• nátha
    • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

      Itt az ősz, már támadnak a vírusok

    • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

      A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

    • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

      Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

  • melanóma
    • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

      Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

    • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

      Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

    • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

      Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

  • egynapos sebészet
    • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

      Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

    • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

      Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

    • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

      Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

gaz8

Orvos válaszol Szerző:

jonapot...szeretnem megkerdezni,hogy melyek azok az etelek amiktol
nem lesz gaz a gyomrunkban,nem puffadunk fel....egyaltalan van ilyen?...

... es az is erdekelne,hogy peldaul aki delben 12 kor megeszik egy paszulylevest,mikor kezdenek keletkezni a mellekhatasok,vagyis a gazok?
lehet ,hogy csak ejjel?
nagyon koszonom,hogy valaszolnak,sajnos erdekel a tema,mert manapsag barmit eszek felpuffadok...koszonom

jelige:gaz8


VÁLASZ


Tisztelt Kérdező!

A fokozott gázképződésért a következő élelmi anyagok "tehetők felelőssé": brokkoli, kelbimbó, káposzta, savanyú káposzta, kukorica, uborka, hagyma, fokhagyma, zöldpaprika, petrezselyemgyökér, szója, retek, sárgadinnye, görögdinnye, szegfűbors, dió, mogyoró, szénsavas italok, füstölt, pácolt húskészítmények, bab, borsó, lencse, kukorica, tojás, sör.
Azonban el kell mondanom, hogy egyénileg még a felsoroltakon kívül is más élelmi anyagok okozhatnak puffadást.
Az, hogy mikor jelentkezik ez a panasz függ az elfogyasztott étel mennyiségétől, a fogyasztott rostmennyiségtől, a gyomor és a belek mozgékonyságától, esetleges betegségektől.
Javaslom, hogy a felsorolt élelmi anyagokat kerülje, vagy minimálja, vagy esetleg figyelje meg, hogy ezeken kívül melyek azok, amik panaszt okoznak.

Üdvözlettel: Polyák Éva

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink