• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

gaz8

Orvos válaszol

jonapot...szeretnem megkerdezni,hogy melyek azok az etelek amiktol
nem lesz gaz a gyomrunkban,nem puffadunk fel....egyaltalan van ilyen?...

... es az is erdekelne,hogy peldaul aki delben 12 kor megeszik egy paszulylevest,mikor kezdenek keletkezni a mellekhatasok,vagyis a gazok?
lehet ,hogy csak ejjel?
nagyon koszonom,hogy valaszolnak,sajnos erdekel a tema,mert manapsag barmit eszek felpuffadok...koszonom

jelige:gaz8


VÁLASZ


Tisztelt Kérdező!

A fokozott gázképződésért a következő élelmi anyagok "tehetők felelőssé": brokkoli, kelbimbó, káposzta, savanyú káposzta, kukorica, uborka, hagyma, fokhagyma, zöldpaprika, petrezselyemgyökér, szója, retek, sárgadinnye, görögdinnye, szegfűbors, dió, mogyoró, szénsavas italok, füstölt, pácolt húskészítmények, bab, borsó, lencse, kukorica, tojás, sör.
Azonban el kell mondanom, hogy egyénileg még a felsoroltakon kívül is más élelmi anyagok okozhatnak puffadást.
Az, hogy mikor jelentkezik ez a panasz függ az elfogyasztott étel mennyiségétől, a fogyasztott rostmennyiségtől, a gyomor és a belek mozgékonyságától, esetleges betegségektől.
Javaslom, hogy a felsorolt élelmi anyagokat kerülje, vagy minimálja, vagy esetleg figyelje meg, hogy ezeken kívül melyek azok, amik panaszt okoznak.

Üdvözlettel: Polyák Éva

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink