• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Belső orrműtét

Orvos válaszol

Orrsövényműtét + esztétikai műtét történt, és belső precíziós műszerrel végezték. Felhívtam az orvost, és azt mondta, hogy nem tudok vele mit csinálni, türelem kell hozzá, de igazából azt vettem észre, hogy a duzzanat egyáltalán nem megy le, pedig már 6 hete volt a műtét. A szem közötti duzzanat már lement, az orrom vége a porcos résznél van bedagadva, és mikor megpróbálom kifújni érzem, hogy belül teljesen be van duzzadva, kemény az egész, olyan mint egy krumpli. Nem tudom, hogy ez most belső vérömleny-e ami fel fog szívódni szépen lassan, vagy valami fertőzés történt, esetleg a csonthártyával van valami rendellenesség... Igazából elég nehéz lenne visszamenni az operáló orvoshoz, mert pontosan az ország másik felében van. Mikor feltettem neki azt a kérdést, hogy hogy lehet egy kicsit siettetni a duzzanat lohadását, elég idegesen reagált, mintha támadnám, és azt mondta, hogy csak türelem kell hozzá és lemegy.

Kedves orroperált! Körülbelül 6 hét alatt szokott rendeződni a helyzet orrplasztika után. / az orrsövényműtét ebből a szempontból nem számít, mivel sövény korrekció után nincs látható külső nyoma a műtétnek/ Az esztétikai műtétről azt gondolom, valószínűleg történt lateralis osteotomia= az orr csontos oldalfalának az elfűrészelése által az orr keskenyítése, lehet hogy az orrháton az ún. kampót is lefűrészelték, lehet, hogy az orrcsúcsot ezért meg kellett rövidíteni. Nagy vonalakban orrplasztikánál ezek történnek.

A belső szemzúg és a szemkörüli duzzanat, bevérzés, vizenyő kb. 6 hét alatt teljesen elmúlik.Még mindíg nem világos előttem, hogy az orrcsúcsa mások által is észrevehetően dagadt, vagy csak orrfúvásnál érzi Ön azt, hogy belül dagadt. Ha az orrcsúcs láthatóan dagadt, az nem szokott műtét után 6 héttel fennállni éppen ezért mutassa meg fül-orr-gégésznek. Én nem tartom támadásnak azt, ha valaki megkérdezi az őt operáló orvost a műtét után valamiről, amivel nincs tisztában. Ehhez egyébként joga is van, amit az eü. törvény is leír.Tehát mutassa meg az orrát fül-orr-gégésznek. A legtöbb ilyen szakorvos tud orrplasztikát operálni, tehát meg tudja ítélni a helyzetet. Azt azért tudnia kell, hogy orrplasztika után előfordulhat, hogy belül hegesedve nem lesz szimmetrikus az orr bemeneti nyílása, vagy valamelyik oldalon valóban szűkül a közös főüreg, de az urrcsúcs nem lehet sem nagyobb, sem dagadtabb, sem keményebb. Ha vérömleny lett volna, akkor azt már rég meg kellett volna nyitni. Ha fertőzés volna, akkor ennyi idő után valószínűleg lenne láza, hidegrázása, eltérés a laborértékekben, bőrpír, váladékozás, stb., Az orrcsúcs területén porchártya van/ez az orrnak az elülső, kézzel mozgatható része/ a csonthártya csak a csontos részen van.Én az Ön helyében nem várnék türelemmel, hanem megmutatnám az orrom szakembernek- tegye azt Ön is.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink