• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Fogynék

Orvos válaszol

Fogynék. Kedves Dietetikus! 2010. júliusában szültem. Terhességem alatt 20 kg híztam (78 kg-val mentem szülni), a szülés után 69 kg-val mentem haza. A 6 hét után elkezdtem egy szoptatás alatti fogamzásgátló gyógyszer szedését, melynek hatására 7 kg-t híztam két hónap alatt. A gyógyszert abba hagytam, azóta a súlyom változatlan. Fogyni szeretnék, azonban még szoptatok. Kérem javasoljon valamilyen diétát, amit a szoptatás mellett is tudok tartani.
Köszönettel.

Tisztelt Kérdező!
Nem szeretném elkeseríteni, de amíg szoptat nem javasoljuk, hogy fogyókúrázzon. Amikor abbahagyja a szoptatást, utána lehet megkezdeni az energiaszegény diétát. Ez a diéta egyénre szabott, sokan gondolják, hogy nagyon könnyű, ehhez nem szükséges szakember segítsége, de nem így van. Dietetikus segítsége kell az étrend összeállításához, abban az esetben, ha tartós és maradandó fogyást szeretne elérni. Javaslom, hogy legyen még türelemmel, amíg szoptat, utána kezdjen el vezetni egy táplálkozási naplót, amibe leírja, mikor mit mennyit fogyaszt, azután a lakóhelyén, vagy a közeli kórházba keressen fel dietetikust, aki személyre szabottan építi fel a diétáját.
Én csak támpontokat tudok adni Önnek: Ajánlott a napi többszöri étkezés, de egyszerre kis mennyiségekkel, így elkerülhető az éhség. A vacsora lehetőleg ne legyen túl későn és ha lehet valami könnyű étel, leves, vagy saláta legyen. A zsírszegény húsfajtákat kell előnyben részesíteni, mint a sertés-, marha-, vadhús, csirke-és pulykahús sovány részei, mindegyikről a bőrt és a látható zsírréteget eltávolítva. Sovány halak (tonhal, fogas, heck, busa, pisztráng, ponty,tükör ponty, harcsa) fogyasztása szintén kedvező. A köretnek előnyösebbek lennének a párolt, vagy főtt zöldségek. Tej és tejtermékek közül 1,5%-os tej, 0,1%-os joghurt, light készítmények, sovány túró, kefír, 12%-os tejföl, alacsony zsírtartalmú sajtok (Túra, Köményes, Tolnai sovány, Medve light, Tenkes, Óvári sovány sajt, Lapka light fogyaszthatók. Ha lehet gyümölcsöt naponta fogyasszon, kerülje a banánt, aszalt gyümölcsöket. Zöldségeket nyersen, párolva, főzelékként, köretként, salátának elkészítve naponta többször is fogyaszthat. Javaslom étkezések előtt igyon 1 pohár vizet, a teltségérzet étkezéskor hamarabb kialakul. Alkoholmentes, energiaszegény, cukor nélküli italok, mint a víz, ásványvíz, világos tea, gyümölcstea, limonádé mesterséges édesítőszerrel készítve, illetve natúr, cukormentes gyümölcsitalok fogyaszthatók.
Kerülje a süteményeket, fagylaltokat, csokit, cukorkát, szörpöket, alkoholt, üdítőitalokat, chipset.

Üdvözlettel: Polyák Éva

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink