• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Jelige-Crohn betegség?

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

23 éves fiatal lány vagyok. Panaszaim egy hete fennállnak. Vasárnap reggel kezdőtött, erős hasmenéssel. Elég sűrűn jártam a mosdóba és székelésem előtt erős hasi görcsöt éreztem....

... Miután "könnyítettem magamon" picit csitult a hasi görcs. A székletem kezdetben nagyon híg,nyákos, habos volt. Az első napomon izomfájdalmam is jelentkezett,de ez másnapra már elmúlt. Az első három napban napi több mint 20x jártam ki, így egy hét után már csak 6-7x. De az utóbbi napokban hiába nem jártam ki többször mégis véres volt a székletem. Nem alvadt vér, hanem pirosos a székletem tartalmazza hol nyákos formában, de volt mikor sok vér volt benne. A székletem állaga most olyan mint ha sár lenne..
Tudni érdemes, hogy év elején volt egy vírusos fertőzésem amire normix tablettát szedtem amitől végül elmúlt de hónapokon át puffadt voltam. Emiatt szedtem Lactiv-ot, ami nagyjából csökkentette a puffadást. Pár hónapig teljesen tünetmentes voltam, és most egy hete hirtelen kezdődött ez a hasmenés.
Emellett két éve megállaptották nálam a refluxot, arra controloc tablettát szedek 40mg-ot. Mióta fennáll ez a hasmenéses idszak észrevettem, hogy a gyomorszám rettentően fáj, főleg ha éhes kezdek lenni.Szinte éget és mar. Ha eszem mintha "turbo üzemmódba" váltanék át, görcsölök pár percig majd híg széklet követi ezt. Bármit megeszek megiszok ez így megy napokon keresztül. Voltam orvosnál, kórházban ambulancián de nem igazán foglalkoznak velem a panaszaimmal, nekem viszont kellemetlen. Sokat fogytam az elmúlt időben és nem tudok rendesen étkezni mert rögtön távozik belőlem. Gondoltam kérek gaszrtoenterológiára beutalót, de egyrészt félek attól, hogy ott sem csinálnának semmit másrészt nem tudom melyiket lenne érdemesebb megcsináltatni: egy gyomortükrözést vagy inkább colonoscopiát? Az orvosok kezdetben megint vírusfertőzésre gyanakodtak, de körülöttem senki nem kapott el tőlem semmit és mindig azt ettem amit a párom, neki viszont semmi baja, és úgy tudom egy vírus azért hamar átmegy az emberen..
Kérem szíves tanácsukat, véleményüket-milyen betegségre gyanakodjak, vagy mit tehetnék még én?
Köszönettel


VÁLASZ


A panasz alapján első sorban vírusfertőzés lehetősége merül fel, amit nem kötelezően kap meg mindenki és nem csak az elfogyasztott táplálékkal lehet fertőződni, nem is említve azt, hogy feltehetően nem mindig ugyan ott és ugyan azt fogyasztják pl. munkahelyen, a párjával. De a véres széklet, ha igaz, akkor mindenképpen felmerül a gyulladásos bélbetegségek csoportjába tartozó megbetegedés, amit első sorban vastagbél tükrözéssel lehet megállapítani. Ezt megelőzően tisztázni kellene, hogy valóban tartalmaz-e a széklet vért, ezt egy egyszerű laboratóriumi vizsgálattal perceken belül ki lehet mutatni.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink