• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Coeliakia, nikkel, hurokékszerek / 3. befejező levél

Orvos válaszol

Azt szeretném öntöl kérdezni, hogy coilakiás vagyok 2 éve és most kiderült, hogy nikkel érzékeny vagyok. Álandóan begyulladt a torkom, elment a hangom,hónapok óta köhögök.AST311 az értékem, most voltam a gasztroszakrendelésen. Dietetikussal beszéltem és azt mondta, hogy vétessem le elsősorban a hurkot, szedessem ki az amalgám töméseimet. Ne hordjak ékszert, étrend változás, vigyázzak a vegyi anyagokkal. Nőgyogyászom szerint nem kell levétetni a hurkot. MIt csináljak és a fogaimmal?Lassan meg fogok bolondulni.

A Coeliakia betegség azt jelenti, hogy idült bélrendszeri felszívódási zavar áll fent gluten intolerancia miatt. Ez egy örökletes állapot /a gluten gliadin frakciójával szembeni veleszületett túlérzékenység okozza, de még nem találták meg a betegség genetikai jellemzőjét/ A glutén pedig gabonafehérje / tehát buza, rozs, zab árpa.../ Amikor ez a bizonyos gliadin rész a gabonafehérjéből bekerül táplálékkal az emésztőrendszerbe, akkor a bélnyálkahártya sejtjeinek antitestjeivel egy immunkoplexet képez, amit fehérvérsejtek el akarnak pusztítani és e fehérvérsejtek bizonyos típusa nagyon felszaporodik emiatt a bélfalban. A bélnyálkahártya szőröcskéi - a villusok - elpusztulnak és a nyálkahártya károsodik. A coeliakia lehet teljesen tünetmentes betegség is, de jelentkezhetnek tünetek is. A betegek általában alacsonyak, gyakori a szájnyálkahártya gyulladás, az aphták ismétlődése, a foganygyulladás, a bőrgyulladás különböző formái és természetesen hasmenés il.. széklet problémák.Tipikus coeliakia beteg nincs, ezért nem lehet azt mondani, hogy tünetek alapján diagnosztizálható.Néha vérszegény a beteg, fogy, vizenyők jelentkeznek, érzészavarok, haspuffadás, vashiányos anaemia, fólsavhiányos anaemia, leborértékekben lehetnek eltérések, mint prothrombinidő megnyulása, csökkent albumin, kálium, nátrium, kálcium színt mellett emelkedett alkalikus foszfatáz. Ha felnőttnél dzagnosztizálják a betegséget és nem eszik többet glutén tartalmú élelmiszert, akkor állapota javul. Glutenmentes étrendet tehát be kell tartani. Ezért az Ön életvezetésében a legnagyobb segítséget dietetikus adhatja és szerintem tanácsos volna őrá hallgatni. Mivel ételízesítőktől a fagylaltig glutent nagyon sok élelmiszer tartalmaz, Önnek arra van szüksége, hogy dietetikus által összeállított étellistája legyen.Kíváncsi volnék, Ön hány éves és miért két éve derült ki a coeliakia, amely az elmondottakból kiderül, hogy örökletes és már gyermekkorban fent állt. Vannak ugyanis olyan állapotok, amikor bélbetegség-, gyulladás-, fertőzés áll fent és ezt követi a coeliakia, ilyenkor azt gondolják, hogy a glutén iránti túlérzékenység a beteg bélfalban másodlagosan jött létre és nem örökletes. E betegek között észlelték azt is, hogy ha évekig glutenmentes diétát tartanak akkor később ismét ehetnek gabonafélét a tünetek kiújulási veszélye nélkül. Magas AST miatt torokváladékot kell nézni. Akkor is begyulladhat a torka, ha nincs
benne kimutatható baktérium, akkor is ha van mandulája, vagy kivették. Torokgyulladás és megfázás miatt sokszor berekednek a betegek, ezt gégész tudja megítélni. Gasztro szakrendelésre folyamatosan kell járni, mert bélbeteg. Ha a coeliakia mellett Ön még allergiás is - tehát vannak anyagok, amelyekkel szemben túlérzékenység mutatható ki - akkor természetesen vigyáznia kell és ezekkel az anyagokkal kerülni a kontaktust. Ékszer ma már van nemes fémen kívül műanyagból is, ezt Önnek kell megítélnie, mennyire van szüksége az öltözködés kiegészítőkre. Nem minden ékszer tartalmaz nikkelt - de kérem, ne kérdezze meg, mert ötvözetekhez nem értek. Leveleiből úgy látom, jelen helyzetében a legfontosabb talán az Ön megnyugtatása volna és ettől még a tünetek csökkenését is remélheti, ezért a dietetikus által tanácsolt és betartott életvezetés mellett beszéljen egy pszichológussal is.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink