• nátha
    • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

      Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

    • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

      Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

    • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

      Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • melanóma
    • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

      Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

    • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

      Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

    • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

      Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • egynapos sebészet
    • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

      Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

    • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

      Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

    • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

      Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

dorinaanyu

Orvos válaszol

Kedves Doktornő!!
Bizonyára nem emlékszik rám, a mester utcai szakrendelőben találkoztunk egy epilepsziás roham kapcsán kért kivizsgálás során...

... Ön Dr Rásonyi Kovács Péterhez küldött műtétre-köszönöm hihetetlen jó orvos. Sajna én meg azóta is ellátom a Doktor urat munkával, már 3 műtéte volt a bal fülemnek és most készülünk a jobboldalit másodszor operálni:( Colesteatoma, mindkét oldalt! Sokat nyaggattam már a Főorvos urat a kérdéseimmel, hogy mi várható, nagyon félek hogy nem tud megoldódni ez a probléma.Gyerekkorom óta voltak problémák a fülemmel de miután már nem volt fájdalom csak fülfolyás nem igazán akartam fülészetre menni a gyerekkori rossz tapasztalatok miatt-amit az Ön kedvessége és a Főorvos úr ügyessége(-sosem okozott fájdalmat) megváltoztatott! Azt szeretném kérdezni , hogy vajon mekkora esélyem van arra,hogy nem veszítem el a hallásom,érdekes módon a bal fülem a problémásabb, viszont a jobbal sokkal rosszabb a hallásom. Nagyon örülök hogy megtaláltam a Doktornőt sosem felejtem el
mennyire jó érzés volt amikor "rettegve" mentem a rendelőbe és kifele jövet megkönnyebbülve gondolkoztam rajta-hogy vajon miért vannak ennyire kevesen az IGAZI orvosok,mint Ön!! Jobbulást kívánok és várom a válaszát. Üdvözlettel


VÁLASZ


Tisztelt Asszonyom! Kedves Gabriella!
Nagy hálával köszönöm igazán kedves sorait!
A cholesteatomát " gyöngydaganatnak" is nevezzük. Nem valódi daganat, hanem azért hívjuk így, mert az ebben az esetben képződő hámpikkelyek folyamatosan szaporodnak, nőnek, összetekerednek. Időnként büdös folyást okoznak. Ez a cholesteatoma gyöngy képes vezetni a hanghullámokat akkor is, ha a hallócsontokat már elpusztította, ezért sokszor nincs lényeges halláscsökkenés.
Cholesteatomás fül esetében 2, egymás utáni fülműtét mindenképp szükséges. Az első műtét alkalmával eltávolítják magát a cholesteatomát. A későbbi, második műtét alkalmával ismét felnyitják a dobüreget és abban az esetben, ha a cholesteatoma nem újult ki, akkor saját csontból hallócsontocskát faragnak és ezt ültetik be, hogy ismét normál hallása legyen a betegnek.
Vannak esetek, amikor a cholesteatoma " agresszív ", azaz egyetlen, láthatatlan, de bent maradt sejtből újra termelődik. És vannak esetek, amikor a fül olyan mini lyukacskáiba, vagy ablakaihoz terjed, ahonnan nem lehet a mai technikákkal azt onnan végérvényesen eltávolítani. Ez utóbbi esetben nem tudják a hallócsontokat visszaépíteni és kb. 30 dB-es vezetéses nagyothallás marad vissza.
Feltételezem, hogy a jobb fülből a cholesteatomát kiirtotta a főorvos úr és ott most a hallásjavítást tervezi.
Abban legyen egészen nyugodt, hogy a műtét okán nem veszíti el a hallását.
Ehhez kívánok sok szeretettel minden jót és tökéletes műtéti eredményt
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink