• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Feltettem egykérdést védőoltásokról/jeligétlen reklamálónak

Orvos válaszol

Feltettem egy kérdést a régi és az új védőoltások kombinálhatóságával kapcsolatban.Tudom, hogy ez nagyobb utánajárást igényel mint "a büdös a szám mit tegyek" vagy "cigizzek-e terhesen" de mégis kérem, ha módjában áll nézzen utána. Tudom, hogy nehéz minden kérdésre válaszolni, de sajnos ez olyan kérdés amit én mint laikus nem tudok megítélni.

Kedves Levélíró!

Egyik problémám az, hogy sem ezt a levelét - sem gondolom, az előzőt - nem látta el jeligével, pedig azt minden esetben kérjük
megtenni. Így fogalmam sincs, milyen kérdést tett fel. Másik problémám, hogy minden héten 28 órán át a beérkező leveleket nem én kapom, más irányú elfoglaltságom miatt és az én levélpostámban ilyen jellegű kérdés nem szerepelt Csak a reklamáció. Harmadsorban, ha esetleg tőlem kérne választ, február 12 után írjon, addíg helyettesítenek.Szerintem azt Ön nem tudhatja, hogy melyik levél megválaszolása mekkora utánjárást kíván, illetve kíván-e egyáltalán, mert azért a válaszadók elvégezték az egyetemet és további képesítéseik is vannak.Tehát van, amit tudnak, mert szakorvosok.

Szerintem az, akinek rossz a lehellete, büdös a szája ugyanolyan nagynak minősíti a saját problémáját, mint az a kismama, aki terhesen is elszív egy-két szál cigarettát és ír nekünk. Tehát senki sem minősítheti a másik embertársának a problémáját kicsinek, vagy nagynak.

Ön régi és új védőoltásokról kérdezett. Bár nem tudom, mit kérdezett, de nem is értem, mit jelent a régi és új. Feltételezem, nem a gyógyszergyártás technológiai újítására gondol. Védőoltást lehet csecsemő-és kisgyermekkorban kapni azért, hogy az a bizonyos betegség,amely ellen beoltanak ne támadjon meg. Így sikerült visszaszorítani a pestist, a tbc-t a járványos gyermekbénulást stb., és lehet felnőtt korban kapni munkahelyi veszélyeztetettség okán,/pl. HBV/ , külföldi utazás előtt ha a célországban olyan betegség fordul elő, amely ellen kötelező, vagy javasolt védőoltást megkapni / ilyen pl. a kolera, a sárgaláz/ és lehet járványmegelőzés céljából kérni, ilyen pl. az influenza elleni védőoltás.Ezenkívül vannak fakultatív védőoltások, mint pl. a kullancs elleni védőoltás. A Magyarországi védőoltások kötelező rendszere időrendben adja meg, hogy ujszülöttkortól mikor és milyen védőoltást kötelező megkapni.Ezt minden védőnő és gyermekorvos tudja és nyilvántartja, tehát ha a szülő elfelejtené, akkor is megkeresik és beoltják a gyermekét. Azzal az oltóanyaggal, amelyet a Magyar Állam beszerez. Szóval, a régit és újat nem tudom értelmezni. Vannak védőoltások, amelyek egész életre szóló védettséget jelentenek és sosem kell azokat ismételni. vannak, amelyekkel ugyanez érhető el, de sorrendben emlékeztető oltás is szükséges. Vannak, amelyek csak bizonyos időre szóló védettséget jelentenek. Ezért nem tudom értelmezni a kombináció kérdését sem. Mivel a védőoltások orvosi diplomához kötött tevékenységek köré tartoznak, ezért laikusnak nem kell megítélni őket, mert orvosi kompetenciák. Függetlenül attól, hogy nem tudom, mi volt az Ön problémája a védőoltásokkal, megpróbáltam válaszolni erre a témára. Üdvözlettel
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink