• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

fülkürt jeligére

Orvos válaszol

Fülészeti problémám van (23éves, férfi). 6-7 éve többnyire a jobb oldali fülemben pattogást, dugulást érzek. Nem okoz betegséget, csak zavar a rendes beszédben. Sokszor "visszahallom" a saját hangomat és emiatt tagolatlan olyankor a beszédem. Kórképek: Allergiás vagyok pollenre, és háziatkára. Negatív nyomást mérnek mindkét fülemben. Valamiért az orrom befogása nélkül enyhe szippantásra is teljesen bedugul a fülem. Csak a jobbik. Megkértem a doktornőt, hogy "enyhe orrszippantás után" is mérje meg: -192 dB értéket kapott a jobb oldali fülemre.
Hallásvizsgálaton a sípoló hangokat tökéletesen hallottam. TEOAE hallásvizsgálatnál az 1 kHz-es hangoknál nem felelt meg az eredmény. Duzzadtak az alsó orrkagylóim, allergia miatt és állítólag anatómiailag is nagyok. Javasolták a kisebbítését már 2 éve. (Mostani mandulaműtétem előtti osztályos felvételnél egy másik doktornő is rácsodálkozott, hogy milyen nagy a jobboldali orrkagylóm. Pedig ő előtte nem vizsgált, és nem is panaszoltam neki). Azt mondják, a rossz fülkürtműködés okozza a panaszokat. Szedtem Zyrtec tablettát fél évig, orrsprayt is használtam, nem lett jobb. Talán sportolás után és fekvő helyzetben megváltozik, de nem vagyok benne biztos. Az érthető beszéd fontos lenne a jövőben a munkámban és a magánéletben is. De nem akarom bonyolítani a dolgot és terhelni Önt. Mielőtt elvégeznék a műtétet, kettő dolgot szeretnék megtudni:
1. Mi okozza az eltérő nyomást a két fülemben és miért negatív az a nyomás? Lehet, hogy csak a behúzódott dobhártya okoz kellemetlenséget…
2. A rossz orrszellőzés vagy a fülkürt allergiája az oka a füldugulásomnak? Ha a fülkürt elzáródása a fülkürt allergiája miatt van, akkor hiába lesz jobb az orrszellőzésem. Hogy ki lehessen zárni és nehogy fennmaradjon a probléma műtét után is: Ön milyen képalkotó vagy más eljárással vizsgálná meg, hogy a fülkürt környékén van e allergiás elváltozás? Mit javasol?

Évek óta fennálló fülészeti panaszával fül-orr-gégészhez forduljon. Panasza arra utal, hogy fülkürtelzáródása van, ennek okát az orrgaratban, orrfőüregben vagy a melléküregekben kell keresni.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink