ha úgy gondolák, keressenek meg.

Üdvözlettel: Spielbergerné Natonek Gabriella

www.kibekitem.hu

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink