• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Feltettem egykérdést védőoltásokról/jeligétlen reklamálónak

Orvos válaszol

Feltettem egy kérdést a régi és az új védőoltások kombinálhatóságával kapcsolatban.Tudom, hogy ez nagyobb utánajárást igényel mint "a büdös a szám mit tegyek" vagy "cigizzek-e terhesen" de mégis kérem, ha módjában áll nézzen utána. Tudom, hogy nehéz minden kérdésre válaszolni, de sajnos ez olyan kérdés amit én mint laikus nem tudok megítélni.

Kedves Levélíró!

Egyik problémám az, hogy sem ezt a levelét - sem gondolom, az előzőt - nem látta el jeligével, pedig azt minden esetben kérjük
megtenni. Így fogalmam sincs, milyen kérdést tett fel. Másik problémám, hogy minden héten 28 órán át a beérkező leveleket nem én kapom, más irányú elfoglaltságom miatt és az én levélpostámban ilyen jellegű kérdés nem szerepelt Csak a reklamáció. Harmadsorban, ha esetleg tőlem kérne választ, február 12 után írjon, addíg helyettesítenek.Szerintem azt Ön nem tudhatja, hogy melyik levél megválaszolása mekkora utánjárást kíván, illetve kíván-e egyáltalán, mert azért a válaszadók elvégezték az egyetemet és további képesítéseik is vannak.Tehát van, amit tudnak, mert szakorvosok.

Szerintem az, akinek rossz a lehellete, büdös a szája ugyanolyan nagynak minősíti a saját problémáját, mint az a kismama, aki terhesen is elszív egy-két szál cigarettát és ír nekünk. Tehát senki sem minősítheti a másik embertársának a problémáját kicsinek, vagy nagynak.

Ön régi és új védőoltásokról kérdezett. Bár nem tudom, mit kérdezett, de nem is értem, mit jelent a régi és új. Feltételezem, nem a gyógyszergyártás technológiai újítására gondol. Védőoltást lehet csecsemő-és kisgyermekkorban kapni azért, hogy az a bizonyos betegség,amely ellen beoltanak ne támadjon meg. Így sikerült visszaszorítani a pestist, a tbc-t a járványos gyermekbénulást stb., és lehet felnőtt korban kapni munkahelyi veszélyeztetettség okán,/pl. HBV/ , külföldi utazás előtt ha a célországban olyan betegség fordul elő, amely ellen kötelező, vagy javasolt védőoltást megkapni / ilyen pl. a kolera, a sárgaláz/ és lehet járványmegelőzés céljából kérni, ilyen pl. az influenza elleni védőoltás.Ezenkívül vannak fakultatív védőoltások, mint pl. a kullancs elleni védőoltás. A Magyarországi védőoltások kötelező rendszere időrendben adja meg, hogy ujszülöttkortól mikor és milyen védőoltást kötelező megkapni.Ezt minden védőnő és gyermekorvos tudja és nyilvántartja, tehát ha a szülő elfelejtené, akkor is megkeresik és beoltják a gyermekét. Azzal az oltóanyaggal, amelyet a Magyar Állam beszerez. Szóval, a régit és újat nem tudom értelmezni. Vannak védőoltások, amelyek egész életre szóló védettséget jelentenek és sosem kell azokat ismételni. vannak, amelyekkel ugyanez érhető el, de sorrendben emlékeztető oltás is szükséges. Vannak, amelyek csak bizonyos időre szóló védettséget jelentenek. Ezért nem tudom értelmezni a kombináció kérdését sem. Mivel a védőoltások orvosi diplomához kötött tevékenységek köré tartoznak, ezért laikusnak nem kell megítélni őket, mert orvosi kompetenciák. Függetlenül attól, hogy nem tudom, mi volt az Ön problémája a védőoltásokkal, megpróbáltam válaszolni erre a témára. Üdvözlettel
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink