• nátha
    • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

      Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

    • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

      Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

    • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

      Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • melanóma
    • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

      Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

    • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

      Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

    • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

      Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • egynapos sebészet
    • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

      Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

    • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

      Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

    • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

      Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

gaz8

Orvos válaszol

jonapot...szeretnem megkerdezni,hogy melyek azok az etelek amiktol
nem lesz gaz a gyomrunkban,nem puffadunk fel....egyaltalan van ilyen?...

... es az is erdekelne,hogy peldaul aki delben 12 kor megeszik egy paszulylevest,mikor kezdenek keletkezni a mellekhatasok,vagyis a gazok?
lehet ,hogy csak ejjel?
nagyon koszonom,hogy valaszolnak,sajnos erdekel a tema,mert manapsag barmit eszek felpuffadok...koszonom

jelige:gaz8


VÁLASZ


Tisztelt Kérdező!

A fokozott gázképződésért a következő élelmi anyagok "tehetők felelőssé": brokkoli, kelbimbó, káposzta, savanyú káposzta, kukorica, uborka, hagyma, fokhagyma, zöldpaprika, petrezselyemgyökér, szója, retek, sárgadinnye, görögdinnye, szegfűbors, dió, mogyoró, szénsavas italok, füstölt, pácolt húskészítmények, bab, borsó, lencse, kukorica, tojás, sör.
Azonban el kell mondanom, hogy egyénileg még a felsoroltakon kívül is más élelmi anyagok okozhatnak puffadást.
Az, hogy mikor jelentkezik ez a panasz függ az elfogyasztott étel mennyiségétől, a fogyasztott rostmennyiségtől, a gyomor és a belek mozgékonyságától, esetleges betegségektől.
Javaslom, hogy a felsorolt élelmi anyagokat kerülje, vagy minimálja, vagy esetleg figyelje meg, hogy ezeken kívül melyek azok, amik panaszt okoznak.

Üdvözlettel: Polyák Éva

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink