• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Tisztelt Belgyógyász Szakorvos!

Körülbelül 1,5 éve elkezdtek megjelenni először a két alkaromon, majd később a felkarokon, háton, hason különböző méretű csomók...

... Fájdalmat nem okoznak, van köztük, amelyiknél előfordul, hogy "érzem" néha, de fájdalomnak ezt sem nevezném. Bőrgyógyásznak mutattam őket, megnézte, az egyik legnagyobbat (amelyik a legrégebben van meg) megnézette ultrahanggal, ami a következő eredményt adta: "Az alkaron lévő terime közvetlenül a bőrfelszín alatt helyezkedik el, echogenitása a subcutan zsírszövettel megegyezik. Legnagyobb átmérője 20 mm, vastagsága 4 mm. Jól körülírt, környezetét nem infiltralja. Az UH kép lipomára típusos."
Tehát megállapította, hogy csak zsírcsomóról van szó el lehet távolíttatni, ha gondolom, de nem veszélyes. Engem viszont mégis aggaszt, hogy ez azt jelenti e hogy a többi is az. Többet megnézett, ultrahanggal csak ezt az egyet. A két karomban összesen 8 található, a hasfalamon 3, a hátamon 5 (ebből kettő szinte szimmetrikusan egy vonalban a hát két oldalán, alulról a 2. és 3. borda között - itt arra gondoltam, hogy ez a kettő a vese problémáját jelezhetik esetleg).
A kérdésem az lenne, hogy ha ezek valóban mind csak zsírcsomók, akkor mitől jöhetnek, (nem gyorsan, de folyamatosan fedezek fel újabbakat). A táplálkozás következtében alakulhatnak ki, vagy valami méreganyag hatására? 22 éves férfi vagyok, a bőrgyógyász igazából azt furcsállotta, hogy miért van ilyen sok és miért ilyen fiatalon.
Esztétikailag sem okoznak problémát, egyszerűen csak aggódom, hogy valami komolyabb bajra utalhat, főleg, hogy mindig újak jönnek elő.
Válaszát, segítségét előre is nagyon köszönöm.

Jelige: csomók hason háton karokon


VÁLASZ


A leírás alapján egyértelmű, hogy az elváltozás a zsírszövetből kialakuló jóindulatú daganat. Van egy formája, amikor a daganatok többszörösen jelennek meg, ezt nevezik a lipomatosis állapotának. Néha a daganat más szövetet is tartalmazhat (idegrostokat), ilyenkor nyomásérzékeny vagy fájdalmas is lehet. Egyet szoktak eltávolítani a biztos diagnózis érdekében, a többit akkor, ha esztétikai gondot okoz vagy a ruházat viselésében kellemetlen. Nagy ritkaság, hogy elhelyezkedése miatt orvosilag indokolt az eltávolítása. Keletkezésének oka ismeretlen.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink