• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Elkeseredve 6-7-es fogak miatt

Orvos válaszol

Van a bal alsó 6-7-os fogaimmal egy kis gond. A 6-os évekkel ezelőtt (talán 15éve) amalgámmal lett betömve, mely változatlanul benne is van. a 7-es fogamból ezen tömés már régen kiesett és le is tört belöle egy jókora darab. Tegnap voltam fogorvosnál és közölte velem a röntgen után, hogy a
6-os fogamat (ami amalgámmal van tömve) valószínűleg gyökérkezelni kellene, mivel a semmire sem érzékeny (csinált valami hideg vattás vizsgálatot is és azt sem éreztem). De hozzátette, hogy ő nem vállalja, mivel 3 gyökere van, menjek ahhoz a dokihoz, akivel eddig csináltattam a fogaimat. Aztán következett a 7-es fogam, amit azt mondta, hogy betömi. De az eredeti problémámra nem tudott választ adni. Most már egy jó hónapja fáj az állkapcsom, ott, ahol ezek a hibás fogak vannak. De nem derült ki világosan, hogy valójban melyik fogam okozza a problémákat. Valami okból kifolyólag nem ajánlotta a Panoráma röntgent, mivel szerinte ott nem látszik jól a fogak állapota, de én saját pénzemen természetesen megcsináltattam, amin nagyon is jól látszik minden fogam. Hozzáteszem, hogy a 7es fogamnak kicsit "s" alakú a gyökere, vagyis nem lehetne könnyedén gyökérkezelni... ez ami hidegre érzékeny volt, a próba során. A lényeg, most olyan állapotban vagyok, hogy állandóan fáj a fejem, szédülök és sokszor van hányingerem. És most egy nagyon furcsa dolgot vettem észre magamon. Mégpedig azt, hogy a bal oldali melkasomon a szívemig, szegycsontomig időszakonként fájdalmam van. Lehetséges, hogy a fogam miatt van? Illetve, lehet, a fogakról ultrahangos felvételt készíteni, mivel a röntgenfelvételen még a tegnapi fogdoki sem tudott eligazondi és nem szeretném feláldozni egyetlen fogamat sem, ha éppen nem azzal van a probléma, csak úgy találomra. Kérem mielőbbi segítségüket, mert egyre rosszabbul érzem magam és most már minden bajomat a fogaimmal való problémákra vetítek le.

Meglehetősen egyszerű a probléma. Kell egy fogorvos, vagy szájsebész és egy háziorvos. A háziorvosnak mondja el a hányingert, a szédülést, az időnként jelentkező mellkasi fájdalmat. A fogakkal kapcsolatban pedig ne azt kutassa, hogy milyen felvételeket tud még készíttetni, hiszen azokat Ön nem tudja leletezni. A fogorvosnak kell a diagnózist felállítani és az ahhoz szükséges vizsgálatra elküldeni a betegét.Mivel Ön nem tudja, milyen célból készíttetünk panorama felvételt, ezért felesleges kritizálni az orvost. Persze, hogy látszanak rajta a fogak, hiszen a teljes fogsort vetíti ki egy síkba.Bizony előfordul, hogy nem lehet megmondani egy fájdalom okát, sem a pontos helyét. Ha a 6-os elhalt, akkor azt igenis gyökérkezelni kell - vagy kihúzni. A 7-esből kiesett a tömés és letört egy darabja. Tehát Ön is tudja pontosan, hogy a 6-os és 7-es fogát is kezelni kell. Szükség esetén antibiotikumot és fájdalomcsillapítót is kell adni. Olyan fogorvost, vagy szájsebészt keressen fel, aki tud gyökérkezelni.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink