• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Fejfájás

Orvos válaszol

Jelige: Fejfájás

Tisztelt Doktor Úr/ Nő!

9 éves lányommal kapcsolatban kérném a véleményét. Kb. két hónapja panaszkodik fejfájásra, most már napi szinten...

...Valószínűleg nem elviselhetetlen, mivel iskolába jár mellette, és napi szinten több órát sportol, de szinte minden este elmondja, hogy fáj a feje, és reggel is ébredésnél. Fél évvel ezelőtt volt vérvétele, rendben volt, nem vérszegény ( kicsit karikás a szeme). A látása a gyermekorvos szerint jó, ettől függetlenül azt mondta, hogy talán egy szemészeti vizsgálat nem ártana, és jegyezzük fel a fájdalom gyakoriságát és időtartamát. A lányom azt mondja, hogy egy területen, a bal szeme fölötti részen, és a halánték környékén érez nyomást. Szédülés, hányinger nincs, csak rossz közérzetre panaszkodik. Nagyon ritkán beteg, életében egyszer szedett antibiotikumot, tavaly volt utoljára lázas, azóta torokgyulladása sem volt. A mandulái megvannak. Nyáron kiderült, hogy néhány növényre allergiás (pl fekete üröm), de gyógyszert nem szedett, mert enyhék voltak a tünetek. Viszont nagyon gyakran be van dugulva az orra, akkor is, ha nem náthás, pár évig éjjel a száján vette a levegőt, kicsit horkolt, de ez azóta elmúlt. Viszont az orra folyamatosan be van dugulva. Amikor megnyomkodtam az orra és a szeme körüli részt, akkor fájdalmat érzett. Nem tudom, hogy arcüreg- vagy orr melléküreg probléma állhat-e esetleg a háttérben, mivel ilyen jellegű gyulladása ( vagy lázas betegsége) előzetesen nem volt. Lehetséges még ebben a korban, hogy gond van az orrmandulájával? A füle sose volt begyulladva. Most hurutoldót adok neki, és ínhaláló készülékkel ( sós vízzel) ínhalál, más ötletem nincs. Lehetséges, hogy fül-orr- gégészeti probléma van a fejfájás hátterében?
Egyébként az átlagnál többet sportol ( torna, atlétika, úszás), keveset tévézik, és mivel jelenleg a testvérével vagyok itthon, az étkezésére és az alvására is odafigyelek.A családi légkör jó, a testvérével nagyon szeretik egymást. Nincsenek túlzott elvárásaink az irányába, a sokféle sportot sem mi erőltetjük, de aggaszt, hogy napok óta iskolába sincs kedve menni és a sport alól is kihúzza magát. Próbáltam finoman faggatni, hátha valami lelki oka van, de nem jutottam előbbre.
Kérem segítsen, hogy Ön szerint milyen irányba kellene indulnunk, milyen szakrendeléseket keressünk fel.
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!


VÁLASZ


Legelőször a szervi okokat kell kizárni, aztán lehet pszichés háttérben gondolkodni. A fejfájásnak számos oka lehet. A fél évvel ezelőtti labor nem elég. Szóval: szemészet, (szemfenék is), gégészet (melléküregek is), labor, neurológia után lehet tovább gondolkodni.

Üdvözlettel dr.Sebő Zsuzsanna

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink