• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tisztelt Belgyógyász Szakorvos!

Körülbelül 1,5 éve elkezdtek megjelenni először a két alkaromon, majd később a felkarokon, háton, hason különböző méretű csomók...

... Fájdalmat nem okoznak, van köztük, amelyiknél előfordul, hogy "érzem" néha, de fájdalomnak ezt sem nevezném. Bőrgyógyásznak mutattam őket, megnézte, az egyik legnagyobbat (amelyik a legrégebben van meg) megnézette ultrahanggal, ami a következő eredményt adta: "Az alkaron lévő terime közvetlenül a bőrfelszín alatt helyezkedik el, echogenitása a subcutan zsírszövettel megegyezik. Legnagyobb átmérője 20 mm, vastagsága 4 mm. Jól körülírt, környezetét nem infiltralja. Az UH kép lipomára típusos."
Tehát megállapította, hogy csak zsírcsomóról van szó el lehet távolíttatni, ha gondolom, de nem veszélyes. Engem viszont mégis aggaszt, hogy ez azt jelenti e hogy a többi is az. Többet megnézett, ultrahanggal csak ezt az egyet. A két karomban összesen 8 található, a hasfalamon 3, a hátamon 5 (ebből kettő szinte szimmetrikusan egy vonalban a hát két oldalán, alulról a 2. és 3. borda között - itt arra gondoltam, hogy ez a kettő a vese problémáját jelezhetik esetleg).
A kérdésem az lenne, hogy ha ezek valóban mind csak zsírcsomók, akkor mitől jöhetnek, (nem gyorsan, de folyamatosan fedezek fel újabbakat). A táplálkozás következtében alakulhatnak ki, vagy valami méreganyag hatására? 22 éves férfi vagyok, a bőrgyógyász igazából azt furcsállotta, hogy miért van ilyen sok és miért ilyen fiatalon.
Esztétikailag sem okoznak problémát, egyszerűen csak aggódom, hogy valami komolyabb bajra utalhat, főleg, hogy mindig újak jönnek elő.
Válaszát, segítségét előre is nagyon köszönöm.

Jelige: csomók hason háton karokon


VÁLASZ


A leírás alapján egyértelmű, hogy az elváltozás a zsírszövetből kialakuló jóindulatú daganat. Van egy formája, amikor a daganatok többszörösen jelennek meg, ezt nevezik a lipomatosis állapotának. Néha a daganat más szövetet is tartalmazhat (idegrostokat), ilyenkor nyomásérzékeny vagy fájdalmas is lehet. Egyet szoktak eltávolítani a biztos diagnózis érdekében, a többit akkor, ha esztétikai gondot okoz vagy a ruházat viselésében kellemetlen. Nagy ritkaság, hogy elhelyezkedése miatt orvosilag indokolt az eltávolítása. Keletkezésének oka ismeretlen.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink