• nátha
    • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

      Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

    • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

      Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

    • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

      Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • melanóma
    • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

      Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

    • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

      Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

    • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

      10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • egynapos sebészet
    • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

      Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

    • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

      Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

    • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

      Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Tisztelt Weborvos!
Én egy 28 éves nő vagyok, 22 évesen (2008-ban) szültem egy kisfiut, 24 évesen egy csómót tapintottam ki a bal mellemben amely(fájt,nőtt).2011 decemberében műtötték ki ...

... jóindulatú dananatom volt. Abban az évban a bal mellemben kettő a jobb mellemben egy daganatot fedeztek fel. Most 2014. október 2-án szintén a bal mellemből távolítottak el egy daganatot, amely nem fájt annyira mint az előző, de sajnos nőtt. Az eredmény jó indulatú juvenilis fibroadenoma. Kérdésem az lenne, hogy meddig fog ez még tartani? Hogy lehet ezt megakadájozni, hogy még egy kialakuljon (bár a jobb mellemben lévő még változatlan). Gondoljak mell eltávolításra? Érdeklődtem,hogy ha még egyszer teherbeesnék, az mennyire befolyásolná a melleimet és a terhesség alatt előfordulhat valamilyen kockázat a melleim miatt, sajnos két különböző választ kaptam. Egyik orvos azt mondta, hogy nem hozná helyre a melleimet, a másik orvos azt, hogy hormonálisan gyógyítaná főleg a szoptatás.Válaszát előre is köszönöm.


VÁLASZ


A fibroadenomák átalakulása rosszindulatúvá nem teljesen bizonyított, bár legtöbben mint ritkaságot, lehetségesnek tartják. A juvenilis fibroadenomák azonban – úgy tartják – sohasem alakulnak át. Juvenilis fibroadenomák rendszerint serdülő korban szoktak előfordulni, néh a nagyságuk jelentős. Ha a 4-5 cm-es nagyságot elérik óriás fibroadenomának nevezik. Egyesek a női nem hormonok, a fogamzásgátlók szerepét is felvetik keletkezésükben. A fibroadenomák természete, hogy spontán is el tudnak tűnni, meggyógyulnak. Ennek magyarázata nem ismert. Arról nem tudok, hogy a terhesség vagy szoptatás javítana a helyzeten, ilyen adatot nem találtam. A kétoldali többszörös juvenilis fibroadenoma irodalmi ritkaság. Mivel a keletkezés okát nem ismerjük, a megelőzésre sincs lehetőség, hacsak nem a hormonális fogamzásgátlás áll a háttérben. Bizonyos esetekben, orvosi indok alapján, főként fiatal korban a társadalombiztosítás terhére is elvégezhető az emlő mirigyállományának az eltávolítása egyidejű protézis beültetéssel. Ha már elhatározta, hogy több gyermeket nem akar szoptatni, ez végleges megoldást jelentene.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink