• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

éjszakai fojtogató

Orvos válaszol

Körülbelül 20 éve van éjszakai köhögésem, amiről kb 10 évig nem tudtam hogy micsoda és mi okozza. 3-4 havonta jelentkezett, különösebb problémát nem okozott. Egészen úgy 10 évvel ezelőttig...

... amikor úgy éreztem, hogy nem kapok levegőt, megfulladok, halálfélelmem volt és úgy gondoltam, hogy ha a 10-es skála a halál, akkor ez 9-es volt.
Közben egy refluxról szóló szakkönyvet olvastam, amiben 4-5 sor leírta, hogy a betegségem neve: gégegörcs.
Közben lakást és családi állapotot változtattam, majd nyugdíjba mentem, így az elmúlt években nem volt panaszom, csak ritkán gyomorégés. Nagyon oda kell figyelni, hogy mit eszem, és este már egyáltalán nem ettem.
Most viszont, fberuár 16-án éjjel 1-kor olyan erősen jött rám ez a gégegörcs, hogy szinte halálközeli állapotba kerültem, a skálámon legalább 9,7 szinten.
Halálfélelmem volt, órákig köhögtem és sírtam, és 24 órát szinte egyfolytában aludtam és még utána sem volt bennem semmi energia. Mostanra már jól vagyok, Refluxont szedek naponta (az régóta van itthon).
Tisztelt Szakorvos Úr! Azt szeretném kérdezni, hogy van e valamilyen gyógymód, helyesebben megnyugtató megoldás erre a problémára, vagy "várjam a kegyes halált". Nagykőrösön lakom, nagyon megköszönném, ha javasolni tudna a betegségemnek megfelelő specialistát, aki segít.
Tisztelttel köszönöm a válaszát!


VÁLASZ


Tisztelt Levélíró!

Minden fulladásérzet halálfélelemmel jár, mint az Öné is.A reflux betegség nem okoz gégegörcsöt.
A reflux miatt nem kell túlságosan koncentrálnia az étrendre, mert az független az étkezéstől, azaz nyugodtan ehet akkor, amikor éhes. Diétát sem kell tartania. A Refluxont beveheti reggel-és este, azaz 2x1-et.
A fulladás viszont nem kegyes, hanem kegyetlen halál, de ez nem fog bekövetkezni Önnél, mert aki köhög és sír, az nem fog megfulladni. Bár érzékszervei valóságként ezt az információt közvetítik számára.
Vannak olyan köhögési rohamok,, amikor a köhögés következtében létrejött kilégzés olyan görcsös, hogy az ember alig képes abbahagyva belélegezni. De ez nem a reflux miatti gégegörcs. Ilyen a félrenyelés, a gégébe - légcsőbe - tüdőbe jutott idegentest által létrehozott fulladásos köhögési roham. A refluxos nem ilyen és nem lehet ilyen.
Abban az esetben, ha Ön fulladásérzetre ébred,akkor vagy hangszalag betegsége van / ez a nagyon ritka eset/, vagy pánikbeteg. Természetesen ez is kezelhető.
A pánik fulladás olyan rettenetesen valódi, hogy halálközeli élménnyel társul. Viszont nem lehet belehalni, mert csak érzéki csalódás. Természetesen egy pánikroham után lehet aludni akár 24 órán át is, de az élmény mélyen belerögződik mind a tudatba, mind a tudatalattiba, azaz valóságként éljük meg. Ezért a pihent test ébredése ellenére a szellemünk zaklatott és még az élmény hatása alatt áll.
A reflux betegség csak annyit jelent, hogy a normálisan elvárhatónál kissé több gyomorsav a nyelőcsőnek a gyomorba szájadzásánál lévő izomgyűrű renyhesége / esetleg sérve / miatt picit felfelé, a nyelőcsőbe is visszafolyik / regurgitál./
Természetesen nem jelenti azt, hogy a saját gyomorsavunk / ami savanyú, pH-ja 1-2 közötti / teljesen visszafolyik a nyelőcsőbe egészen a gégéig.
Azért nem, mert a gyomorsav természetesen folyadék. És mivel minden folyadék a Földön lefelé folyik a gravitáció miatt, hát az felfelé nem folyhat. A fizika törvényei értelmében ez lehetetlen.
A saját gyomorsavunk a normál gyomor nyálkahártyát pedig nem károsítja, mert az savat semlegesítő bikarbonátot is termel. És mivel mi nem vagyunk a 7 fejű sárkányok és nem lövellhetjük ki magunkból a savat, ezért több a téves hiedelem ezekben az esetekben, mint a valóság.
Azt javaslom, hogy az ágyának a fej végét emelje meg / nem párna, nem a fejet !/. Tegyen alá kis tömör téglát. Így fekvő helyzetben a gerincoszlop enyhén, észre nem vehetően lejteni fog lefelé, azaz a gyomorsav nem folyhat vissza / a gravitációról mondottak szerint/.
Azaz, megítélésem szerint nem a reflux-ra kellene koncentrálnia, hanem a köhögésre.
Ezért kellene egy fül-orr-gégészeti és egy tüdőgyógyászati vizsgálat is. Esetleg allergia teszt.
Amennyiben Ön kizárólag szárazon köhög, akkor este bevehet köhögés csillapítót, ha hurutosan köhögne, akkor köptetőt.
Valamint a stresszt sem ártana csökkenteni, illetve a stressz által létrehozott feszültséget.
Ha a szoba levegője száraz, akkor hideg pára alkalmazható.
Egy biztos, halálközeli élmény ide-oda, megfulladni nem fog.
Számomra mégis inkább a pánik jön szóba, hisz a lakás-és családi állapot változás lekötötte minden figyelmét, ezért akkor nem volt halálközeli fulladás élménye. Mert nem volt ideje és energiája erre koncentrálni.
Azaz én a pánik "nyomvonalon" indulnék el az Ön helyében. Mivel nem létezik olyan szervi baj, ami fizikai és/ vagy szellemi leterhelés mellett nem jelentkezik.

dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink