... ha jól tudom a szacharóznak is van fruktóz tartalma. Pl. a banán tartalmaz 3710 mg/100g fruktózt, és 10.400 mg/100g szacharózt! Akkor most melyik értékkel kellene számolnom?
Nagyon köszönöm!
VÁLASZ
Nagyon meglep – bár nem közölte életkorát – hogy csak az utóbbi időben derült ki a fruktóz intolarenciája. Ugyanis ez az állapot egy veleszületett génhiba miatt kialakuló enzimhiány, amiért nem tudja a szervezet a fruktózt glukózzá alakítani. Ez az állapot azonban fruktóz fogyasztása mellett már csecsemő korban okoz olyan tüneteket, laboratóriumi és testi eltéréseket, amelyek alapján a diagnózis megszületik. A fruktóz malabsorpcio – talán érzékenységnek vagy túlérzékenységnek lehet nevezni – azonban a fruktóz felszívódási zavarát jelenti, ezért a bélben nagy mennyiségben szaporodik fel a fruktóz, erjedése folyamán különféle hasi panaszokat okozván. Bízom benne, hogy az Ön esetében erről az állapotról beszélhetünk. Az étkezési cukorban (répacukor, szacharóz) valóban van fruktóz is, ugyanis a szacharóz egy glukóz és egy fruktóz molekulából áll (diszacharid). A fruktóz önmagában is előfordul a természetben (méz, gyümölcs). Ennek alapján csak azt lehet mondani, hogy ha valóban fruktóz érzékeny/túlérzékeny ( van ennek egy súlyosabb és kevésbé súlyos formája) akkor mindkettőt kerülnie kell. Viszont a szőlőcukor a fruktóz érzékenyek/túlérzékenyek számára is fogyasztható. Az Ön példájánál maradva, a banán esetében nagyjából 800 mg. fruktózzal kell számolnia.