• nátha
    • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

      A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

    • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

      Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

    • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

      Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • melanóma
    • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

      Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

    • A betegségről a melanoma világnapján

      A betegségről a melanoma világnapján

    • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

      Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

  • egynapos sebészet
    • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

      Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

    • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

      Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

    • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

      Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
Az én kálváriám 2012. januárjában kezdődött. Egy nap úgy ébredtem fel, hogy szédültem, fülzúgás, fejfájás, rossz közérzet, hányinger, fülfájás. Ekkor azonnal orvoshoz is fordultam, de csak annyit mondott a Dr. Úr, hogy szedjek Aspirint és elmúlik...

... Egy hét múlva már teljesen kimerülve, ingerülten kerestem fel ismét, így neurológiai szakrendelésre, illetve fül-orr-gégészetre küldött, ahol ct , mr , nyaki duplex, audiológiai és otoneurológiai vizsgálatokat végeztek. Minden vizsgálati eredményem negatív lett. Az Mr-en bal oldalt frontálisan találtak pár laesiót, amely vasculáris eredetű. Azt mondták, hogy ezzel nem kell foglalkozni... A neurológiáról küldtek a fül-orr-gégészetre, a fül-orr-gégészetről a neurológiára. Ezt a kört több hónapon keresztül futottam, mire gyógyszert írt föl a neurológus (Pirabene 1200mg 2*1, Betahistin 24mg 2*1), illetve infúziós kezelésre küldött.. Ezen hónapok alatt mintegy 20 kg fogytam. Aludni már nem tudtam, annyira csengett a fülem. Eleinte csak a bal, aztán a jobb is. Belgyógyászati kivizsgálás is történt, minden eredmény negatív. Szétcsúszott az egész addigi életem. Így a következő lépésként a pszichiátriára küldtek. Itt a Dr, Nő Frontint írt fel, hogy legalább este tudjak pihenni. Az infúziós kezelésen kétszer is voltam,de a fülcsengésemen semmit nem javított, a szédülésem viszont mérséklődött, majd megszűnt. Legutóbbi orvoslátogatásom alkalmával azt a jó tanácsot kaptam, hogy tanuljak meg a fülzúgással együtt élni! Orvost váltottam, aki intratympanalis steroidos kezelést javasolt. Hetente 1 alkalommal kaptam az injekciót, de a 3. után annyira rosszul lettem, hogy a kórházban tartottak. Ismét előjött a szédülés, hányinger/hányás, valamint felerősödött a fülcsengésem. 6000Hz 25Db. 5 napon keresztül 12g Lucetamot kaptam vénásan. Ettől jobban lettem. 1 hét múlva ismét előjött a szédülés, de már annyira, hogy alig tudtam az ágyról felkelni. Ha kinyitottam a szemem forgott velem a világ, ha csukva volt olyan érzésem volt, mintha egy vízágyon feküdnék, a füleimben és a tarkómban nagy nyomást éreztem. Visszamentünk a Dr. Úrhoz. Konzultációt kért, ahol megállapították, hogy Bppv-m van. Megcsinálták az Epley manővert, ami után jobban is lettem. Azt mondták, hogy az instabilitás érzése is elmúlik pár héten belül. Ennek már lassan egy hónapja. Most ismét elkezdődött a szédülés, habár nem annyira szörnyű (pár mp-ig tart és nincs már nystagmus), de a fülemben hasogató fájdalom van, hol erősebb, hol gyengébb, illetve a tarkó táji nyomás is egyre fokozódik. Jelenleg Nootropilt 1200mg 2*1, Betaserc 24mg 2*1 szedek, estére Frontint 1mg-ot. Elkezdtem pszichoterápiára is járni, hátha segít . Kérem Doktornő/Doktor Úr, ha valamilyen tanácsot tudna adni, hogy merre induljak el, ki tudna nekem segíteni ennek a betegségnek a végére járni, hogy végre valóban meggyógyulhassak, nagyon szépen megköszönném. Valóban "csak " Bppv lenne?
34 éves vagyok. Gyermekvállalás előtt állunk, de ilyen állapotban, no meg ilyen gyógyszerek mellett gondolni sem merünk rá. Az adjunktus Úr, akihez jelenleg járok azt mondta, hogy életem végéig szednem kell ezeket a gyógyszereket...
Segítségét előre is köszönöm!
Tisztelettel: Füle-müle


VÁLASZ


Úgy vélem, orvosai nagyon körültekintően jártak el. Vizsgálat nélkül ( de vizsgálat után sem ) venném a bátorságot, hogy az ideggyógyászok és fül-orr gégészek vizsgálatát, véleményét felülbíráljam. A leírtak alapján valóban lehet BPPV tünetegyüttese, ami a megfelelő kezelés, gyógyszerek, Epley manőver ellenére is 30-40 %-ban visszatér. Ha valóban ez a betegség áll fenn, akkor a végleges gyógyítása nem sok reménnyel kecsegtet. Talán egy dolog még tisztázásra vár, hogy nem valamilyen szokatlan vírusfertőzés áll-e a háttérben. Ezt leginkább a neuro-infectológiai osztályon tudják tisztázni.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink