• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Fülbetegség és a reflux

Orvos válaszol

Jelige: Fülbetegség és a reflux
Tisztelt Doktor Úr! Lassan 3 hónapja elhúzódó felső légúti hurutot diagnosztizáltak nálam, melynek folytán állandóan fülkürthurutom van, füleim FELVÁLTVA dugulnak el, mintha hordóba beszélnék, nagyjából 1 hétig, majd kidugul s bedugul a másik, mint valami "mágia". Már túlvagyok sokfajta orrspray-ken, Garasone-on stb. Orromból semmi sem folyik. Közérzetem jó, de ez a füldugulás és nem hallás lassan kikészít idegileg. Több fülorrgégész kivizsgált, orrmelléküregeim tiszták (röntgen), orrendoszkópiát is végeztek, minden rendben. Mandulám rendben. Tenyésztésre mintát is vettek. Még nem jött meg az eredmény. Véreredményem CRP süllyedésem magas picit. Amim határozottan van, az a reflux. Kétszer is volt gyomortükrözésem, Controloc, Quamatel többféle gyógyszert szedtem, sajnos nem igazán használ egyik sem. Lúgosítok is, immunerősítek is, Béres csepp, C vitamin stb.
Kérem írja meg milyen összefügés lehet a reflux (elsavasodás) és a fülbetegségem között, konkrétan. Hogyan áramolhat fel a fülkürtömbe a sav, vagy egyszerűen nem értem fizikailag a folyamatot.
16.-án megyek hallásvizsgálatra, ott mi derülhet ki, hisz nyilván nem hallok mert dugult a fülem, belsóleg hallom vissza a hangom, mintha hordóba beszélnék.
Kérem adjon tanácsot !
Köszönettel

A reflux nem elsavasodás, hanem a termelt gyomorsavnak a nyelőcső felé való kisfokú visszaáramlása. A legtöbb esetben a nyelőcsőnek a gyomorba való beszájadzása nem zár tökéletesen. Tehát ne úgy képzelje el, hogy a sav, mint folyadék nem akceptálja a gravitációs és az orrüregig felfelé folyik. A refluxnak vannak nem típusos tünetei is, de fülkürt problémát nem okoz. Tehát feleslegesen lúgosít, arrúl nem is beszélve, hogy az ember védelmét savak jelentik. A bőrünk is savköpeny, a testváladékaink döntő többsége savas.Ezt teljesen felesleges megbolygatni. A baktériumok és gombák lúgosabb közegben szeretnek szaporodni, tehát erélyes és felesleges / bár nagyon divatos, remélem, hamar elmúlik ez a divat / lúgosítás új problémákat okozhat.
Önnek ismeretlen eredetű fúlkürthurutja van, egyelőre nem záródtak el a fülkürtök,de az okot nem lehet kimutatni. Ilyenkor a dobüreg nem tud szellőzni az orrgarat felé, abban vákum keletkezik, a dobhártya behúzódik és nem tud mozogni. Ez nagyothallást okoz. Ha semmi eltérést nem találnak akkor a Politzerezés marad meg, azaz az orrból levegőt kell fújni rendszeresen a dobüregbe.
A refluxra folyamatosan szedjen PPI csoportba tartozó gyógyszert.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink