• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

  • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

   Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

egy szerelmes nő

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Páromnál (akivel egy évvel ezelőtt ismerkedtem meg) 2,5 éve paranoid skizofréniát diagnosztizáltak, rövid kórházi kezelés után, Abilify gyógyszert kapott (30mg, napi 2szer 1 tabletta). Betegségének első tünetei előtt rendszeres és nagy mennyiségű marihuánát fogyasztott, sajnos még a gyógyszeres kezeléssel párhuzamosan is, de pontosan egy éve - mindenféle külső segítség nélkül - sikeresen leállt a drogokkal. Ezt követően teljesen tünetmentes lett, teljes életet tud élni, néha vannak érzelmi hullámzásai, de a paranoiás tünetei elmúltak. Mivel teljesen gyógyultnak tűnt és annak érezte magát kb. decemberben saját elhatározással abbahagyta a gyógyszer szedését (ezt én is csak január közepe tájékán tudtam meg) viszont kb. 2 hete mérsékeltebben ugyan, de újra jelentkeztek nála hallucinációk és egyéb paranoiás tünetek. Mindketten nagyon megijedtünk, ő azóta újra elkezdte a Abilify szedését, de még most sem érzi valami jól magát. Nagyon el van keseredve, mert úgy gondolta betegségét
a túlzott marihuána fogyasztása idézte elő, de már egy éve nem él vele, és 2 hónapnyi gyógyszermentes időszak után most újra fellobbant a betegsége. Fél az Abilify mellékhatásaitól, és főleg azért mert eddig a maximális adagot kellett szednie, és szóba sem került az esetleges dóziscsökkentés. Mit gondol, mivel lehetne javítani állapotán? Orvosi szemmel érdemes lenne-e valamilyen párterápiára járnunk (ahol együtt próbálnánk megoldani a múltbéli családi sérelmeit, ami gyakorlatilag egész kisgyermekkora óta végigkísérte életét, és amivel talán a mai napig nem tudott megbírkózni), van-e lehetőség gyógyszerváltásra vagy dóziscsökkentésre? Sajnos a kezelőorvosával csak akkor és addig találkozik, amíg felírja a receptet, és a kezdeti kórházi kezelése óta semmilyen elbeszélgetésen, terápián nem vett részt! Aggódom érte, és ő is aggódik, főleg a kapcsolatunk és jövőnk miatt, és éppen ezért mindenféle megoldásra nyitott és szerencsére rendkívül segítőkész és együttműködő!
Elnézést a hosszú felvezetőért, előre is köszönöm megtisztelő válaszát! egy szerelmes nő

Kedves levélyíró!
Hosszú idő óta először érzem a valódi szeretetet. Ez nagyon szimpatikus.
Nyugodtan menjenek párterápiába, még jobban össze fognak hangolódni és a párja is megnyugszik. Sajnos elég gakori, hogy a marihuana fogyasztása után jelentkeznek a paranoid tünetek és emiatt bizony gyógyszert is kell szedni.
Együttérzéssel: dr.Lajtavári László

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink