• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Tisztelt Doktor Úr/Nő
46 éves nő vagyok. 2011-ben eltávolították a méhemet (myomák miatt) és a jobb oldali petefészkem (cysta miatt). A műtét után hamar felépültem, viszont folyamatosan olyan érzetem van mintha egy fél téglát cipelnék a hasamban...

... Gyakorlatilag reggeltől estig fel vagyok puffadva, rengeteg bélgáz képződik bennem. 2012 év végére már arra a szintre jutottam, hogy depressziós lettem ezektől a tünetektől, először tudatosan kezdtem egyre kevesebbet enni, majd kialakult egy ételundorom, odáig jutottam, hogy 2-3 hónap alatt közel 10 kg-ot fogytam. Most alig 60 kg vagyok (168 cm magas). A háziorvosom epekő műtétre küldött (van egy babszem nagyságú kövem). Mivel nincsenek tipikus "eperohamaim" és mivel főleg az alhasam puffad felkerestem egy gasztroenteorologust , aki először vastagbél gyulladásra gyanakodott, illetve már akkor megkérdőjelezte az IBS-t. Két kúra Normixot szedtem (a hurutos székletem elmúlt), de a folyamatos disszkomfort érzetem továbbra is megmaradt. Elvégezte a vastagbél tükrözést, az eredmény negatív lett. Továbbra is IBS-re, vagy IBD-re gyanakszik. Volt hasi UH (kimutatta az epekövet), véreredményemnél a bilirubin magasabb (34 umol) és a koleszterinem (6,1), külön megnézettük a TSH-t és az Aminázszérumot mindkettő jó értékű. Konzultáltam sebésszel, aki javasolta az epekő eltávolítást, de sejtése szerint valószínű, hogy a hasi műtétem után összenövéseim lettek. Kérdésem az, hogy ezekből a tünetekből valóban IBS-re kell-e gondolnom, vagy bízhatok benne, hogy műtét után (összenövések szétválasztása, epekő eltávolítása) megszűnnek a tüneteim? Szeretném tudni, hogy az összenövések okozhatnak-e ilyen nagymértékű gázképződést? Tisztelettel várom válaszát.


VÁLASZ


A hasi panaszai nem egészen jellemzőek sem az összenövésre, sem az epekövességre. Tartok tőle, bár nem biztos, hogy igazam van, hogy valami más ok állhat a panaszok hátterében. Nem zárható ki az IBS, amire orvosa is gyanakodott. Ennek oka ismeretlen, a kezelés nem merül ki az antibiotikum szedésében. Az epekövesség műtéte indokolt, csak utólag fog kiderülni, hogy valóben ez okozta-e a panaszokat. Remélem, hogy igen. Az összenövések szétválasztása csak ritkán indokolt, szükséges, mert ezt újabb összenövések követik. Természetesen műtét közben találhat a sebész olyan összenövéseket, amelyeket szükséges, indokolt szétválasztani.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink