• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Fülbetegség és a reflux

Orvos válaszol

Jelige: Fülbetegség és a reflux
Tisztelt Doktor Úr! Lassan 3 hónapja elhúzódó felső légúti hurutot diagnosztizáltak nálam, melynek folytán állandóan fülkürthurutom van, füleim FELVÁLTVA dugulnak el, mintha hordóba beszélnék, nagyjából 1 hétig, majd kidugul s bedugul a másik, mint valami "mágia". Már túlvagyok sokfajta orrspray-ken, Garasone-on stb. Orromból semmi sem folyik. Közérzetem jó, de ez a füldugulás és nem hallás lassan kikészít idegileg. Több fülorrgégész kivizsgált, orrmelléküregeim tiszták (röntgen), orrendoszkópiát is végeztek, minden rendben. Mandulám rendben. Tenyésztésre mintát is vettek. Még nem jött meg az eredmény. Véreredményem CRP süllyedésem magas picit. Amim határozottan van, az a reflux. Kétszer is volt gyomortükrözésem, Controloc, Quamatel többféle gyógyszert szedtem, sajnos nem igazán használ egyik sem. Lúgosítok is, immunerősítek is, Béres csepp, C vitamin stb.
Kérem írja meg milyen összefügés lehet a reflux (elsavasodás) és a fülbetegségem között, konkrétan. Hogyan áramolhat fel a fülkürtömbe a sav, vagy egyszerűen nem értem fizikailag a folyamatot.
16.-án megyek hallásvizsgálatra, ott mi derülhet ki, hisz nyilván nem hallok mert dugult a fülem, belsóleg hallom vissza a hangom, mintha hordóba beszélnék.
Kérem adjon tanácsot !
Köszönettel

A reflux nem elsavasodás, hanem a termelt gyomorsavnak a nyelőcső felé való kisfokú visszaáramlása. A legtöbb esetben a nyelőcsőnek a gyomorba való beszájadzása nem zár tökéletesen. Tehát ne úgy képzelje el, hogy a sav, mint folyadék nem akceptálja a gravitációs és az orrüregig felfelé folyik. A refluxnak vannak nem típusos tünetei is, de fülkürt problémát nem okoz. Tehát feleslegesen lúgosít, arrúl nem is beszélve, hogy az ember védelmét savak jelentik. A bőrünk is savköpeny, a testváladékaink döntő többsége savas.Ezt teljesen felesleges megbolygatni. A baktériumok és gombák lúgosabb közegben szeretnek szaporodni, tehát erélyes és felesleges / bár nagyon divatos, remélem, hamar elmúlik ez a divat / lúgosítás új problémákat okozhat.
Önnek ismeretlen eredetű fúlkürthurutja van, egyelőre nem záródtak el a fülkürtök,de az okot nem lehet kimutatni. Ilyenkor a dobüreg nem tud szellőzni az orrgarat felé, abban vákum keletkezik, a dobhártya behúzódik és nem tud mozogni. Ez nagyothallást okoz. Ha semmi eltérést nem találnak akkor a Politzerezés marad meg, azaz az orrból levegőt kell fújni rendszeresen a dobüregbe.
A refluxra folyamatosan szedjen PPI csoportba tartozó gyógyszert.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink