• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

fogászati góc?

Orvos válaszol

Kedves Doktornő / Doktor Úr,

27 eves ferfi vagyok. Bal felso 3-as szemfogamat jo nehany hetig gyokerkezeltek, nem igazan javult, majd betomtek veglegesen, de gyulladas maradt a gyokercsucson. A fogorvosom azt mondta, varjunk vele maximum fel evet, mert velemenye szerint nem volt nagy merteku gyulladas es hatha elmulik...

... Majd ezutan rezekálja a gyokercsucsot, tehat eltavolitja, ha nem javul. Ez ido alatt a fogam nem igazan fajt, inkabb a gyokercsucsnal ereztem es atsugarzott a bal szemembe is a fajdalom homalyosabban is latok vele, illetve bal arcomon nem nagyon tudtam aludni. Ha azon aludtam, akkor kelesnel szedultem es fajt, nyomodott. Olykor a bal kezemben es bal labamban ereztem szurasokat, nyilalasokat. Legutoljara arra lettem figyemles, hogy zsibbadt is a bal karom es a bal labam es szedultem. A fejem bal oldalan az arcuregem vagy orrmellekuregem be lehet gyulladva, bal fulem zug. A dobhartyak be vannak huzodva, ahogy a ful-orr-gegeszem mondta es irt fel szteroidos orrsprayt.
Ezutan egy hettel elmentem a fogorvosomhoz, aki egyben szajsebesz is es megcsinalta a gyokercsucs rezekciot es volt egy kis ciszta is a gyokercsucs korul, azt is kikaparta, nem keves penzert. Irt antibiotikumot es cataflant. Ez kb. 4 napja volt, de utana is jelentkezett a bal szemfajdalmam es a bal kar es bal lab zsibbadasom. Azt erzem, hogy bal oldalt fulemtol es a szemem alattig faj es nyomodik, szedulok, bal fulem zug es nyomodik bal orrlyukam bedugult. Bal labfejem hidegebb is es bal tenyerem kicsit lilább nyugalmi allapotban
On szerint mit lehet tenni?
Koszonom elore is valaszat!


VÁLASZ


Kedves Viktor! Sem gyökércsúcsi folyamat, sem arcüreggyulladás nem okozhat olyan féloldali panaszt, amit leír.Lábfejre, tenyérre nem hatnak ezek a gyulladások. Nem lehet az, hogy állandóan arra figyel, hogy mi történik a teste bal oldalán?
A fogászati góc ezáltal meg van oldva. Az arcüreg állapotát endoszkóppal, röntgennel és arckoponya CT-vel tökéletesen át lehet tekinteni.Attól elvileg lehet enyhe szédülésérzete, ha a dobhártya behúzódott, ilyenkor a középfülben nincs megfelelő légnyomás. Valóban szteroidot orrspray-t adunk és át lehet fújni a fülkürtöt, hogy helyre álljon a nyomás.Tehát szerintem fül-orr-gégészt és szemészt kell felkeresnie.

dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink